Σωστή φύλαξη των τροφίμων
- Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το ψυγείο;
- Πόσο μπορεί το μαγειρεμένο φαγητό να μείνει εκτός ψυγείου;
- Πόσο μπορούμε να φυλάξουμε ένα φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη;
Οδηγίες για φύλαξη
| Φρέσκο κρέας |
Ψυγείο (5 C) |
Καταψύκτης (-18 C) |
| Βοδινός κιμάς |
1-2 ημέρες |
3-4 μήνες |
| Βοδινό στέικ |
3-5 ημέρες |
0-12 μήνες |
| Χοιρινό-μπριζόλες |
3-5 ημέρες |
4-6 μήνες |
| Φιλετάκια |
1-2 ημέρες |
3-4 μήνες |
| Λουκάνικα |
3-5 ημέρες |
1-2 μήνες |
| Λούντζα |
5-7 ημέρες |
|
| Παστουρμάς |
3-5 ημέρες |
|
| Ψάρι φιλέτο |
1-2 ημέρες |
2-3 μήνες |
| Κοτόπουλο- ολόκληρο |
1-2 ημέρες |
12 μήνες |
| Κοτόπουλο- κομμάτια |
1-2 ημέρες |
9 μήνες |
| Τυριά |
3-4 εβδομάδες |
Καθόλου |
| Γάλα |
5 ημέρες |
1 μήνα |
| Παγωτό |
Καθόλου |
2-4 μήνες |
| Αυγά |
3 εβδομάδες |
|
Γενικές οδηγίες φύλαξης τροφίμων
- Πλύνετε τα χέρια σας καλά και στεγνώστε τα πριν έρθετε σε επαφή με τα τρόφιμα
- Φυλάξτε σε ατομικές μερίδες
- Μην ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του ψυγείου έτσι ώστε να μην τρέχουν ζουμιά πάνω σε άλλα φαγητά
- Τοποθετήστε πλυμμένα φρούτα και λαχανικά σε καθαρά σκεύη
- Φορέστε γάντια αν έχετε πληγές ή κοψίματα στα χέρια
- Ψήστε καλά
- Κρατήστε τα ζεστά ζεστά και τα κρύα κρύα