Είναι γνωστό ότι η μητρική παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων στο έμβρυο και στη μετέπειτα ζωή του.
Όμως, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και στην αρχή αυτής, δεν συνίσταται, γιατί ενδέχεται να μην είναι ασφαλής για τη μητέρα και έμβρυο. Μία παχύσαρκη γυναίκα συμβουλεύεται να προσλάβει περίπου 7-12 κιλά, βάρος που διασφαλίζει την ασφάλεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θρέψη της μητέρας και του παιδιού και χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο για όλα τα παραπάνω κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, αν μια παχύσαρκη γυναίκα αύξανε το βάρος πολύ παραπάνω από αυτά τα όρια.
Μία γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, οφείλει να ακολουθεί μία ισορροπημένη και πλήρη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, να αυξήσει την πρόσληψή της ανάλογα με το τρίμηνο εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεται και σε καμία περίπτωση να μην “τρώει για δύο”. Η απώλεια βάρους, εφόσον είναι επιθυμητή από τη μητέρα, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.