Fitness

Ρυθμός στους αγώνες Off Road

inShape Team 01 Ιουνίου 2016
Ρυθμός στους αγώνες Off Road

Το σημερινό Xterra tip έρχεται για να σας βοηθήσει να βρείτε τον σωστό ρυθμό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βγάλετε έναν αγώνα εκτός δρόμου σε χρόνο που να σας ικανοποιεί.

Ο ρυθμός παίζει σημαντικό ρόλο για κάθε είδους επιτυχία στο τρέξιμο. Αν δεν ξεκινήσεις γρήγορα δεν θα καταφέρεις σε καμία περίπτωση να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο. Βλέποντας κάποιον να ανοίγει ρυθμό στο τελευταίο τετρακοσάρι πριν τον τερματισμό, καταλαβαίνουμε πως κράτησε μεγάλα αποθέματα ενέργειας, τα οποία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει καλύτερα αν άνοιγε λίγο τον ρυθμό στο προηγούμενο μέρος. Αντίστοιχα βλέπουμε τριαθλητές που τα δίνουν όλα στο κολύμπι ή στην ποδηλασία, να ξεκινούν τόσο γρήγορα που ξεμένουν από δυνάμεις και στο τρέξιμο, συνεχίζουν περπατώντας ή με χαλαρό jogging.

Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνουμε πως η τέχνη του ρυθμού -αν εφαρμοζόταν σωστά- θα είχε δώσει στους αθλητές καλύτερο συνολικό χρόνο.

Στον δρόμο, μαθαίνεις να βρίσκεις τον ρυθμό σου από τους πρώτους αγώνες της καριέρας σου και έπειτα τον τελειοποιείς. Στις περιπτώσεις αυτές, μια απόσταση σε στρωτό τερέν, με σεταρισμένη απόσταση και μέτριες υψομετρικές διαφορές δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η μόνη πρόκληση είναι να μην υπερβείς τον ρυθμό σου στην αρχή που έχεις ενθουσιαστεί και μετά να αγωνίζεσαι να τον διατηρήσεις.

Σε αγώνες εκτός δρόμου όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα κρατήσεις ενέργεια, έχοντας ένα ρυθμό ο οποίος θα σου δώσει τον γρηγορότερο δυνατό χρόνο. Κάποιες φορές ο ρυθμός σου εξαρτάται από το γκρουπ με το οποίο (συν)αγωνίζεσαι. Αν δεν μπορέσεις να κρατήσεις τον ίδιο ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα θα μείνεις πίσω ή και θα τα παρατήσεις εξαντλημένος. Στις περισσότερες όμως φορές ο ρυθμός σου εξαρτάται, όχι τόσο στον συναγωνισμό, αλλά στο τερέν, το οποίο ρυθμίζει την ενέργεια που ξοδεύεις.

Στο τρέξιμο εκτός δρόμου οι προκλήσεις είναι δεκάδες: Στενά μονοπάτια με συνεχείς στροφές, υψωματάκια που πρέπει να σκαρφαλώσεις, βράχια, ρυάκια και σημεία που απαιτούν τεχνική, που όλα απαιτούν διαφορετικά ποσά ενέργειας και τεχνική για να προσπελαστούν.

Μπορεί να σπριντάρεις για μισό λεπτό, να κόψεις απότομα ταχύτητα για ένα πιο τεχνικό κομμάτι και να τα δώσεις όλα για να ανέβεις μια απότομη ανηφόρα. Δηλαδή καμία σχέση με ένα αγώνα δρόμου σε άσφαλτο, μιλάμε για μια καθαρά δυναμική εναλλαγή δεξιότητας και έντασης!

Πως βρίσκω τον off road ρυθμό μου δηλαδή;

Για αρχή πρέπει να έχεις μελετήσει την διαδρομή. Όσα περισσότερα ξέρεις για κάθε κομμάτι, τόσο καλύτερα προετοιμασμένος θα είσαι για την ημέρα του αγώνα. Καμία διαδρομή της Xterra δεν μοιάζει με κάποια άλλη, οπότε θεωρείστε αναγκαίο να έχετε κάνει ένα τρέξιμο πριν το τρέξιμο στην πίστα του αγώνα. Έχοντας γνώση του τερέν θα μπορείτε να κάνετε καλύτερη συντήρηση, γνωρίζοντας που να ανοίξετε ρυθμό, που να πάρετε μια ανάσα και πότε πρέπει να είστε σε εγρήγορση για κάποιο ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι. Σε ένα αγώνα εκτός δρόμου θα περάσετε πολλές φορές τα όριά σας, χτυπώντας πολλά εναερόβια «κόκκινα» πάνω από το γαλακτικό κατώφλι μέχρι τον τερματισμό.

Για να αντέξεις σε ένα τέτοιο αγώνα απαιτείται η προπόνησή σου να έχει ρυθμιστεί σε αυτό το στυλ (καθαρά διαλλειμματική προπόνηση).

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι σε τέτοιους ενεργοβόρους αγώνες, άσχετα αν δεν μπορείς πάντα να πάρεις τα μάτια από το τερέν για να φας. Όση ενέργεια και να χρειάζεσαι πρέπει να προτιμήσεις περισσότερο τις θερμίδες σε υγρή μορφή, γιατί στον αγώνα υψηλής έντασης τα έντερα δοκιμάζονται και τα πόσιμα είναι πολύ πιο ευκολοχώνευτα.

Για να βρεις ένα ικανοποιητικό ρυθμό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κράττει στην αρχή. Πρέπει να είσαι σε θέση να τα δώσεις όλα όταν είναι αναγκαίο, να μπορείς να πάρεις δυό ανάσες όταν τις χρειαστείς και να είσαι έτοιμος να κάνεις το ίδιο ξανά και ξανά! Γνωρίζοντας τι σου επιφυλλάσσει το τερέν από την αναγνώριση που έχεις κάνει, έχοντας κάνει αντίστοιχες προπονήσεις για τις απαιτήσεις του αγώνα και με μια έξυπνη στρατηγική διατροφής, θα έχεις τα εχέγγυα να βρεις ρυθμό σε όλη την διοργάνωση και να τερματίσεις στον καλύτερο δυνατό χρόνο

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony