Nutrition

Ουρικό Οξύ και Διατροφική Αντιμετώπιση

inShape Team 11 Οκτωβρίου 2013
Ουρικό Οξύ και Διατροφική Αντιμετώπιση

Το ουρικό οξύ είναι ένα οργανικό σύνθετο σώμα που αποτελείται από άνθρακα (carbon), άζωτο (nitrogen), οξυγόνο (oxygen) και υδρογόνο (hydrogen). Είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρίνων, δηλαδή των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο πυρήνα των ζωικών κυρίως κυττάρων. Τα κανονικά επίπεδα ουρικού οξέος είναι από 3 μέχρι 7 mg/dl ενώ πάνω από τα 7 mg/dl αρχίζουν να δημιουργούνται άλατα, τα οποία με την μορφή κρυστάλλων τοποθετούνται στο αρθρικό υγρό και σε άλλους ιστούς με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής ή ποδάγρα ουρική αρθρίτιδα.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος. Μερικοί από τους λόγους που κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε ψηλό ουρικό οξύ είναι η παχυσαρκία και μια διατροφή ψηλή σε πουρίνες και ψηλή σε κατανάλωση αλκοόλ. Οι πουρίνες βρίσκονται πλούσιες σε φαγητά που προέρχονται από ζωικές πηγές, όπως εντόσθια καθώς και πολλά θαλασσινά. Άρα λοιπόν, ο πρώτος τρόπος που θα πρέπει να ελέγξουμε το ουρικό οξύ είναι μέσω της δίαιτας και την απώλεια σωματικού βάρους.

Τα φαγητά που απαγορεύονται εντελώς όταν κάποιο άτομο έχει ψηλό ουρικό οξύ είναι τα εντόσθια, όπως συκώτι, νεφρά, καρδιά και μυαλά, ο ζωμός κρέατος, οι σάλτσες κρέατος, τα περδίκια, η χήνα, τα μύδια, η ρέγκα, ο κολιός ή το σκουμπρί, οι αντζούγιες, οι σαρδέλες, τα οστρακοειδή, γαρίδες, το μπέικον, τα ξηρά όσπρια, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, και το αλκοόλ.

Αν κάποιο άτομο έχει ουρικό οξύ σε οριακά επίπεδα τότε πρέπει πάλι να προσέξει την διατροφή του. Μερικά φαγητά που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ψάρια (εκτός από τα απαγορευμένα), τα όσπρια όπως μπιζέλι, φασόλια, φακές, φασολάκια, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, το σπαράγγι και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Σημειώστε εδώ όμως, πως αν κάποιο άτομο είναι στο οξύ επίπεδο (>7 mg/dl), οι τροφές αυτές απαγορεύονται.

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, το ψωμί, τα δημητριακά (όχι ολικής αλέσεως αν το ουρικό οξύ είναι σε οριακά επίπεδα), τα ζυμαρικά, τα λαχανικά (εκτός από τα απαγορευμένα), τα φρούτα (εκτός από τα cranberries), οι ξηροί καρποί, το λάδι, η μαργαρίνη, το βούτυρο (σε μικρές ποσότητες), το μέλι, η ζάχαρη, η μαρμελάδα (σε μικρές ποσότητες) και τα αναψυκτικά, το τσαϊ και ο καφές.

Επίσης αν κάποιο άτομο είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο τότε η μείωση βάρους συντελεί στην μείωση του ουρικού οξέος. Εξίσου σημαντικό είναι η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά.

Προσέξτε λοιπόν την διατροφή σας και να είστε πάντοτε σε επικοινωνία με τον γιατρό και διαιτολόγο σας.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony