Nutrition

Ζάχαρη και Γλυκαντικές Ουσίες

inShape Team 08 Αυγούστου 2013
Ζάχαρη και Γλυκαντικές Ουσίες

Η ζάχαρη και η γλυκιά της γεύση είναι μια από τις πιο δημοφιλής ουσίες στο κόσμο. Η μέση κατανάλωση της γύρω στη δεκαετία του 80 έφτασε τα 20 κιλά ενώ σήμερα υπολογίζεται πως έχει διπλασιαστεί στα 40 κιλά ζάχαρη ετησίως.

Η ζάχαρη ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων και βρίσκεται σε διάφορες μορφές όπως σουκρόζη, φρουκτόζη και λακτόζη. Η σουκρόζη είναι η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, η φρουκτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και στο μέλι και η λακτόζη βρίσκεται στο γάλα. Συνήθως καταναλώνουμε την ζάχαρη μέσω διάφορων φαγητών όπως γλυκά, κεικ, μπισκότα, μαρμελάδες, αναψυκτικά, καφές και παγωτά. Αυτά τα ποτά και φαγητά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους και σωματικού λίπους.

Αν όμως η διατροφή μας είναι ισορροπημένη τότε η ζάχαρη μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας με μια κατανάλωση που να μην ξεπερνά τα 45 γρ ημερησίως (περίπου 180 θερμίδες). Επίσης μην ξεγελιέστε από τις διαφορετικές ονομασίες της ζάχαρης όπως γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπι σιταριού, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, λακτόζη, μαλτόζη, μελάσα.

Γλυκαντικές Ουσίες

Οι γλυκαντικές ουσίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. 

Σουκρόζη: Η σουκρόζη είναι ένας φυσικός δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και φρουκτόζης. Η κατανάλωση της σουκρόζης υπολογίζεται σήμερα στο 22% της ενεργειακής πρόσληψης. Μελέτες έδειξαν πως η σουκρόζη δεν αυξάνει την γλυκαιμία περισσότερο απ΄όσο θα την αύξανε  μια ίση ποσότητα αμύλου.

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένας φυσικός μονοσακχαρίτης και υπολογίζεται 9% κατανάλωση. Έχει αναφερθεί ότι 33% της διαιτητικής φρουκτόζης προέρχεται από φρούτα, λαχανικά και άλλες φυσικές πηγές. Μελέτες έδειξαν πως η φρουκτόζη μειώνει την μετά γεύματα γλυκαιμία όταν αντικαθιστά την σουκρόζη ή το άμυλο. Επίσης κάποιες έρευνες έδειξαν ότι οι γλυκαντικές αλκοόλες πιθανόν να προκαλούν διάρροια και ειδικά στα παιδιά.  

Γλυκαντικές Αλκοόλες (Πολυόλες): Άλλα ονόματα είναι σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ισομαλτόλη, μαλτιτόλη, λακτιτόλη. Χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ως γλυκαντικές ουσίες και ως παράγοντες για αύξηση του μεγέθους των προϊόντων. Χαρακτηρίζονται από FDA ως ασφαλείς μετά από σειρά ερευνών. 

Μη Θρεπτικές Γλυκαντικές Ουσίες: Ζαχαρίνη, ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη Κ και σουκραλόζη. Αυτά χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα ζάχαρης και η χρήση τους επιτρέπεται μετά από πολλές μελέτες.  

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony