Fitness

Διάστρεμμα και Θλάση: Αιτίες και συμπτώματα

Ανδρέας Ζαχαρίου 20 Ιανουαρίου 2014
Διάστρεμμα και Θλάση: Αιτίες και συμπτώματα

Όλοι μας έχουμε περάσει από ένα τραυματισμό αλλά κάθε κάκωση είναι και μια δυσάρεστη εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί και οι πλείστοι τραυματισμοί επέρχονται στο χώρο του αθλητισμού. Ως αθλητικός επιστήμονας καθημερινώς αντιμετωπίζω διάφορα κατάγματα στο χώρο της προσωπικής εκγύμνασης και πρέπει να γνωρίζω τα συμπτώματα του κάθε τραύματος.

Διάστρεμμα

Αυτή η πάθηση συμβαίνει, όταν μια άρθρωση εκτελέσει μια υπερβολική κίνηση από τη συνήθη κίνηση τότε επέρχεται ο τραυματισμός με αποτέλεσμα να υπάρξει καταπόνηση των αρθρικών δομών και να τραυματιστεί ο αρθρικός θύλακας με τους συνδέσμους.

Κατά τον τραυματισμό διαπιστώνεται η μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών. Τα οστά δεν θα υποστούν κάποια κάκωση, ενώ ο αρθρικός θύλακας και αρθρικοί σύνδεσμοι λόγω των τάσεων μπορούν να υποστούν κακώσεις μέχρι και θλάση. 

Συνεπώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν διάστρεμμα  η άρθρωση του γονάτου, ο αστράγαλος ο αγκώνας, τα δάκτυλα και η σπονδυλική στήλη.

Παράδειγμα

Όταν τρέχουμε, πηδούμε, αλλάζουμε κατεύθυνση ή κάνουμε περιστροφικές κινήσεις ο αστράγαλος απορροφά τα τραντάγματα. Όταν κάνουμε μια απότομη κίνηση, στραβοπάτημα ή έχουμε σύγκρουση ποδιού, τότε μεταφέρεται το βάρος στον αστράγαλο. 

Ο βαθμός της κατάστασης του διαστρέμματος μπορεί να υπολογιστεί με βάση το αν οι  συνδέσμοι μεταξύ των οστών έχουν μείνει ακέραιοι και κατά πόσο έχουν υποστεί ρήξη.  

Διάστρεμμα 1ου βαθμού

 • Είναι το ελαφρύ διάστρεμμα όπου υπάρχει διάταση στους συνδέσμους και  στον θύλακα της άρθρωσης.   

Διάστρεμμα 2ου  βαθμού

 • Είναι η ρήξη των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης κατά 50% περίπου των συνδεσμικών ινών.

Διάστρεμμα 3ου  βαθμού

 • Υπάρχει πλήρης ρήξη των συνδέσμων και του αρθρικού θύλακα.

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Είναι η στιγμιαία μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών μιας άρθρωσης με διάταση των συνδέσμων. Κατά το διάστρεμμα στην ποδοκνιμική παρατηρείται τραύμα στον αρθρικό θύλακα ή του χόνδρου. Συμπτώματα. Πόνος, αιμάτωμα μέσα στην άρθρωση ή έξω, κινητικότητα είναι περιορισμένη.

Η άρθρωση της ποδοκνημικής, οι σύνδεσμοι είναι οι συχνότεροι που επηρεάζονται στην έξω πλευρά του αστραγάλου. Αυτό οφείλεται στην άρθρωση για το λόγο ότι στο εσωτερικό της άρθρωσης είναι κοντινότερο κατά του εξωτερικού και επομένως υπάρχει στηρίξει λιγότερη στην άρθρωση της κάκωσης αναστροφής με το πόδι να στρέφεται προς τα μέσα υποκύπτοντας να δεχθεί την δύναμη.  

Διάστρεμμα γονάτου

Διάστρεμμα στο γόνατο εμφανίζεται όταν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι εμφανίζονται τεντωμένοι.

Οι μηνίσκοι είναι ινώδεις χόνδροι, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των δυο οστών των αρθρώσεων του γονάτου. Η κύρια λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν τα φορτία από το μηριαίο στην κνήμη όσο πιο ομαλά γίνετε, αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής. Όταν το γόνατο βρίσκεται σε έκταση, μέσω των μηνίσκων μεταφέρουν το 50 % του βάρους και περίπου το 90% του βάρους όταν το γόνατο είναι σε κάμψη, δηλαδή η απουσία του μηνίσκου οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα.

Οι ρήξεις του έσω μηνίσκου προκαλούνται κατά την έσω στροφή του μηρού ως προς την κνήμη, με το πόδι να είναι κολλημένο στο έδαφος και το γόνατο σε ελαφρά κάμψη. Οι ρήξεις έξω μηνίσκου προκαλούνται από την έξω στροφή του μηρού ως προς την κνήμη.

Σπονδυλική στήλη

Μια από τις παθήσεις της σπονδυλική στήλη είναι η οσφυαλγία. Ο πόνος είναι εισερχόμενος στη μέση όπου υποδηλώνει διαταραχές. Ο πόνος είναι οξύς ή χρόνιος και είναι έντονος και αφόρητος. Οφείλεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των μυών όπως οστεοπόρωση, κήλη σπονδύλου δίσκου,  η διαταραχή συνδυάζετε με άλλα συμπτώματα όπως περιορισμός της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Διάστρεμμα Και Εξάρθρωση Της Επιγονατίδας Διαταραχές (Συμπτώματα)

 • Ξαφνικό και έντονο πόνο στο γόνατο. Το γόνατο γίνεται ασταθής και καταρρέει.
 • Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού η επιγονατίδα μπορεί να έχει ρήξη των συνδέσμων με συνέπειες της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού.
 • Τα συμπτώματα έντονο πόνο στην πίεση, διόγκωση της άρθρωσης του γόνατος

Διάστρεμμα ώμου

Είναι το τέντωμα ή ρήξη των συνδέσμων εκεί υπάρχει μια περιοχή με μια κάψουλα και προστατευτεί την περιοχή και λέγετε glenohumeral. Το glenohumeral είναι η σύνδεση των άνω οστών βραχιόνων, βραχιολιού οστού και της ωμοπλάτης. Αυτή κάψουλα έχει λεπτό ιστό που περικλείει την άρθρωση των ώμων. Μια κάκωση στο glenohumeral συνδέσμου μπορεί να θεωρηθεί διάστρεμμα ώμου και η πιο σοβαρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε αποδιάρθρωση

-- Αιτίες --

Μπορεί να προκληθεί από:

 • πτώση βραχίονα
 • αναγκαστική στροφή του βραχίονα
 • χτύπημα στον ώμο

-- Συμπτώματα --

 • πόνος
 • ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από την ωμοπλάτη
 • ερυθρότητα
 • περιορισμένη κίνηση του ώμου

Διάστρεμμα κεφαλιού

Εμφάνιζε κυρίως στον αυχένα το διάστρεμμα με αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, το τραύμα προέρχεται από μια απότομη στροφή, πτώση ξαφνική στροφή σπονδυλικής στήλης. Οι επτά αυχενικοί σπόνδυλοι συνδέονται  μεταξύ τους με συνδέσμους. Ένα διάστρεμμα συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι τεντώνονται δηλαδή κάνουν μια υπερκίνηση. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια απότομων κινήσεων που κάνει ο λαιμός να επεκταθεί

-- Συμπτώματα --

 • Πόνος στον αυχένα κατά την κίνηση.
 • Πόνος στις πλευρές του λαιμού
 • Μυϊκοί σπασμοί στις ωμοπλάτες
 • Πονόλαιμος
 • Πόνος πίσω από το κεφάλι
 • Δυσκολία στο εύρος της κίνησης.
 • Μούδιασμα στα χέρια και στους αυχένες


Θλάση

Είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση. Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ  θα πρέπει να διακόπτετε αμέσως η αθλητική δραστηριότητα

-- Αιτίες --

Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:

 • Μειωμένη ελαστικότητα των μυών από παράλειψη των διατακτικών ασκήσεων
 • Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση
 • Κακός εξοπλισμός
 • Άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον
 • Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου στον οργανισμό
 • Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή.

-- Πρώτου Βαθμού --

Παρατηρείται απλή διάταση των μυϊκών ινών (το λεγόμενο "τράβηγμα") και συνοδεύεται από πόνο κατά την εκτέλεση της άσκησης. Επίσης περιορίζεται η λειτουργικότητα του πάσχοντος μέλους.

-- Δευτέρου Βαθμού --

Παρατηρείται μερική ρήξη των μυϊκών ινών με έντονο μυϊκό σπασμό ,αιμάτωμα και οίδημα. Στη συνέχεια σχηματίζεται ουλώδης ιστός στο σώμα του μυ ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του μυός. Επίσης έχουμε μετατόπιση του εκχυμώματος στους παρακείμενους ιστούς, 1-2 μέρες μετά την κάκωση. Σε ενδεχόμενη ρήξη της μυϊκής παρατονίας έχουμε μυοκήλη, δηλ. κήλη του μυ προς τα έξω.

-- Τρίτου Βαθμού --

Παρατηρείται πλήρης ρήξη του μυός, με εκτεταμένο αιμάτωμα καθώς και κατάργηση της κινητικότητας του μύ. Κατά την ψηλάφηση εντοπίζεται κοίλωμα του μύ στο σημείο της ρήξης. Στα κάτω άκρα συχνότερες θλάσεις είναι αυτές του δικέφαλου μηριαίου, του τετρακεφάλου και του γαστροκνημίου. Στα άνω άκρα θλάσεις παρατηρούνται Στο δικέφαλο βραχιόνιο, στον δελτοειδή, στον υπερακάνθιο (στροφείς του ώμου) και στον τρικέφαλο βραχιόνιο. Συχνές είναι επίσης και οι θλάσεις των κοιλιακών οι οποίες απαιτούν συνήθως και μακρόχρονη αποκατάσταση.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony