H προπόνηση δύναμης με βάρη και με το βάρος του σώματος δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του ατόμου.
Στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο:
Οι νέοι αθλήτες πρώτα θα πρέπει να μάθουν να εκτέλουν σωστά την τεχνική της κάθε άσκησης χωρίς βάρη ή άλλες αντιστάσεις και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην εκτέλεση των ασκήσεων με επιβάρυνση.
Λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι είναι ενάντια στο να χρησιμοποιούν τα παιδιά την αίθουσα με τα βάρη:
Ο κυριότερος λόγος είναι ο φόβος εμφάνισης τραυματισμού.
Για οποιονδήποτε που κάνει αθλητισμό υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού. Η πιθανότητα τραυματισμού στο γυμναστήριο είναι μικρότερη από το παίζοντας σε οποιοδήποτε άθλημα επαφής. Είναι πιο πιθανό να εφμανιστεί τραυματισμός συμμετέχοντας σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα, γιατί ο αθλητής πιέζει τον εαυτό του ώστε να φτάσει τα φυσικά του όρια (στόχος η νίκη). Αντιθέτως, στο γυμναστήριο είναι απίθανο να συμβεί αυτό.
Τέλος, εάν οι νέοι αθλητές διδαχθούν την σωστή τεχνική των ασκήσεων ο κίνδυνος εμφάνισης τραυματισμού θα είναι μικρός.
ΥΓ.: Έχω την γνώμη πως οι νέοι αθλητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν πάνω στην τεχνική των πολυαρθρικών ασκήσεων όπως ημικάθισμα, στρίψιμο κ.α, γιατί σίγουρα κάποιος κάπου θα του ζητήσει να τις εκτέλεσουν εαν στο μέλλον κάνουν πρωταθλητισμό.
Διευκρίνιση προς αποφυγεί παρεξηγήσεων : Στοχός του άρθρου είναι να τονίσει μερικά απο τα οφέλη που μπορεί να έχει η προπόνηση δύναμης στις αναπτυξιακές ηλικίες, η οποία είναι αρκετά ''παρεξηγημένη''. Εννοείτε πως στις αναπτυξιακές ηλικίες τον πρώτο λόγο τον έχει η τεχνική του κάθε αθλήματος.