Nutrition

Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τη διατροφή

Στέφανη Αγαθαγγέλου 23 Νοεμβρίου 2015
Μύθοι και Αλήθειες γύρω από τη διατροφή

Οσο εύκολα δημιουργείται ένας μύθος γύρω από τη διατροφή, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με  τη διατροφή και ο λόγος είναι γιατί  η διατροφή αφορά όλους μας! Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης, έτσι η αναπαραγωγή των πληροφοριών αυτών είναι ανεξέλεγκτη και πολλές φορές λανθασμένη, καθώς διάφοροι «μη-ειδικοί» μπορούν να κοινοποιήσουν κάποιο θέμα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι πρέπει να απευθύνεται στα κατάλληλα  άτομα σε θέματα διατροφής και να διαβάζει μόνο  μελέτες που έχουν επιστημονικό κύρος.

Τα μακαρόνια παχαίνουν;

Τα μακαρόνια ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και  θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, και δεν είναι σε καμιά περίπτωση παχυντικά. Αυτό που καθιστά τα μακαρόνια  πιο παχυντικά  είναι ο τρόπος μαγειρέματός τους και ιδιαίτερα οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες, όπως αυτές με φρέσκα κρέμα.  Μία μακαρονάδα με φρέσκια  σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πολύχρωμες πιπεριές , μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε μακαρόνια ολικής αλέσεως , θα φάτε λιγότερο και θα είστε πιο χορτάτοι σε σχέση με τα άσπρα μακαρόνια.

Η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνα;

Η ασπαρτάμη είναι μία γλυκαντική ουσία περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την κοινή ζάχαρη και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες . Περισσότερο από δύο δεκαετίες χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και αποτελεί πιθανόν την πιο μελετημένη ουσία. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει παραπληροφόρηση και δυσπιστία σχετικά με την ασφάλειά της ως πρόσθετο τροφίμων. Οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θεωρούν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να καταναλώνεται άφοβα  και δε συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο.

Το λεμόνι και ο ανανάς είναι λιποδιαλύτες;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η κατανάλωση  συγκεκριμένων τροφίμων  συμβάλλει στην καύση του λίπους. Ο μηχανισμός της λιπόλυσης είναι συγκεκριμένος. Αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουμε είναι η ενέργεια που ξοδεύουμε σε μορφή άσκησης να είναι περισσότερη από την ενέργεια των τροφών που καταναλώνουμε, ούτως ώστε να χάνουμε κιλά.

Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό;

Τα μαύρο ψωμί είναι θερμιδικά ισοδύναμο με το λευκό. Η διατροφική του ανωτερότητα συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες . Παράλληλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία τόσο του νευρικού μας συστήματος όσο και του μεταβολισμού μας.

Ποιο είναι πιο παχυντικό με μέλι ή η ζάχαρη;

Το μέλι έχει λίγες περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη , ωστόσο περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Θα προτιμούσαμε το μέλι στα ροφήματα μας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.

Υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα;

Δεν υπάρχουν ‘καλά’ ή ‘κακά’ τρόφιμα. Κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο και παχυντικό από μόνο του , αυτό που μας παχαίνει είναι οι μεγάλες ποσότητες και οι κακοί συνδυασμοί. Μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και έχει ως βάση την Μεσογειακή Διατροφή είναι και η ιδανική αφού μας βοηθά να διατηρούμε ένα σωστό βάρος, μας προστατεύει  από διάφορες ασθένειες και συμβάλει στην ψυχική μας ευεξία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε την πανάρχαια φράση «παν μέτρον άριστον»!!

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony