Fitness

Τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΗ στο γυμναστήριο

Κυριάκος Πελεκάνος 18 Οκτωβρίου 2013
Τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΗ στο γυμναστήριο

Το γυμναστήριο αποτελεί τον μικρόκοσμο της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Υπάρχουν οι κανονισμοί τους οποίους κάποιοι ακολουθούν και κάποιοι άλλοι όχι.Υπάρχουν φυσικά και οι άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς ή όπως αλλιώς ονομάζεται στις μέρες μας το savoir vivre. Εγχειρίδιο δεν υπάρχει, γιατί ο Ζαμπούνης μάλλον δεν πάει στο γυμναστήριο, αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε κατά νου, τι κάνει το περιβάλλον στο οποίο περνούμε κάποιες ώρες την βδομάδα, λειτουργικό και συνάμα ευχάριστο!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να πρέπει να βγάλεις τις πλάκες του προηγούμενου από την μπάρα για να κάνεις την άσκησή σου ή να αναπτύξεις τις ικανότητες του ντετεκτιβ για να βρεις τον δεύτερο 15κιλο αλτήρα στον πανικό που επικρατεί στο πάτωμα. Σκεφτείτε λοιπόν αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν την μπάρα/ τον αλτήρα μετά από εσάς και γλιτώστε τους από την ταλαιπωρία βάζοντας τα κιλά ή τους αλτήρες στην θέση τους μετά από κάθε άσκηση.

Ο χώρος του γυμναστηρίου είναι για όλους και επομένως τα κιλά (και τα μηχανήματα) ανήκουν σε όλους. Αν το γυμναστήριο είναι άδειο, τότε μπορείτε κάλλιστα να κάνετε την κυκλική σας προπόνηση άνετα χρησιμοποιώντας όσα μηχανήματα/αλτήρες/ μπάρες σας χρειάζονται. Όταν όμως επικρατεί πολυκοσμία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κάνετε «κατάληψη» στον εξοπλισμό. Αντιθέτως, θα πρέπει να τον παραχωρείτε σε όσους σας το ζητήσουν. Σημείωση: Με τον όρο «κυκλική» εννοούμε την προπόνηση που περιλαμβάνει πολλούς «σταθμούς». Κανείς δεν θα σας πει τίποτα αν θέλετε απλά να κάνετε ένα superset (δύο ασκήσεις η μία μετά την άλλη).

Σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα γυμναστήρια ο/η ασκούμενος να κρατά ένα μηχάνημα για τον εαυτό του και να μένει εκεί μέχρι να τελειώσει και τα δέκα σετ που (θεωρεί) ότι πρέπει να κάνει. Ακόμα χειρότερα, όταν κάθεται στο μηχάνημα και μιλάει στο κινητό. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το γυμναστήριο είναι ένας δημόσιος χώρος και τα όργανα/μηχανήματα είναι για όλους.

Είναι πολύ εκνευριστικό να προσπαθείς να συγκεντρωθείς σε μια άσκηση και ακριβώς δίπλα σου μια κοπέλα ή ένας τύπος να συζητά σε έντονο ύφος για τα οικογενειακά ή ψυχολογικά του προβλήματα. Από την στιγμή που πηγαίνουμε γυμναστήριο θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην προπόνησή μας και όχι στα προβλήματά μας (ή του διπλανού μας). Αν είστε γιατρός και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ή χρειάζεστε το κινητό για να ακούτε μουσική, τότε μπορείτε να το πάρετε μαζί σας, αλλιώς αφήστε το στα αποδυτήρια.

Ο κανόνας του «προσέχουμε για να έχουμε» ισχύει και στο γυμναστήριο. Ναι, δεν σας ανήκει ο εξοπλισμός, όμως εσείς είστε αυτοί που γκρινιάζουν πρώτοι όταν ένα μηχάνημα δεν λειτουργεί και γράφει out of order. Η επισκευή εξοπλισμού κοστίζει και αργεί, επομένως οφείλετε να τον προσέχετε σαν να ήταν δικός σας. Μην πετάτε τα κιλά κάτω μετά από κάθε σετ, μην αφήνετε απότομα τα κιλά στα μηχανήματα και με το που θα δείτε κάποια φθορά στον εξοπλισμό μην αμελήσετε να το αναφέρετε άμεσα στoυς γυμναστές.

Αν δείτε κάποιον ο οποίος σηκώνει πολλά κιλά σε επικίνδυνες  ασκήσεις (πιέσεις πάγκου, καθίσματα squat, πιέσεις ώμων, εκτάσεις στήθους κτλ.) και δεν έχει κανέναν δίπλα του ή ζητάει την βοήθειά σας μην το παίξετε αδιάφορος. Βοηθήστε τον και είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά που θα ψάχνετε και εσείς κάποιον για να σας βοηθήσει με τα επιπλέον κιλά, δεν θα χρειαστεί καν να του το ζητήσετε.

Η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, το ίδιο και η λειτουργία των αδένων μας. Απαλλάξτε λοιπόν τους υπόλοιπους θαμώνες του γυμναστηρίου από τις τυχόν δυσάρεστες οσμές, φροντίζοντας την υγιεινή σας με δύο τρόπους. Αφενός χρησιμοποιώντας αποσμητικό, αφετέρου έχοντας μαζί σας πάντα μια πετσέτα. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο φορώντας μισό λίτρο άρωμα.

Η συγκέντρωση και η ασφάλεια στο γυμναστήριο είναι το παν. Σε αρκετές ασκήσεις, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς. Επομένως φροντίστε να κρατάτε τις αποστάσεις σας από κάποιον που σηκώνει ελεύθερα βάρη και προς Θεού μην βιαστείτε να τον ρωτήσετε «πόσα σετ έχεις ακόμα;» ή «τι πιάνει αυτή η άσκηση που κάνεις;» πριν ολοκληρώσει το σετ του.

Τα ουρλιαχτά και οι κραυγές αποτελούν μέσο εκτόνωσης και επικοινωνίας στο ζωικό βασίλειο, όμως το γυμναστήριο δεν είναι ζούγκλα. Συγκρατηθείτε και περιοριστείτε στο να εκπνέετε φυσιολογικά σε κάθε επανάληψη χωρίς κραυγές. Πιστέψτε με δεν είναι κάτι που θα σας ανεβάσει στα μάτια καμιάς γυναίκας!

Για να είμαι εντελώς σωστός δεν πρέπει να αφήσω έξω από τους κανόνες αυτούς και τους γυμναστές. Θα πρέπει να 'ναι πάντα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και να δίνουν την ίδια σημασία σε όλους ανεξαρτήτου φύλου, ενδυμασίας και τραπεζικού λογαριασμού!

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony