Fitness

Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

inShape Team 28 Σεπτεμβρίου 2016
Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Σίγουρα θα θέλετε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Γνωρίζετε ότι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι ότι καταλληλότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όμως γνωρίζετε ποιες τροφές καλό θα είναι να αποφεύγετε;

Αποφύγετε μισοψημένο κρέας, πουλερικά και αυγά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρίσκεστε αυξημένο κίνδυνο βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Η αντίδραση σας μπορεί να είναι σοβαρότερη απ’ όταν δεν ήσασταν έγκυος διότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λιστερίωσης και τοξοπλάσμωσης.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης:

  •     Τρώτε καλά μαγειρεμένο κρέας το οποίο είναι ζεστό μέχρι μέσα και δεν είναι πλέον ροζ στο εσωτερικό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό ή μισοψημένο κρέας.
  •     καλό θα είναι να αποφεύγετε τα αλλαντικά και κυρίως τα προϊόντα με βάση το συκώτι, το ζωικό ζελέ, τα αλεσμένα κρέατα και το πατέ. Ψήστε καλά τα hot dog και τα αλλαντικά διαφορετικά να τα αποφύγετε τελείως.
  •     Μην αγοράζετε έτοιμα γεύματα (ιδιαίτερα όταν δεν είστε σίγουροι για την συντήρησή τους), έτοιμα σάντουιτς που περιέχουν κρέας, μπέικον κ.α
  •     Μην αγοράζετε νωπό γεμιστό κρέας ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα διότι οι χυμοί τους αναμιγνύονται με τη γέμιση με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Ασφαλέστερα είναι τα κατεψυγμένα γεμιστά κρέατα ή πουλερικά.
  •     Να τρώτε καλά μαγειρεμένα αυγά, αυτό σημαίνει και το ασπράδι και ο κρόκος πρέπει να είναι σφιχτά. Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, βακτήριο που προκαλεί ένα είδος δηλητηρίασης. Αποφύγετε τροφές που είναι πιθανό να περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως είναι η μαγιονέζα, οι σως για σαλάτες και τα παγωτά. Οι περισσότερες μαγιονέζες του εμπορίου καθώς και οι σως για σαλάτες περιέχουν παστεριωμένα αυγά που δεν αποτελούν κίνδυνο.

Αποφύγετε τα ψάρια και τα θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο!

Σε υψηλές δόσεις, το μέταλλο αυτό είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού και του νευρικού του συστήματος. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τρώνε ψάρι, αν και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιά είναι ασφαλή και πόσο θα πρέπει να φάνε.

Όσο μεγαλύτερο σε όγκο και ηλικία είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο μπορεί να περιέχει. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) καθοδηγούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα εξής ψάρια: Ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί, πλακολεπιδόψαρο, λυκόψαρο και γάδο.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του υδραργύρου σε κάθε είδους τόνου σε κονσέρβες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι έγκυες γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν έως και 340 γραμμάρια ή δύο μεσαίου μεγέθους μερίδες σε μια εβδομάδα. Ενώ η Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Hνωμένων Πολιτειών (EPA) έχει εκδώσει ξεχωριστό οδηγό, όπου ως μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα για κατανάλωση ορίζονται τα 170 γρ. κάθε 9 μέρες για ένα άτομο 70 κιλών. Συνεπώς μην τρώτε περισσότερα από δύο φιλέτα φρέσκου τόνου ή τρεις κονσέρβες τόνου (μια κονσέρβα = 120 γρ.) την εβδομάδα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τοξικότητας.

Μπορείτε, και πρέπει, να τρώτε όλα τα άλλα είδη ψαριών, για μια πλούσια διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, μία εκ των οποίων θα πρέπει να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι. Λιπαρά ψάρια είναι το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι καπνιστές ρέγγες, οι σαρδέλες, ο σολομός και η πέστροφα.

Ακόμα κι αν δεν είστε φανατική οπαδός των θαλασσινών, θα έχετε ίσως ακούσει ότι το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού και για μία υγιή εγκυμοσύνη.

Αποφεύγετε τα ωμά θαλασσινά και ψάρια και μαγειρέψτε τα σωστά!

  •     Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύονται τροφές όπως τα ωμά ψάρια και όστρακα καθώς είναι πιθανό να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα καλά μαγειρεμένα όστρακα δεν έχουν πρόβλημα.
  •     Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς, μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε ψάρια από τις θάλασσες της Mεσογείου, που δεν είναι μολυσμένες σε σχέση με εκείνες των βόρειων, ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Αν τρώτε ψάρια από τοπικά ύδατα πρέπει να δοθεί προσοχή εάν υπάρχει ρύπανση. Τα μεγαλύτερα ψάρια συγκεντρώνουν περισσότερους χημικούς ρύπους που μπορούν να βλάψουν ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Να ρωτάτε τον ψαρά από που είναι τα ψάρια που αγοράζετε.
  •     Αποφύγετε ψαροκροκέτες και διάφορα τρόφιμα με βάση το ψάρι αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την προέλευση του ψαριού που περιέχουν.
  •     Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγετε αλιεύματα από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού λόγω Φουκουσίμα δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή.
  •     Μαγειρέψτε τα ψάρια σε σωστή θερμοκρασία έτσι ώστε να ψηθούν καλά ( εσωτερική θερμοκρασία των 63 C). Οι γαρίδες, ο αστακός και τα χτένια πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το εσωτερικό τους να είναι γαλακτώδες λευκό. Τα κυδώνια, τα μύδια και τα στρείδια να ψήνονται μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους και πετάτε αυτά που δεν ανοίγουν.

Πώς να τα απαλλάξετε από τα χημικά

  •     Αφαιρέστε τα βράγχια και τα εντόσθια, επειδή αυτά φέρουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο. Ταυτόχρονα, τα σπλάχνα συγκρατούν τα βαρέα μέταλλα.
  •     Αφαιρέστε το δέρμα αλλά και το λίπος, επειδή στα μέρη αυτά συγκεντρώνεται ποσότητα χημικών ουσιών.
  •     Στη συνέχεια, πλύντε τα καλά με άφθονο νερό.

Θάλασσας ή ιχθυοτροφείου;

  •     Οι κλειστές θάλασσες ιδιαίτερα αν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε βιομηχανικές ζώνες ή καλλιέργειες, είναι επιβαρημένες με απόβλητα (βιομηχανικά και αστικά) και τοξικές ουσίες.
  •     Τα ιχθυοτροφεία συνήθως, βρίσκονται σε κλειστές θάλασσες, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και τα νερά τους διατηρούνται σχετικά καθαρά, αν και δεν ανανεώνονται εύκολα. Πρόβλημα μπορεί να προκύψει από τα φάρμακα που χορηγούνται στα ψάρια.
  •     Οι ανοιχτές θάλασσες και όσες δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι η καλύτερη επιλογή.
  •     Για τον καταναλωτή τόσο τα ψάρια ιχθυοτροφείου όσο και τα ανοικτής θάλασσας είναι ασφαλή και θρεπτικά, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείου αναπτύσσονται σε κατάλληλες συνθήκες. Ως απάντηση στην υπερβολική αλιεία, τα ψάρια ιχθυοτροφείου αποτελούν μια εφαρμόσιμη εναλλακτική, η οποία μπορεί να καλύψει τις διαιτητικές συστάσεις για κατανάλωση περισσότερων ψαριών.

Αποφύγετε τις μη παστεριωμένες τροφές!

 

Πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα - όπως άπαχο γάλα, τυρί μοτσαρέλα και το τυρί cottage - μπορεί να είναι ένα υγιές μέρος της διατροφής σας. Αλλά τροφές που δεν περιέχουν παστεριωμένο γάλα είναι επίφοβες γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές ασθένειες. Επίσης να αποφευγονται τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα (brie, Ροκφόρ, Camembert, mexican-style cheese όπως queso blanco, queso fresco, ή Panela εκτός και αν είναι παστεριωμένα). Σημείωση: Τα τυριά και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι από παστεριωμένο γάλα. Στην Γαλλία μόνο υπάρχει πρόβλημα με κάποια παραδοσιακά τυριά που φτιάχνονται από μη παστεριωμένο γάλα σύμφωνα με κάποιες παλιές παραδοσιακές συνταγές).

Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά!

Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε. Μικρόβια, φυτοφάρμακα και βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.

Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω να προσλαμβάνουν 2.565 (IU) βιταμίνης Α ημερησίως. Για παράδειγμα, 85 γρ. μαγειρεμένο βοδινό συκώτι περιέχει 27.185 IU και 85 γρ. μαγειρεμένο συκώτι κοτόπουλου περιέχει 12.325 IU, 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα περιέχει 500 IU.

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη

  •     Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει το ρυθμό της καρδιάς του μωρού σας. Η καφεΐνη που βρίσκεται στο τσάι, τον καφέ και σε αρκετά αναψυκτικά επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικώνEating-healthy-food από τον οργανισμό. Οι σύγχρονες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η έγκυες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 300mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έξι φλιτζάνια τσάι ή οκτώ κουτάκια αναψυκτικών τύπου κόλα. Ενώ χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, μερικές μελέτες βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πολλής καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του μωρού σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τον περιορισμό της περιεκτικότητας σε καφεΐνη στη διατροφή σας σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για την προοπτική, ένα φλιτζάνι (250 ml)καφέ περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι (250 ml) αρωματικό τσάι περιέχει περίπου 47 mg και 355 ml ανθρακούχο καφεϊνούχο αναψυκτικό τύπου κόλα τύπου κόλα περιέχει περίπου 29 mg.

Αποφύγετε το αλκοόλ

  •     Ελαττώστε ή ακόμα καλύτερα αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Το αλκοόλ βλάπτει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μικρή δυσλειτουργία του εγκεφάλου, αφού όπως είναι γνωστό, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τα αναπτυσσόμενα εγκεφαλικά κύτταρα ενός μωρού να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με προβλήματα κατά τη γέννηση και ελλιπόβαρη μωρά. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική ισορροπία της μητέρας, επιδρώντας στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων ή περιορίζοντας την όρεξή της για μια πιο θρεπτική τροφή.

Φιστίκια

  •     Εάν η οικογένεια τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα, έχει ιστορικό αλλεργιών σε τροφές ή άλλες αλλεργίες όπως αλλεργικό συνάχι από γύρη ή άσθμα, καλό είναι να αποφεύγετε τα φιστίκια κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Αλάτι

  •     Η υπερβολική λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια καθώς και την υπερβολική αύξηση του βάρους.

Ζάχαρη

  •     Ελαττώστε την άσπρη ζάχαρη, καταργώντας την όπου είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε μέλι ή μαύρη ζάχαρη σαν γλυκαντική ουσία. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η άσπρη ζάχαρη καταστρέφει το σύστημα που έχει το σώμα μας να ρυθμίζει τη γλυκόζη.
  •     Με βάση τα δεδομένα των μεγαλύτερων Διεθνών Οργανισμών Ασφάλειας Τροφίμων, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά μέσα που αναφέρθηκαν θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό όμως που οι εγκυμονούσες πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους, είναι ότι η υπερβολή δεν είναι επιθυμητή. Δεδομένου ότι τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα ποτών, light τροφίμων, αλλά ακόμη και τσιχλών χωρίς ζάχαρη, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα αυτά με σύνεση.

Συντηρητικά

  •     Διαλέγετε τρόφιμα με τα λιγότερα τεχνητά πρόσθετα (τα λεγόμενα Ε «έψιλον») που αναγράφονται στις ταμπέλες των τροφίμων.
  •     Προσέξτε τις τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα (τέτοιες είναι τα αλλαντικά) γιατί είναι αμφισβητούμενα και πολύ πιθανόν επικίνδυνα και καρκινογόνα.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony