Nutrition

Έξυπνα tips για να χάσεις βάρος

Έξυπνα tips για να χάσεις βάρος

«Είμαι διατεθειμένος να κάνω πολλές θυσίες ώστε να αποκτήσω ένα τέλειο κορμί. Γι αυτό θα μπω σε ένα στερητικό καλούπι δίαιτας, απέχοντας απ όλα τα αγαπημένα μου φαγητά».

Κάπως έτσι ξεκινάει η προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά στη πορεία κάτι πηγαίνει λάθος και τερματίζεται απότομα. Ο λόγος; Οι στερητικές, απαιτητικές, μη κλινικά αποδεκτές παράδοξες δίαιτες με θερμίδες κάτω του επιτρεπτού ορίου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το αποτέλεσμα τους ορατό σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και σε πολύ σύντομο διάστημα εξαφανίζεται δια μαγείας.  

Μια έξυπνη δίαιτα πρέπει να βασίζεται σε σωστές επιλογές. Συνδυασμούς και τρόφιμα που θα προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού γεμίζοντας ελάχιστα το στομάχι μας. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει μια μαγική δεκάδα, απαραίτητη σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα ώστε να γίνεται ευχάριστη η όλη διαδικασία της δίαιτας. 

Μήπως το παρατηρήσατε και εσείς  πως κάποια τρόφιμα σας χορταίνουν περισσότερο; 

  1. Τα φρούτα (κυρίως τα πορτοκάλια και τα μήλα), τα λαχανικά (με αρχηγούς τα ντοματίνια, την αγκινάρα και το μπρόκολο), τα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως το ρύζι και τα μακαρόνια), το πολύσπορο ψωμί και τα όσπρια έχουν ψηλό σημείο κορεσμού, λόγο των φυτικών ινών και τα ψηλά ποσοστά νερού που περιέχουν. Δημιουργήστε ένα πολύχρωμο και συνάμα ελκυστικό πιάτο γεμάτο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, νερό και φυτικές ίνες.
  2. Η βραστή πατάτα είναι περισσότερο χορταστική και από ένα μεγάλο σάντουιτς, σύμφωνα με μελέτες παρατήρησης
  3. Το βοδινό κρέας και τα λιπαρά ψάρια έχουν χαμηλό σκορ κορεσμού, σε αντίθεση με τον τόνο σε νερό  
  4. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα πατατάκια, τα γλυκά, οι σοκολάτες και το λευκό ψωμί δεν προσφέρουν σε μικρές ποσότητες το αίσθημα του κορεσμού.
  5. Δοκιμάστε σούπες ως κύριο γεύμα, διότι περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και χορταίνουν, λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό. Επομένως αποκτάται το αίσθημα πληρότητας χωρίς πολλές ενοχές.
  6. Μια μεγάλη σαλάτα, γεμίζει πιο εύκολα το μάτι και το στομάχι σας, παρά ένα κομμάτι μπιφτέκι. Επομένως αποτελεί μια καλή στρατηγική να τρώτε σαν πρώτο πιάτο μια μεγάλη σαλάτα, που περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Προσοχή βεβαίως στο ντρέσσινγκ!
  7. Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας το 2007, γυναίκες που έτρωγαν δυο αυγά για πρωινό, 5 φορές τη βδομάδα για διάστημα 1 ½ μήνα, έχασαν 65% περισσότερο βάρος, έχασαν 83% περισσότερα εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, ενώ είχαν περισσότερη ενεργητικότητα. Μήπως να το καθιερώσουμε και εμείς;
  8. Μασήστε αργά. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο σου να πάρει το μήνυμα πως χόρτασες.
  9. Προτιμήστε στερεές παρά υγρές θερμίδες. Εξάλλου οι δεύτερες είναι και οι πιο ύπουλες αφού καταναλώνονται πολύ γρήγορα
  10. Ποπ κορν. Ο αέρας που περιέχουν σε φουσκώνει

Επομένως έξυπνα τιπς, τρόφιμα και συνδυασμοί θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο εύκολα στην κορυφή της απώλειας χωρίς θυσίες. Εξάλλου το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι και μόνιμο!

- - - - - - - - - - - - - - -

Γεωργίου Γεωργία

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μεταπτυχιακό Κλινικής Διαιτολογίας
Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.eu
Mέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony