Fitness

Βρέφη και Διατροφή. Τι πρέπει να ξέρουν οι νέες μητέρες

inShape Team 13 Ιουνίου 2013
Βρέφη και Διατροφή. Τι πρέπει να ξέρουν οι νέες μητέρες

Τα πρώτα δυο χρόνια ζωής είναι μια πολύ σημαντική περίοδος αφού οι πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο βρέφος επηρεάζουν τη διατροφή. Υγιές και καλά θρεμμένα βρέφη έχουν την αναγκαία ενέργεια για να αντεπεξέλθουν και να μάθουν από το περιβάλλον τους. 

Τα βρέφη συνήθως χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ζωής, αλλά αυτό το χάσιμο βάρους ξανακερδίζεται μέχρι την έβδομη με δέκατη μέρα ζωής. Συνήθως διπλασιάζουν το βάρος τους στους 6-8 μήνες και το τριπλασιάζουν μέχρι τον ένα χρόνο ζωής. Το λίπος τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών και μετά μειώνεται κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων.

Το μητρικό γάλα πρέπει να είναι η πρώτη τροφή για τα βρέφη και θα πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τον έκτο μήνα ζωής. Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή για τη θρέψη των νεογέννητων. Τα ωφελήματα για το βρέφος και για τη μητέρα είναι πολλαπλά. Μερικά από αυτά είναι πως παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το βρέφος, προστατεύει έναντι των λοιμώξεων και αλλεργικών παθήσεων, μειώνει τα περιστατικά διάρροιας και ωτίτιδας, βοήθα στο δέσιμο μεταξύ της μητέρας και βρέφους, η μητέρα έχει συντομότερη επαναφορά στο βάρος πριν από την εγκυμοσύνη και μειώνεται η αιμορραγία μετά το τοκετό. 

Η μετάβαση της διατροφής του βρέφους από το μητρικό γάλα στις στερεές τροφές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η ανάπτυξη των στοματοκινητικων δεξιοτήτων του βρέφους. Μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, ένα βρέφος πρέπει να είναι ικανό να κρατά το κεφάλι του ψηλά, να κάθεται με στήριξη και να πιάνει αντικείμενα. Επίσης θα πρέπει να είναι ικανό να τρώει με τη βοήθεια κουταλιού και να καταπίνει. Άρα λοιπόν, θα πρέπει αρχικά να δίνονται τροφές στο βρέφος που περιέχουν ένα μόνο συστατικό και σιγά σιγά να γίνεται η εισαγωγή μιας νέας τροφής στο διαιτολόγιο του. Με αυτό το τρόπο είναι και πιο εύκολη η αναγνώριση κάποιας διατροφικής αλλεργίας που πιθανόν να έχει το βρέφος. Μεταξύ έξι και οκτώ μηνών το βρέφος μπορεί να λειτουργεί τη γλώσσα του, να μασάει καλύτερα και να μετακινεί το φαγητό από το χέρι του στο στόμα του. Μέχρι τους εφτά με δέκα μήνες ένα βρέφος θα μπορεί να τρέφεται μόνο του και να κρατά ένα ποτήρι χωρίς βοήθεια. Η παρουσία δοντιών ευκολύνει το βρέφος στο να μασάει και έτσι επιτρέπεται η χρήση μαλακών τροφών. Μέχρι τους 12 μήνες το βρέφος μπορεί να φάει φρούτα ξεφλουδισμένα και ξεσποριασμένα, ζεστά ή κρύα δημητριακά, ρύζι, μαγειρεμένα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, μικρά μαλακά κομμάτια κρέατος, ψαριού ή κοτόπουλου, ολόκληρο αβγό, τυρί, και γιαούρτι.

Μερικές βασικές οδηγίες για τη εισαγωγή στέρεας τροφής στα βρέφη είναι: Προσθέστε ένα φαγητό τη φορά και αποφύγετε τη εισαγωγή κάποιου καινούργιου φαγητού πριν να περάσουν τρεις μέρες. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες (κουταλάκι και προχωρήστε σε κουτάλι), από απλά φαγητά χωρίς πολύπλοκες γεύσεις. Ενθαρρύνεται το βρέφος να φάει αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τον εξαναγκασμό. Επίσης αποφύγετε φαγητά που μπορεί να φέρουν αλλεργικές διαταραχές μέχρι τον ένα χρόνο ζωής. Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι αβγό, χυμός πορτοκάλι, ντομάτας, ανανά και κρειπφρουτ, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, μέλι και ντομάτες. 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony