Τα λειτουργικά τρόφιμα ανήκουν στα καινοφανή τρόφιμα, νεοεμφανιζόμενα δηλαδή τρόφιμα που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ονομασία τους «λειτουργικά» δηλώνει ότι περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση από ένα ή περισσότερα βιολογικά ενεργά συστατικά, συστατικά δηλαδή που με τη βιολογική τους δράση στον οργανισμό ενισχύουν την υγεία ή μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και αναμένεται να αποτελέσουν ακόμη πιο σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου στο μέλλον. Για αυτό το λόγο, είναι σκόπιμο να υπάρχει τακτικά έγκυρη πληροφόρηση για αυτά, ώστε ο καταναλωτής να είναι σε θέση να διαχειριστεί κάθε νέο προϊόν διατροφής με λογική, διατηρώντας δηλαδή λογικές απαιτήσεις για το αποτέλεσμα από την κατανάλωσή του, και σύνεση, αποφεύγοντας την υπέρμετρη ή αποκλειστική κατανάλωση ενός προϊόντος.
Πότε, που και γιατί δημιουργήθηκαν;
Στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990, παρατηρήθηκε μια σταθερή αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτή αναμενόταν να επιφέρει ανάλογη αύξηση των κρατικών εξόδων για την Υγεία, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ατόμων προχωρημένης ηλικίας. Μία λογική οδός, για να περιοριστούν αυτά τα έξοδα, φάνηκε να είναι η περιφρούρηση της υγείας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Η ιδέα που εξυπηρετούσε αυτό το σκοπό ήταν ο σχεδιασμός τροφίμων με τέτοιες ιδιότητες που να προάγουν την υγεία ή να μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Ποια τρόφιμα χαρακτηρίζονται λειτουργικά;
Ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά των λειτουργικών τροφίμων;
Τα λειτουργικά συστατικά ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Μπορεί δηλαδή να είναι βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, μικροοργανισμοί, ή χημικά μόρια των φυτών. Στον πίνακα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα, αυτά δηλαδή που η έρευνα έχει επανειλημμένα υποδείξει να έχουν σημαντικές ειδικές δράσεις στον οργανισμό, μαζί με κάποιες καλές πηγές τους.
Με ποιο τρόπο τα συστατικά των λειτουργικών τροφίμων ωφελούν τον οργανισμό μας;
Η πρόσληψή τους προάγει την υγεία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Σαν παράδειγμα, στη συνέχεια αναφέρονται οι ειδικότερες δράσεις ορισμένων λειτουργικών συστατικών για την καλή λειτουργία τεσσάρων συστημάτων του οργανισμού:
Καρδιαγγειακό σύστημα
Πεπτικό σύστημα
Ανοσοποιητικό σύστημα
ενισχύουν τη φυσική ανοσία (βιταμίνη C),
δρουν ως αντιοξειδωτικά (βιταμίνες A, C, E, φλαβονοειδή),
μειώνουν την φλεγμονή (βιταμίνη C, Μαγνήσιο),
διατηρούν την αναγκαία συγκέντρωση και σύσταση της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο (προβιοτικά)
προστατεύουν από τις αλλεργίες (προβιοτικά).
Οστά
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με τα λειτουργικά τρόφιμα;
Εφόσον τα οφέλη που λαμβάνει ο οργανισμός μας από την επαρκή κατανάλωση λειτουργικών συστατικών είναι ανεξάντλητα, θα ήταν πρακτικό να γνωρίζουμε τρόπους ένταξης των λειτουργικών τροφίμων που τα περιέχουν στην καθημερινή διατροφή μας. Στη συνέχεια, λοιπόν, δίνονται ορισμένες προτάσεις διατροφικών επιλογών, με τις οποίες μπορούμε να «εμπλουτίσουμε» το κάθε μικρό ή μεγάλο γεύμα:
Πρωινό
Μαγειρεμένα γεύματα
Σνακ
Τι είναι καλό να θυμόμαστε για τα λειτουργικά τρόφιμα;
Αποδεδειγμένα βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη όμως, υπάρχει η ανησυχία ότι όσο αυτά κατακλύζουν την αγορά, τόσο μπορεί να θεωρηθούν πανάκεια για την περιφρούρηση της υγείας, αν δεν υπάρξει η σωστή πληροφόρηση. Τα λειτουργικά τρόφιμα δεν πρέπει να θεωρηθούν η εύκολη λύση για να αποφύγουμε τον κόπο να μάθουμε να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές, ούτε το χρυσό χάπι για την πρόληψη μιας νόσου. Τα μέγιστα οφέλη για τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας μπορούν να επιτευχθούν μόνο στα πλαίσια μιας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής κι ενός φυσικά δραστήριου τρόπου ζωής.