Μια απο τις πιο δημοφιλής δίαιτες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια είναι η δίαιτα της ζώνης. Αυτή η δίαιτα πρωτοεμφανίστηκε σε Αμερικάνικα κολυμβητικά περιοδικά το 1993, όταν Αμερικανοί κολυμβητές ισχυριστήκαν πως λόγω αυτής της δίαιτας, κέρδισαν 9 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Έκτοτε, ο δημιουργός αυτής της δίαιτας, Δρ. Barry Sears, κατάφερε να ακουστεί σε όλο τον κόσμο και η δίαιτα του να γίνεται πολύ δημοφιλής, αφού την ακολουθούν και πολλοί από τους αστέρες του Χόλυγουντ. Τι είναι όμως η δίαιτα της ζώνης;
Ο Δρ. Barry Sears, μέσω των βιβλίων του, ισχυρίζεται πάρα πολλά πράγματα γι΄ αυτή την δίαιτα. Ισχυρίζεται πως η δίαιτα αυτή ειναι ισοζυγισμένη σε «καλές» και «κακές» ορμόνες, πως συμβάλει στην πρόληψη έναντι διάφορων ασθενειών, και ιδιαίτερα για τους αθλητές, λέει πως μπορούν να πάρουν πάρα πολλά ωφελήματα μέσω αυτής της δίαιτας. Επίσης, δηλώνει πως οι δίαιτες που είναι ψηλές σε υδατάνθρακες και μέτριες σε λίπος είναι υπεύθυνες για την αύξηση του σωματικού βάρους αφού, όπως ισχυρίζεται, συμβάλουν στην υπερπαραγωγή της ινσουλίνης και αυτό ωφείλεται στην αύξηση του βάρους,. Επίσης, εξηγεί με πολύ επιστημονικό τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να θέλει να δοκιμάσει αυτη την δίαιτα. Τα κλειδιά αυτής της δίαιτας, είναι ενα γεύμα ή σνακ κάθε 5 ώρες με 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτείνη και 30% λίπος και χωρίζει τα φαγητά σε δίαφορα μπλοκ.
Κατ΄ ακρίβεια, όμως, αναλυτικές εξετάσεις αυτής της δίαιτας απο το Αθλητικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, δείχνει ότι η δίαιτα της ζώνης ειναι θερμιδικά ελλειπής (εξου και η μείωση του βάρους), τα επίπεδα της πρωτείνης ειναι πολυ πιο ψηλά απο 30% και οι υδατάνθρακες πολύ πιο χαμηλοί απο 40% (30-35%). Επίσης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς αυτης της δίαιτας για καλύτερη υγεία. Οι δύο έρευνες που αναφέρονται σε ένα απο τα βιβλία της δίαιτας όπου συμμετείχαν αθλητές πριν και μετά την δίαιτα, δεν ήταν επαρκείς και δεν μπορούν να παρουσιαστούν σαν επιστημονικές έρευνες, αφού δεν υπήρχε αρκετός έλεχγος αυτων των μελετών. Ειδικά οι αθλητές που οι θερμιδικές τους ανάγκες είναι πολύ πιο ψηλές απο ενα κανονικό άνθρωπο, δεν μπορούν να βασιστούν σε μια δίαιτα που ειναι χαμηλή σε θερμίδες και χαμηλή σε υδατάνθρακες που ειναι και η κυρίως πηγή ενέργειας για τους αθλητές.
Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα ισχυριζόμενα ωφελήματα αυτης της δίαιτας και πως είναι απλά ενα πολυ καλά διαφημισμένο προιον (σημειώστε πως υπάρχουν φαγητά και έτοιμα φαγητά που είναι 40-30-30).
Έτσι λοιπόν, για την καλή υγεία, την πρόληψη έναντι των ασθενειών και την καλύτερη αθλητική απόδοση, πρέπει να βασίζεστε στις αρχές της σωστής και υγιείνης διατροφής. Μην ξεχνάτε πως οι δίαιτες που υπόσχονται πολλά και δίνουν εύκολες λύσεις, είναι προϊόντα διαφήμισης και δεν είναι βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες.