Nutrition

Καλή διατροφή για καλό δέρμα!

inShape Team 10 Ιουνίου 2014
Καλή διατροφή για καλό δέρμα!

Το όμορφο δέρμα είναι υγιές και νεανικό. Πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο, χωρίς φλεγμονώδεις βλάβες, όπως π.χ. της ακμής, με καλή συνοχή, ελαστικότητα και χωρίς δυσχρωμίες. Η υγεία και νεανικότητα του δέρματος μπορεί να εξασφαλιστεί με διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, με αντιηλιακή προστασία και αποφυγή του καπνίσματος.

Ο ήλιος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα ενεργοποιούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών και μηχανισμών γήρανσης του δέρματος. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς επανόρθωσης κατά των ελευθέρων ριζών και αντιμετώπισης των φλεγμονωδών διαδικασιών στο δέρμα. Κάποια από τα ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα, η κοσμετολογία τα έχει εντάξει και στα καλλυντικά. Παρ’ όλα αυτά, όσες κρέμες κι αν χρησιμοποιηθούν, αν η διατροφή δεν είναι πλήρης θρεπτικών συστατικών, οι ανάγκες του δέρματος, δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς.

Ποιοι λόγοι κάνουν ένα δέρμα να μη δείχνει όμορφο;

Η ηλικία: Με τα χρόνια, διαταράσσεται ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος. Υπερκερατώσεις, τραχύτητα, μειωμένη ελαστικότητα και συνοχή, λόγω έλλειψης ελαστίνης και κολλαγόνου, ρυτίδες, δυσχρωμίες και θαμπάδα, είναι τα χαρακτηριστικά του ηλικιωμένου δέρματος.

Η ακμή: Η εφηβική και ενήλικη ακμή με τα σπυράκια και τις βλάβες που συνυπάρχουν στην επιδερμίδα, δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή και κακή υγεία δέρματος. Δυστυχώς, διαταράσσουν την εμφάνιση και την ψυχολογία του ατόμου.

Οι υπερμελαγχρώσεις: Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τις επικίνδυνες καλοκαιρινές ώρες, καταστρέφει σταδιακά το δέρμα, με αποτέλεσμα σκουρόχρωμους λεκέδες έως και μελανώματα.

«Άρρωστο» δέρμα: Το δέρμα ενός καπνιστή ή ενός ανθρώπου που δε διατρέφεται σωστά και επαρκώς, δεν μπορεί να επανορθώσει εύκολα τις φθορές του, μέσω μηχανισμών εκκαθάρισης των ελευθέρων ριζών. Το αποτέλεσμα είναι θαμπάδα, ξηρότητα, τραχύτητα και απουσία ελαστικότητας.

Πώς βοηθάει η διατροφή το δέρμα;

Κατά τις βιοχημικές διεργασίες του μεταβολισμού, που γίνονται στον οργανισμό, παράγονται προϊόντα, αλλά και παραπροϊόντα, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Τα πρώτα είναι χρήσιμα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, τα δεύτερα όμως είναι άχρηστα, τοξικά και υπεύθυνα για το οξειδωτικό στρες και τη σταδιακή φθορά του. Επειδή όλοι οι βιολογικοί μηχανισμοί του οργανισμού είναι αλληλένδετοι, οι διατροφικές συνήθειες του καθενός αντικατοπτρίζονται στον ιστό του δέρματος! Τυχόν έλλειψη θρεπτικών συστατικών, θα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια τη φθορά και τη γήρανση. Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθεί ένα δέρμα όμορφο, θα πρέπει μεταξύ άλλων να φροντίσουμε τη... διατροφή του. Μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα δράσει εκκαθαριστικά απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και θα εξασφαλίζει την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Βιταμίνη C και δέρμα

Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για πολλές λειτουργίες που επιτελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ αυτών, είναι αναγκαίο συστατικό για την καλή σύνθεση και δομή του κολλαγόνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Οι καπνιστές έχουν αυξημένες ανάγκες στη συγκεκριμένη βιταμίνη, λόγω της μεγάλης καταστροφής που υφίσταται η βιταμίνη C στον οργανισμό από το κάπνισμα. Συμπτώματα της έλλειψής της είναι οι παθήσεις στα ούλα, τα υποδόρια αιματώματα, η αιμορραγία των ιστών και η αναιμία. Επίσης η βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση των τραυμάτων του δέρματος και στην επιδιόρθωση των βλαβών από πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C κυμαίνεται από 75-90 mg/ ημέρα. Τρόφιμα στα οποία τη βρίσκουμε είναι: εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, το μπρόκολο, λαχανικά με σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα ακτινίδια και πολλά άλλα.

Βιταμίνη Ε και δέρμα

Η βιταμίνη Ε είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική λιποδιαλυτή βιταμίνη. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωσή τους από τις ελεύθερες ρίζες και άρα και την επιδερμίδα. Έχει βρεθεί ότι έχει έντονη συνεργιστική σχέση με τη βιταμίνη C και το σελήνιο, που είναι επίσης αντιοξειδωτικά. Οι απαιτήσεις του οργανισμού για βιταμίνη Ε ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου. Πλούσιες πηγές της είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, καθώς και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη Α και δέρμα

Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή δομή και λειτουργία του δέρματος. Διεγείρει τους ινοβλάστες, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθάει στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος. Συμβάλλει στην καλή συνοχή του δέρματος, προστατεύοντάς το από εξωτερικές περιβαλλοντικές επιδράσεις. Στην αισθητική χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως σε προϊόντα απολέπισης, για την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Σε περίπτωση μη επαρκούς πρόσληψής της με την τροφή, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ξηροδερμία, σκληροδερμία, πτώση μαλλιών, πιτυρίδα, ξεφλούδισμα της επιδερμίδας, φλεγμονώδεις βλάβες ακμής, κ.ά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή της για τους ενήλικες είναι 5000 IU (διεθνείς μονάδες). Πηγές της βιταμίνης Α είναι οι φυτικές τροφές, που περιέχουν καροτενοειδή και βρίσκονται κυρίως σε λαχανικά με πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, καθώς και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Από τα ζωικά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα ιχθυέλαια, τα αυγά και το συκώτι, η βιταμίνη Α λαμβάνεται ως ρετινόλη.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β και δέρμα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια βιταμινών, που συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων και στο δέρμα. Μία από τις σημαντικότερες Β-βιταμίνες είναι η Β3 ή νιασίνη. Σε περιπτώσεις προχωρημένης ανεπαρκούς πρόσληψης νιασίνης, το άτομο εμφανίζει την πελλάγρα. Συμπτώματα προχωρημένης ανεπάρκειας Β3 είναι η ξηροστομία, η γλωσσίτιδα, η στοματίτιδα, η δερματίτιδα κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, κ.ά. Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη βιταμίνη και το άτομο. Πλούσιες πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι κυρίως τα ζωικά τρόφιμα.

Αντιοξειδωτικά και δέρμα

Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες, υπάρχει μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, που εξασφαλίζουν υγιές και όμορφο δέρμα. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε το σελήνιο, με έντονη συνεργιστική δράση με τις βιταμίνες C και Ε. Το συνένζυμο Q10, είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθάει στην ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων. Μία μικρή πτώση στο συνένζυμο Q10 μπορεί να αποτελέσει αιτία γήρανσης του δέρματος. Ακόμη, το πράσινο τσάι και η σοκολάτα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτοχημικές-προστατευτικές ουσίες, δρουν αντιοξειδωτικά και επανορθωτικά απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος. Η έρευνα στον τομέα της ομορφιάς του δέρματος επεκτείνεται και σε άλλες πιθανές ουσίες που μπορεί να περιέχονται σε φυτά, όπως στο δενδρολίβανο, στη ντομάτα, στο εκχύλισμα των σταφυλιών, στο ρόδι και στη σόγια. Ο χρόνος θα δείξει τα νεότερα αποτελέσματα, αλλά μέχρι τότε φροντίστε για την επαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και την καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony