Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει το ρόλο της διατροφής στην υγεία, ομορφιά κι ευεξία παράλληλα με την πρόληψη ή και αποφυγή πολλών ασθενειών. Πολλά από τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα συναντιόνται στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής των λαών γύρω από τη Μεσόγειο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο όρος Μεσογειακή διατροφή.
Χωρίς να υπάρχει ένας αυστηρός ορισμός, με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε τη διατροφή που χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών και ιδίως κορεσμένων, από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα της Μεσογείου (δημητριακά, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψωμί, ρύζι), στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Σημαντικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου.
Τι μας προσφέρει η Μεσογειακή διατροφή
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυσικοί ξηροί καρποί, αγνά γαλακτοκομικά, λίγα κορεσμένα λιπαρά οξέα, ψάρια, μέλι και ελαιόλαδο: όσα χρειαζόμαστε για μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή μας προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρκίνο του παχέως εντέρου, παχυσαρκία. Τα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιλαμβάνει μας προσφέρουν μακροζωία και καλή υγεία.
Τα πιο βασικά σημεία της Μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
Αν θέλετε να ακολουθήσετε το πρότυπο της Μεοσγειακής διατροφή τότε σε εβδομαδιαία βάση σαν κύριο γεύμα τρώτε απο μια φορά την εβδομάδα:
Η έβδομη μέρα της εβδομάδας μπορεί να περιλαμβάνει ξανά λευκό κρέας, ψάρι ή όσπρια.
Ακόμα: