Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου επιτέλους έφτασε και μαζί της φέρνει ευκαιρίες να βρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Τα συχνά οικογενειακά τραπέζια, οι συγκεντρώσεις με φίλους, και η ύπαρξη κάποιων παραδοσιακών τροφών που καταναλώνονται κυρίως τα Χριστούγεννα φανερώνουν μία ισχυρή σύνδεση των εορτών με το φαγητό.
Η διατήρηση του βάρους κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, για τους περισσότερους ανθρώπους , μοιάζει άπιαστο όνειρο, καθώς η πρόσληψη 1,5-2 κιλών κατά την περίοδο αυτή αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να στερηθείτε τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.
1. Πρωινό γεύμα
Μην παραλείπετε σε καμία περίπτωση το πρωινό σας γεύμα αφού και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια ισορροπημένη διατροφή που να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, γεμίζοντας έτσι τις μπαταρίες σας και αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Μικρογεύματα
H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραμελείται. Μπορείτε να φτιάξετε ωραίες φρουτοσαλάτες, ενώ τα ξηρά φρούτα (π.χ σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα) μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό snack. Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα σας πιστεύοντας ότι θα κάνετε ‘οικονομία’ στις θερμίδες γιατί σίγουρα η ποσότητα του φαγητού του κυρίως γεύματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
3. Κυρίως γεύματα & έλεγχος μερίδας
Μην πάτε στα εορταστικά γεύματα πολύ πεινασμένοι. Καλό θα είναι να φάτε ένα μικρό σνάκ όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Αν έχετε επιλογή προτιμήστε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες του Β συμπλέγματος και περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος. Προτιμήστε μια κανονική μερίδα και φυσικά αφαιρέστε το λίπος. Προσοχή στη γέμιση της γαλοπούλας. Αν είναι δυνατόν μαγειρέψτε ξεχωριστά τη γαλοπούλα από τη γέμιση.
Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας αποφεύγοντας τα περιττά τσιμπολογήματα. Μια συμβουλή η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ποιότητα του πιάτου είναι να γεμίσετε το ½ πιάτο με διάφορα σαλατικά (προσοχή στις σάλτσες από μαγιονέζα), το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας και το άλλο ¼ του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (χωρίς κρέμες, τυριά και πολλα λάδια).
4. Προσοχή στα γλυκά
Η βασιλόπιτα και ο κουραμπιές αποδίδουν ανά μερίδα τις περισσότερες θερμίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά. Τα μελομακάρονα φαίνεται να βρίσκονται στις πιο light επιλογές, καθότι έχουν λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, ενώ επίσης περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, αφού για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, το πορτοκάλι, η κανέλα και τα καρύδια. Οι κουραμπιέδες, από την άλλη πλευρά είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά λόγω του ότι παρασκευάζονται με βούτυρο.
Στο αιώνιο δίλημμα κουραμπιέ ή μελομακάρονο διαλέξτε μελομακάρονο. Για να κάνετε τα μελομακάρονα σας ακόμη πιο light φτιάξτε τα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείτε συνήθως και για το υπόλοιπο επιλέγξτε υποκατάστατο ζάχαρης π.χ στέβια.
Πάνω από όλα πρέπει να διασκεδάσετε και να περάσετε καλά κατά την διάρκεια των γιορτών. Μην ξεχνάτε ότι λίγη φυσική δραστηριότητα παραπάνω θα σας βοηθήσει να κάψετε αυτές τις extra θερμίδες.
Καλά ΓΛΥΚΑ Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!!!