Fitness

Συμπληρώματα Διατροφής και παιδιά

Τίμης Καμπανέλλης 14 Ιουνίου 2013
Συμπληρώματα Διατροφής και παιδιά

Αγαπητοί Γονείς,

Ο αθλητισμός, ειδικά η άσκηση με βάρη είναι μία άριστη απασχόληση για τους εφήβους, αφού μαζί με το σώμα διαμορφώνει ιδιαίτερα τον παιδικό και εφηβικό χαρακτήρα. Ασφαλώς, όλα είναι καλά, όταν τελειώνουν καλά. Ο αθλητισμός πέρα από όλα τα θετικά είναι και μία επίπονη διαδικασία για το σώμα και από μόνος του δεν είναι αρκετός. Το σώμα έχει ανάγκη από τη σωστή διατροφή και ξεκούραση. Μόνο όταν αυτοί οι τρείς παράγοντες (γυμναστική, διατροφή, ξεκούραση) δένονται αρμονικά έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών προκειμένου να επιτευχθεί η ζητούμενη ανάπτυξη, η ενέργεια και η αντοχή αλλά και η αποφυγή τραυματισμών.

Η σημασία της σωστής διατροφής είναι ακόμα πιο αυξημένη για τους εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται στη φάση της γρήγορης ανάπτυξης ούτως ή άλλως. Γι αυτό, αγαπητοί γονείς, είναι δική σας ευθύνη να παρέχετε στα παιδιά σας τη κατάλληλη διατροφή, και ειδικά αν τα παιδιά ασκούνται επιμελώς και εντατικά τότε είναι ζωτικής σημασίας η επιπλέον λήψη πρωτεΐνης, σαν μέρος της συνολικής τους διατροφής. Αυτό θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το ερώτημα είναι, ποια είναι η σωστή διατροφή και πως αυτή θα μας βοηθήσει  για να έχουμε τα καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Κι εδώ παίζουν τον ρόλο τους τα συμπληρώματα διατροφής.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μία παρεξήγηση που κρατάει πολλά χρόνια. Όλες οι απαγορευμένες ουσίες και φάρμακα, τα οποία κυρίως απευθύνονται σε ασθενείς (πχ στεροειδή, ορμόνες και άλλα παρεμφερή) και τα συμπληρώματα διατροφής είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ανήκουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες και σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο. Η κυριότερη αιτία για αυτή την παρεξήγηση είναι μία και μόνη λέξη. Η λέξη «αναβολικό», ή «αναβολισμός». Ο αναβολισμός είναι κάτι καλό που μπορεί να πετύχει το ανθρώπινο σώμα γιατί πολύ απλά είναι η διαδικασία με την οποία η τροφή μετατρέπεται σε (μυϊκό κυρίως) ιστό. Στις λέξεις «αναβολικά στεροειδή» που είναι οι απαγορευμένες ουσίες, η λέξη στεροειδή είναι η απαγορευμένη και όχι η λέξη αναβολικά, όπως πολλοί νομίζουν.

Τα συμπληρώματα παρέχουν αναβολική δράση, που σημαίνει ότι έχουν μία θετική δράση στη φυσική ανάπτυξη. Το ίδιο κάνει και το κρέας και το γάλα και πάνω από όλα, το ισχυρότερο αναβολικό του κόσμου που είναι … ο ύπνος.

Σε τι διαφέρουν τα συμπληρώματα από τις απλές, καθημερινές τροφές που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

Λαμβάνοντας υπόψη μας πολλές παραμέτρους, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι σε μεγάλο ποσοστό τα συμπληρώματα διατροφής μοιάζουν κατά πολύ με τις παραδοσιακές τροφές, όμως διαφέρουν κατά πολύ στην ποιότητα της διατροφικής τους αξίας. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε υπερβολικοί, η σημερινή διατροφική βιομηχανία απέχει πολύ από το να παράγει και διανείμει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία είναι 100% υγιεινά και ασφαλή. Δεν έχουμε  παρά να κοιτάξουμε τις κατά καιρούς καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα καταλάβουμε. Τα τρόφιμα που δέχονται μακρά επεξεργασία δεν είναι και τόσο υγιεινά. Και δυστυχώς τα περισσότερα τρόφιμα της αγοράς δέχονται μία τέτοια επεξεργασία.

Το Νο 1 διατροφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παιδική παχυσαρκία. Έχει σκεφτεί κανείς για ποιο λόγο; Σίγουρα πάντως δεν φταίνε τα συμπληρώματα. Ούτε πολλές φορές οι ποσότητες των τροφών που τρώνε τα παιδιά. Είναι κυρίως η ποιότητά τους. Σχεδόν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά, ψωμί, γλυκά, αλλαντικά (επεξεργασμένο κρέας), σνακ και τροφές από fast food.

Χωρίς αμφιβολία και μετά λόγου γνώσεως, υποστηρίζουμε ότι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι μακράν ποιοτικότερα από αυτές τις τροφές, οι οποίες κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ και δυστυχώς τις καντίνες των σχολείων. Τα συμπληρώματα διατροφής, τουλάχιστον αυτά που παράγονται από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρίες, αν μη τι άλλο περιέχουν συστατικά που  θα βοηθήσουν στην μυϊκή ανάπτυξη, τη δύναμη και την αποθεραπεία (βλ. αποφυγή τραυματισμών από την έντονη προπόνηση).

Τα Συμπληρώματα δεν είναι Υποκατάστατα.

Τα συμπληρώματα ονομάζονται έτσι, γιατί συμπληρώνουν την υπόλοιπη καθημερινή μας διατροφή και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστούν. Ο άνθρωπος δεν είναι πιο έξυπνος από τη Φύση και ακόμα και το καλύτερο και πληρέστερο συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως μια ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η πολυπλοκότητα της Φύσης είναι τέτοια που ακόμα και σήμερα υπάρχουν στοιχεία της που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να τα ανιχνεύσουν και αναδείξουν, και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν ούτε την ύπαρξή τους αλλά ούτε και τη χρησιμότητά τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει απαραιτήτως να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής, ειδικά στην περίπτωση ενός αθλητή θα πρέπει να είναι και σε μεγάλες ποσότητες.

Γενικά μιλώντας και ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα, τα συμπληρώματα θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό μόνο της καθημερινής μας διατροφής.

Ασφάλεια

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ασφαλή ενεργά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες. Σκεφτείτε μόνο ότι ένα άνθρωπος που αθλείται έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε συγκεκριμένα συστατικά (π.χ. πρωτεΐνη) από κάποιον που δεν αθλείται. Είναι λογικό αυτό. Η ανάγκη για πρωτεΐνη κυρίως, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού η πρωτεΐνη είναι η βασική τροφή του μυϊκού συστήματος.

Ένας άνθρωπος που αθλείται έχει ανάγκη περίπου από 2γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή ένας αθλούμενος 70 κιλών έχει ανάγκη από 140 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτή η ποσότητα είναι απόλυτα ασφαλής αφού κατά τη διάρκεια της άσκησης καίμε, σπαταλάμε δηλαδή μεγάλες ποσότητες μυϊκής πρωτεΐνης, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί. Όμως είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο στις μέρες μας, να καλύψουμε αυτή την ποσότητα από τις καθημερινές τροφές, αφού θα πρέπει να λαμβάνουμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, περίπου 5 μπριζόλες, ή 10 περίπου μπιφτέκια.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά ακόμα κι αν ήταν δυνατό, φανταστείτε την ποσότητα του λίπους και της χοληστερίνης που θα παίρναμε καθημερινά.

Αυτός είναι ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής. Με ένα ρόφημα να συμπληρώνουν τα απαραίτητα συστατικά που δεν είναι δυνατό να λαμβάνουμε από τις καθημερινές τροφές.

Επίλογος

Με την κατάλληλη ενημέρωση γονέων και εφήβων, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά και απόλυτα υγιεινή και θεμιτή. Και πάνω από όλα είναι ο καλύτερος φραγμός και ασπίδα απέναντι στις απαγορευμένες ουσίες, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony