Οι κακώσεις από υπέρχρηση είναι η πιο συχνή αιτία αθλητικών κακώσεων. Περίπου 30%-50% όλων των αθλητικών κακώσεων οφείλονται σε υπέρχρηση.
Συμβαίνουν όταν ο αθλητής ή άλλο άτομο μεταβάλλει το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης ή μίας ορισμένης σωματικής δραστηριότητας. Είναι δυνατό να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας κι έτσι έχουμε τα εξής συμπτώματα :
- Οξεία Φλεγμονή
- Χρόνια Φλεγμονή
- Δομικές αλλαγές στους ιστούς
Και αυτα οδηγουν με τη σειρα τους σε:
- Τενοντίτιδα
- Υμενίτιδα
- Κατάγματα κόπωσης
- Παγιδευτικές νευροπάθειες
- Συνδεσμικές βλάβες
- Μυοσίτιδα
Άλλοι ενδογενείς παράγοντες κινδύνου είναι:
- η βλαισογονία, (Η βλαισογονία είναι η αντίθετη κατάσταση της ραιβογονίας. Τα ατομα με βλαισογονία έχουν γόνατα που ενώνονται εσωτερικά ενώ οι κνήμες αποκλίνουν προς τα έξω. Έτσι τα πόδια δίνουν την εικόνα ανεστραμμένων εισαγωγικών)
- η αυξημένη γωνία Q (Η αυξημένη Q γωνία σχηματίζεται από μία γραμμή που τραβιέται από την πρόσθια άνω λαγόνιος άκανθα προς το κέντρο της επιγονατίδας, και από το κέντρο της επιγονατίδας στο κνημιαίο κύρτωμα.Μια κανονική Q γωνία στους άνδρες είναι >10+/-5 μοίρες και στις γυναίκες >15+/-5 μοίρες). Η αύξηση της Q γωνίας μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως το υπεξάρθρημα και η εξάρθρωση της επιγονατίδας.)
- το ανάκυρτο γόνατο (είναι παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος, κατά την οποία το γόνατο κάμπτεται προς τα πίσω και η μηροπερονιαία άρθρωση υπερεκτείνεται.)
Οι εξωγενείς παράγοντες είναι:
- Λάθη προπονητικής
- Εξοπλισμός και υποδήματα
- Περιβάλλον
- Τεχνική
- Ψυχολογικοί παράγοντες
- Ανεπαρκής διατροφή
Γι αυτό θα πρεπει ο αθλητής να έχει σωστά υποδήματα, να τρέφεται και το σημαντικότερο να εφαρμόζει σωστή τεχνική.
Σε περίπτωση οπου ο αθλητής νιώσει κάποια ενόχληση και το αίσθημα του ‘καψίματος’ καλό θα είναι να σταματήσει την όποια δραστηριότητα κάνει και να εφαρμόσει πάγο (σε βρεγμένη πετσέτα) στη προσβεβλημένη περιοχή για περίπου 20 λεπτά.
*του Γιώργου Μελά, Φυσικοθεραπευτής