Nutrition

Παντζάρι – “Η κόκκινη δύναμη”

inShape Team 06 Ιουλίου 2015
Παντζάρι – “Η κόκκινη δύναμη”

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η απαιτητική καθημερινότητα και η ανάγκη να ανταπεξέλθουμε σε επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που μας παρουσιάζονται, θέτουν αναγκαίο να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με κάθε δυνατό τρόπο, θωρακίζοντάς τον ώστε να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό. Περιτριγυριζόμαστε από μια πληθώρα σκευασμάτων που προωθούν και τονώνουν την υγεία μας. Φαρμακευτικά ή μη, υπόσχονται αποκατάσταση και κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η φύση και τα παράγωγά της αποτελεί την ανέκαθεν και παντοτινή πηγή των όσων χρειάζεται ο άνθρωπος.

Ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά της είναι το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι. Ένα ισχυρό λαχανικό, που παρά του ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, η υψηλή θρεπτική αξία και ευεργετικές του ιδιότητες το κατατάσσουν στην κορυφή των υπερτροφίμων (super foods).

Με τη σαρκώδη όψη, τη βελούδινη υφή και την γλυκιά του γεύση, ο χυμός του παντζαριού είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διώξουμε το κρύωμα και του χειμώνα, δρα αποτελεσματικά ως αποσυμφορητικό, καταπολεμώντας την καταρροή που συνοδεύει το κρύωμα, το βήχα και τη γρίπη. Το παντζάρι διαθέτει καθαριστικές ιδιότητες και με τακτική κατανάλωση προσφέρει ευεξία και ομορφιά. Επίσης, διεγείροντας τη λειτουργία του συκωτιού, των εντέρων και των νεφρών, προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα, τονώνει την κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος, βελτιώνοντας έτσι την καθαριστική ανοσοποιητική λειτουργία.

Ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη του δράση αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής και της δύναμης των αθλητών. Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αφού με την περιεκτική του ποσότητα σε μαγνήσιο, αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό. Επιπλέον, το φολικό οξύ στα φύλλα αποτελεί πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και αιώνες το παντζάρι θεωρείται πως διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών συστατικών που περιέχει. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως η ημερήσια κατανάλωσή του, συντελεί στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση γνωστικών παθήσεων όπως η άνοια και η νόσος Alzheimer αφού επιτυγχάνεται αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Με το κάλιο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, το παντζάρι δρα ως ρυθμιστικό της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού τόνου, αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος.

Αξιοποιήστε τα πολύτιμα συστατικά της “κόκκινης δύναμης” όπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το παντζάρι και αυτό σίγουρα να σας ανταμείψει με τις ευεργετικές του ιδιότητες!!!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony