Τι γεύση έχει η σοκολάτα;
Η σοκολάτα δεν είναι γλυκιά από τη φύση της. Γλυκιά την κάνει η προσθήκη ζάχαρης. Η πραγματική γεύση της σοκολάτας είναι κάπως πικρή και στυφή!
Πολλοί λένε ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς σοκολάτα. Γιατί;
Η αίσθηση του γλυκού είναι μια επίκτητη εμπειρία και έτσι μαθαίνουμε να μας αρέσει. Είναι βέβαια γνωστό ότι η σοκολάτα ανεβάζει τη σεροτονίνη μια ορμόνη που φτιάχνει τη διάθεση γι’ αυτό και οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα.
Μορφές της σοκολάτας
Να ξεκαθαρίσουμε ότι η λευκή σοκολάτα δεν έχει ουσιαστικά καθόλου σοκολάτα! Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι φτιαγμένη από βούτυρο του κακάου δηλαδή ουσιαστικά φυτικό λίπος,γάλα,ζάχαρη και βανίλια. Η λευκή σοκολάτα δεν έχει κανένα από τα καλά της σοκολάτας στην υγεία μας. Η λευκή σοκολάτα είναι λοιπόν ένα κοινό γλυκάκι!
Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την αναλογία σε κακάο στη σοκολάτα που γευόμαστε;
Πολυ σημαντικό γιατί η σοκολάτα από μόνη της μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό σε περιεκτικότητα από κακάο τόσο πιο ευεργετική είναι για την υγεία μας. Διαβάζετε, λοιπόν, τις διατροφικές ετικέτες πριν διαλέξετε τη σοκολάτα που θα φάτε. Η καλή μαύρη σοκολάτα ξεκινάει από 70-72% περιεκτικότητα σε κακάο.
Μαύρη σοκολάτα | Σοκολάτα γάλακτος | Σύγκριση | |
Θερμιδική Αξία (100γρ) |
470 | 510 | παρόμοια |
Πρωτεϊνική αξία (γρ) | 4 | 6 | παρόμοια |
Λιπαρά (γρ) | 30 | 30 | Ίδια (η σύσταση των λιπιδίων είναι διαφορετική με αποτέλεσμα η σοκολάτα να αυξάνει LDL) |
Υδατάνθρακες (γρ) | 60 | 57 | παρόμοια |
Χοληστερόλη (mg) | 0 | 22 | διαφορετικά |
Η σοκολάτα είναι ίσως από τα ελάχιστα προϊόντα με τόσο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο που της προσδίδει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Ο συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η σκούρα σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος και το μαγνήσιο έχει βρεθεί πως έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ οι πολυφαινόλες της, φυτικές ουσίες της σοκολάτας, χαρακτηρίζονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων ως θρεπτοφαρμακευτικές για τον οργανισμό με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
Το ξέρετε πως...
Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε ότι η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την πικρή πλευρά της σοκολάτας!