Nutrition

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι

inShape Team 04 Μαΐου 2013
Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι

Το Πάσχα συνήθως συνοδεύεται από διατροφικές ακρότητες. Απο τη μια η παρατεταμένη νηστεία πριν το Πάσχα και απο την άλλη η υπερφαγία των ημερών του Πάσχα. Αυτές τις μέρες ο οργανισμός μας μπορεί να επιβαρυνθεί απο την υπερβολική λήψη τροφών, πλούσιων σε ζωικό λίπος κυρίως, που λόγω δυσκολίας στην πέψη, μπορεί να δημιουργήσει γαστρικό φόρτο με αποτέλεσμα οξείες γαστρίτιδες που μπορεί να επιδεινωθούν από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών. 

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πιο συχνά προβλήματα. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Η αιφνίδια υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει και άλλα προϋπάρχοντα νοσήματα, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αυξημένο ουρικό οξύ, κολίτιδες. 

Η διακοπή της νηστείας κατά την ημέρα του Πάσχα πρέπει να γίνεται βαθμιαία και με τροφές σχετικά εύπεπτες. Ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να αποφύγετε ανεπιθύμητα προβλήματα και αύξηση του βάρους σας:

  1. Σεβαστείτε το σώμα σας. Μην καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τροφίμων σε ένα γεύμα. Όταν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι σκεφτείτε οτι για ένα μεγάλο διάστημα (5-40 μέρες) πιθανόν να είχατε ξεκουράσει το στομάχι σας και τώρα το βομβαρδίζετε με λιπαρά, πουρίνες και πρωτεΐνες. Είναι λογικό να αντιδράσει. 
  2. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, δηλαδή πρωτεΐνες, αμυλώδη, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά και λιπαρά.
  3. Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να μετριάσετε την επιυμία σας για τη ζωική πρωτεΐνη που στερηθήκατε αυτό το διάστημα, κάνοντας σας να χορτάστε πιο εύκολα. Παράλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες όσο και σε φυτοστερόλες.
  4. Μη διστάσετε να φάτε πατάτες ή ρύζι ή μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας. Παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου πιάτου, από άποψης μακροθρεπτικων συστατικών.
  5. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρό ζώο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα». 
  6. Ριγανήστε από το προηγούμενο βράδυ το κρέας καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση. Επίσης προτιμήστε τα ψητά και όχι στα κάρβουνα καθώς και αυτά σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρκινογένεσης.
  7. Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. 
  8. Καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο και με γεμάτο το στομάχι. Προτιμήστε το κρασί ως συνοδευτικό αφού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.
  9. Το φαγητό είναι και μια κοινωνική εκδήλωση και ευκαιρία να μιλήσετε και να διασκεδάσετε με τους συγγενείς και φίλους. Δεν είναι αυτοσκοπός, και με το σκεπτικό αυτό φροντίστε να μη χαλάσετε τη διάθεση και το κέφι των άλλων με μια πιθανή δική σας αδιαθεσία από υπερφαγία.
  • Σούβλα (100γ ωμό κρέας) -- 370 (kcal)
  • Αυγά (1 μέτριο) -- 75-80 (kcal)
  • Μαγειρίτσα (1 μερίδα) -- 580 (kcal)
  • Πασχαλινά κουλουράκια (60γ) -- 230 (kcal)
  • Τσουρέκι (30γ) -- 70 (kcal)
  • Φλαούνα ( 1 μέτρια) -- 400-700 (kcal)
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony