Ο καιρός που συναντάμε στην Κύπρο, είναι ιδανικός για μια τέτοια πάθηση. Η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος μας να εναλλάσσεται απότομα. Κατά τη διάρκεια της μέρας ντυνόμαστε ελαφριά και μέχρι να πάμε στο σπίτι το απόγευμα, εκθέτουμε το σώμα μας σε μια θερμοκρασία αρκετά χαμηλή, χωρίς καμία επιπλέον προφύλαξη.
Η ψύξη, είναι παρατεταμένοι μυϊκοί σπασμοί και συνήθως εμφανίζεται μετά από συνεχή και απότομη έκθεση στο κρύο, στον αυχένα ή στην πλάτη.
Πολλά άτομα είναι επιρρεπείς σε μια τέτοια πάθηση και είναι σημαντικό να μάθουν να προφυλάγονται σωστά.
Για να προφυλάξουμε το σώμα μας από τη ψύξη πρέπει να ντυνόμαστε καλύτερα, η αποφυγή έκθεσης του σώματος σε ψυχρά ρεύματα αέρα, ιδιαίτερα όταν είμαστε ιδρωμένοι, η αποφυγή ελαφρού ντυσίματος κατά τον ύπνο μέσα σε χώρους όπου λειτουργούν κλιματιστικά, η αποφυγή ύπνου ή παρατεταμένου ξαπλώματος του σώματος σε αφύσικες θέσεις, η αποφυγή χρησιμοποίησης ακατάλληλων στρωμάτων και μαξιλαριών, η τακτική άσκηση αλλά και η προφύλαξη κατά τη διάρκεια της άσκηση (χωρίς ρεύματα αέρα).
Η ψύξη προκαλεί έντονο μυϊκό σπασμό και πόνο, ο οποίος δεν επιτρέπει τις ελεύθερες κινήσεις της περιοχής, δυσκολία κατά την έγερση από το κρεβάτι και οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί επιβάρυνση της περιοχής. Ο πόνος αναγκάζει τον ασθενή να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα του και να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό του και ακολούθως στο φυσικοθεραπευτή.
Η θεραπεία περιλαμβάνει λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών. Ακολούθως η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει, ηλεκτροθεραπεία, υπερήχους, χαλαρωτική μάλαξη και κινησιοθεραπεία για αποκατάσταση του εύρους κίνησης της περιοχής. Μετά την αποκατάσταση του πόνου και της κίνησης δίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής, αλλά και συμβουλές προφύλαξης, γιατι οι πιθανότητες επανεμφάνισης της πάθησης, είναι αυξημένες.
Στην προκειμένη περίπτωση, η σωστή προφύλαξη του σώματος μας, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της πάθησης.