Ποια είναι η ιδανική δίαιτα; Υπάρχει; Υπάρχει! Δεν ανήκει στις ονομαστές εκείνες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Αυτή δεν όνομα αλλά είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για εσένα. Είναι αυτή που θα σε βάλει στην διαδικασία να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά, θα σε κάνει να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν θα σε καταπιέζει, αντιθέτως θα σε ευχαριστεί γιατί δεν έχει στερήσεις.
Το μυστικό της; Θα σε κάνει να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες για πάντα, αφού θα είναι, όσο γίνεται περισσότερο, προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σου.
Σε συνεργασία με τον διαιτολόγο σου, βρες ένα πρόγραμμα που θα σε βολεύει και θα είναι πρακτικό στην εφαρμογή του, έτσι ώστε όχι μόνο να το εντάξεις ομαλά στην καθημερινότητά σου αλλά και να είναι εύκολο να επανέλθεις σε αυτό μετά από κάποια περίοδο αποσυντονισμού, όπως είναι π.χ. οι διακοπές, οι γιορτές κ.λπ.
1. Βρες μία αθλητική δραστηριότητα που να σε ευχαριστεί πραγματικά και να σου ταιριάζει. Ασχολήσου με αυτή 3-4 φορές την εβδομάδα. Προσοχή! Η δραστηριότητα που θα επιλέξεις είναι απαραίτητο να σου αρέσει ώστε να μπει μία για πάντα στη ζωή σου. Δεν έχει νόημα να γυμνάζεσαι όσο χρειάζεται για να χάσεις κιλά και μετά να σταματήσεις.
2. Δεν χρειάζονται στερήσεις. Μπορείς να τρως τα πάντα, απλώς με μέτρο. Οι απαγορεύσεις στις δίαιτες συνήθως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, καλό είναι να θυμάσαι ότι πίσω από στερητικές προσπάθειες συχνά καραδοκούν οι Διατροφικές Διαταραχές π.χ. ανορεξία, νυχτερινή υπερφαγία, βουλιμία. Μην στοχεύεις ποτέ σε απώλεια μεγαλύτερη του ενός κιλού την εβδομάδα. Αυτό άλλωστε εξασφαλίζει και μεγαλύτερη απώλεια σε λίπος.
3. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα! Ιδανικά, θα πρέπει να τρως κάθε τρεις ώρες ώστε να κρατάς σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου αλλά και για να μην “πέσεις” με μανία στο φαγητό έπειτα από πολλές ώρες νηστείας. Καλό είναι επίσης να τρέφεσαι με ποικιλία τροφίμων που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου.
4. Μάθε να μην τα παρατάς όταν κάτι δεν πάει καλά. Αν έφαγες κάτι που δεν είχες προγραμματίσει ή αρκετά περισσότερο και αισθάνεσαι ενοχές, ίσως να σκεφτείς ότι η προσπάθεια σου απέτυχε. Λάθος! Συνέχισε κανονικά την προσπάθεια σου. Σε όλους συμβαίνει.
5. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8-9 ώρες. O ύπνος δεν αναπλάθει, μόνο, τον οργανισμό, αλλά ομαλοποιεί το σωματικό βάρος και επηρεάζει την κατανάλωση των θερμίδων. Γενική αρχή είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει το σωματικό βάρος και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνες.
6. Μην θέτεις χρονικά όρια και μην συγκρίνεις την πρόοδό σου με άλλους. Είσαι διαφορετική και μοναδική και έτσι μοναδικά λειτουργεί και ο οργανισμός σου.