Σε αυτή τη συνταγή σας παρουσιάζουμε ένα δροσερό και ιδιαίτερα αρωματικό πιλάφι. Δροσερό, γιατί είναι πλούσιο σε λαχανικά, τα οποία θα μπορούσατε να τα εμπλουτίστε, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και την εποχικότητα. Ιδιαίτερο, λόγω της προσθήκης του σαφράν ή αλλιώς γνωστού μας κρόκου (Κοζάνης), που του δίνει χαρακτηριστική γεύση, άρωμα, απόχρωση, αλλά και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Το πιάτο θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του ένα ωραίο και χορτοφαγικό ή «νηστίσιμο» γεύμα, π.χ. για τις ημέρες που κάποιος δε θέλει να φάει ζωική πρωτεΐνη, σε νηστείες ή για την «αποτοξίνωση» μετά από εορταστική υπερφαγία- σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε τον ζωμό κοτόπουλου με ζωμό λαχανικών. Διαφορετικά, μπορεί να αποτελέσει έναν υπέροχο συνοδευτικό υδατάνθρακα, στο ¼ του πιάτου, δίπλα στο υπόλοιπο ¼ πρωτεΐνης, που θα μπορούσε να είναι κοτόπουλο, μοσχάρι ή ακόμα και ψάρι για τους πιο τολμηρούς, στους συνδυασμούς.
Το πιάτο για να ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να περιέχει κατά 1/2 λαχανικά. Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς πρέπει να σερβίρεστε ισορροπημένα και υγιεινά, διαβάστε στον σύνδεσμο http://www.mednutrition.gr/soypla-tis-isorropimenis-diatrofis, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και από τον κοντινό σας διαιτολόγο – συνεργάτη του medNutrition.
Δύο προτάσεις για να βελτιωθεί ως προς την υγιεινή, χορταστική και θερμιδική της αξία η συνταγή, θα ήταν αν το ρύζι parboiled το αντικαταστήσετε με καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, που πέρα από πιο υγιεινό, περιέχει περισσότερες ίνες και δημιουργεί καλύτερο κορεσμό και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το πιάτο κατάλληλο ακόμα και για διαβητικούς. Στην περίπτωση αυτή, απλά, θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω χρόνο για την προετοιμασία του. Η δεύτερη πρόταση είναι η αποφυγή της προσθήκης της μισής ποσότητας ελαιολάδου στο τέλος, προκειμένου να μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο της μερίδας. Ούτως ή άλλως, η χρήση των λαχανικών προσδίδει στο ρύζι αρκετή υγρασία και νοστιμιά.
Υλικά για 6 μερίδες
Εκτέλεση
*της Σταυρούλας Τσατραφίλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc