Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση και γενικά τα αθλήματα είναι καλά για την υγεία μας. Μερικές φορές όμως η λάθος εκτέλεση μιας άσκησης μπορεί να αποφέρει τραυματισμούς.
Οι μικρότεροι τραυματισμοί είναι συνήθως κοψίματα, μώλωπες ή φουσκάλες που έχουν ως αποτέλεσμα φυσικά τον πόνο, το οίδημα και τον περιορισμό κίνησης στο μέρος του τραυματισμού.
Συνήθως μέρη του σώματος όπως οι μυς, τα οστά, οι τένοντες και οι αρθρώσεις είναι αυτά που επηρεάζονται από μικρούς συνήθως τραυματισμούς που μπορούν να συμβούν είτε από ατυχήματα, ακατάλληλο ή σύντομο ζέσταμα και φυσικά από υπερπροσπάθεια.
Ένας τραυματισμός όμως μπορεί να διακριθεί από δυο είδη: από ξαφνικό τραυματισμό που μπορεί να συμβεί αναπάντεχα ή από υπερχρήση. Οι τραυματισμοί από υπερχρήση συνήθως συμβαίνουν σε επαγγελματίες αθλητές (λόγω έντασης της άσκησης) αλλά και σε παιδιά. Η σωστή προφύλαξη των παιδιών από τραυματισμούς από υπερχρήση είναι η ενθάρρυνση σε ποικιλία άλλων αθλημάτων και η σωστή επίβλεψη από επαγγελματία προπονητή.
Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση τραυματισμού; Το πρώτο που κάνουμε ότι νιώσουμε έστω και λίγο πόνο είναι να σταματήσουμε την άσκηση που κάνουμε. Λογικό είναι ότι με την συνέχιση της άσκηση, μετά τον τραυματισμό, θα προκληθεί περαιτέρω βλάβη και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ανάρρωσης.
Επίσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε ένα γιατρό (χειρούργο, φυσιοθεραπευτή) ακόμη και αν ο τραυματισμός μπορεί να είναι μικρός και φαινομενικά μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Ίσως ο τραυματισμός να είναι πιο σοβαρός από ότι φαίνεται. Εάν το τραύμα είναι πράγματι μικρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σπίτι προτείνουμε σίγουρα ανάπαυση του μέρους που έχει τραυματιστεί και παυσίπονα (παρακεταμόλη) για τον πόνο. Από την άλλη εάν το τραύμα είναι σοβαρό όπως κάταγμα ή χτύπημα στο κεφάλι τότε πρέπει επειγόντως να επισκεφτούμε τα επείγοντα περιστατικά.
Ποτέ δεν μπορούν να αποφευχθούν οι τραυματισμοί στα αθλήματα, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις πιθανότητες κινδύνου. Αυτό μπορεί να γίνει με κατάλληλο ζέσταμα πριν την άσκηση μας, πάντα να χρησιμοποιούμε το σωστό ασφαλή εξοπλισμό, σίγουρα με την επίβλεψη από ειδικό, σωστή εκμάθηση/εκπαίδευση των σωστών τεχνικών.