Τι είναι διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα είναι πάνω από το φυσιολογικό.
Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε μετατρέπονται σε γλυκόζη για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Η γλυκόζη μεταφέρεται, με την βοήθεια της ινσουλίνης, από το αίμα στο συκώτι, στους μυς και στα κύτταρα μας για να μας δώσει ενέργεια.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οργανισμό μας από το πάγκρεας. Τα άτομα με διαβήτη, είτε δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1), είτε η ποσότητα της ινσουλίνης δεν είναι αρκετή ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαρκώς (διαβήτης τύπου 2). Αυτό είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των β-κύτταρων του παγκρέατος και της μειωμένης ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Έτσι, η γλυκόζη στο αίμα δεν μπορεί να μεταφερθεί στα κύτταρα με αποτέλεσμα τα επίπεδα της στο αίμα να είναι αυξημένα (υπεργλυκαιμια). Αυτό έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα και ιστούς στο σώμα μας που εκτίθενται στα ψηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Οι κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις των ματιών, μολύνσεις και ακρωτηριασμούς.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;
Τι είναι οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος της τροφής που δεν επηρεάζεται από την διαδικασία της πέψης στον οργανισμό. Μόνο ένα μικρό κομμάτι μεταβολίζεται στο στομάχι και στο έντερο. Το υπόλοιπο περνά μέσα από το γαστρεντερικό μας σύστημα και τελικά αφοδεύεται.
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δυο κατηγόριες, διαλυτές και μη διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ενώ βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα, απορροφούν νερό και μετατρέπονται σε μια ζελατινώδες ουσία. Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες διαπερνούν το πεπτικό μας σύστημα χωρίς αλλαγή.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε διάφορες ποσότητες σε όλες τις τροφές φυτικής προέλευσης όπως όσπρια, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, πατάτες, φρούτα και λαχανικά – κυρίως μπρόκολο, καρότα και κρεμμύδια.
Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σιτάρι, λαχανικά όπως φασολάκια, κουνουπίδι, σέλινο, καθώς και στις φλούδες φρούτων και λαχανικών όπως η ντομάτα.
Ποια είναι η σχέση του διαβήτη με τις φυτικές ίνες;
Επιδημιολογικές έρευνες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και συνεπώς η κατανάλωση τους συνίσταται – 30 γραμμάρια ημερισίως για τους ενήλικες.
Μηχανισμοί που πιθανόν να εμπλέκονται στην προστατευτική δράση των διαλυτών φυτικών ινών αφορούν
Γενικά, η διατροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Ποια είναι τα αλλά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης φυτικών ινών;