Nutrition

Σοκολάτα: Απαγορευμένος καρπός;

inShape Team 20 Οκτωβρίου 2015
Σοκολάτα: Απαγορευμένος καρπός;

Τι γεύση έχει η σοκολάτα;

Η σοκολάτα δεν είναι γλυκιά από τη φύση της. Γλυκιά την κάνει η προσθήκη ζάχαρης. Η πραγματική γεύση της σοκολάτας είναι κάπως πικρή και στυφή!

Πολλοί λένε ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς σοκολάτα. Γιατί;

Η αίσθηση του γλυκού είναι μια επίκτητη εμπειρία και έτσι μαθαίνουμε να μας αρέσει. Είναι βέβαια γνωστό ότι η σοκολάτα ανεβάζει τη σεροτονίνη μια ορμόνη που φτιάχνει τη διάθεση γι’ αυτό και οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα.

Μορφές της σοκολάτας

  1. Σκόνη κακάο και η σκόνη για ροφήματα σοκολάτας- υπάρχει καθαρή σκόνη κακάο και τα ροφήματα με συνδυασμό σκόνης γάλακτος, ζάχαρης και λιπων.
  2. Σοκολάτες σε στερεά μορφή- υπάρχουν από 10% περιεκτικότητα σε κακάο εως 99%. Οι σοκολάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο ονομάζονται γάλακτος. Οι σοκολάτες με πιο ψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ονομάζονται μαύρες ή υγείας. Αυτές μπορεί να έχουν περιεκτικότητα σε κακάο από 50-99%.
  3. Η κουβερτούρα ζαχαροπλαστικής. Αυτή κυκλοφορεί επίσης σε πολλές ποιότητες με διάφορες αναλογίες κακάου.
  4. Άλλες τροφές όπως γκοφρέτες, μπισκότα σοκολάτας ή γλυκίσματα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η λευκή σοκολάτα δεν έχει ουσιαστικά καθόλου σοκολάτα! Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι φτιαγμένη από βούτυρο του κακάου δηλαδή ουσιαστικά φυτικό λίπος,γάλα,ζάχαρη και βανίλια. Η λευκή σοκολάτα δεν έχει κανένα από τα καλά της σοκολάτας στην υγεία μας. Η λευκή σοκολάτα είναι λοιπόν ένα κοινό γλυκάκι!

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την αναλογία σε κακάο στη σοκολάτα που γευόμαστε;

Πολυ σημαντικό γιατί η σοκολάτα από μόνη της μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό σε περιεκτικότητα από κακάο τόσο πιο ευεργετική είναι για την υγεία μας. Διαβάζετε, λοιπόν, τις διατροφικές ετικέτες πριν διαλέξετε τη σοκολάτα που θα φάτε. Η καλή μαύρη σοκολάτα ξεκινάει από 70-72% περιεκτικότητα σε κακάο.

  Μαύρη σοκολάτα Σοκολάτα γάλακτος Σύγκριση

Θερμιδική Αξία (100γρ)
470 510 παρόμοια
Πρωτεϊνική αξία (γρ) 4 6 παρόμοια
Λιπαρά (γρ) 30 30 Ίδια (η σύσταση των λιπιδίων είναι διαφορετική με αποτέλεσμα η σοκολάτα να αυξάνει LDL)
Υδατάνθρακες (γρ) 60 57 παρόμοια
Χοληστερόλη (mg) 0 22 διαφορετικά

Η σοκολάτα είναι ίσως από τα ελάχιστα προϊόντα με τόσο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο που της προσδίδει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Ο συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η σκούρα σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος και το μαγνήσιο έχει βρεθεί πως έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ οι πολυφαινόλες της, φυτικές ουσίες της σοκολάτας, χαρακτηρίζονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων ως θρεπτοφαρμακευτικές για τον οργανισμό με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Το ξέρετε πως...

  • Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
  • Μια σοκολάτα μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεϊνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg
  • H μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Από τον 16ο ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.

Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε ότι η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την πικρή πλευρά της σοκολάτας!

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony