Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την στιγμή της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την στιγμή που διαστέλλεται η καρδιά και ετοιμάζεται για την επόμενη συστολή).
Υπέρταση μπορεί να εμφανίσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή καταγωγής. Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ενήλικες έχουν υπέρταση. Όταν εμφανιστεί η υπέρταση, συνήθως παραμένει για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς αλλά μπορεί να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Η υπέρταση είναι επικίνδυνη γιατί:
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης
Επιπτώσεις της υπέρτασης στον οργανισμό
Η υπέρταση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα πιο κάτω όργανα του ανθρώπινου σώματος:
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν υπέρταση;
Βήματα για να αποτραπεί η υπέρταση:
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης υπέρτασης και μειώνονται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που ήδη είναι αυξημένες.
Μια κλινική μελέτη ( DASH ) η οποία ασχολήθηκε με την επίδραση των θρεπτικών ουσιών των τροφών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αισθητή μείωση των τιμών της Α.Π. ανάλογα με το είδος τις διατροφής. Οι ασθενείς ακολουθούσαν μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και άσπρο κρέας αποφεύγοντας τα λίπη, το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.
Στη συνέχεια μια δεύτερη μελέτη ( DASH - SODIUM ) μας έδειξε ότι υπήρχε περαιτέρω μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας το νάτριο από τις τροφές, όποιες και αν ήταν αυτές. Η καλύτερη ρύθμιση της υπέρτασης πραγματοποιήθηκε από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα νατρίου την ημέρα (1.500 mg /ημέρα).
ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: