Nutrition

Γλυκαντικές ύλες: Αποχαιρετήστε τους μύθους!

Έλλη Χατζηλουκά 22 Οκτωβρίου 2015
Γλυκαντικές ύλες: Αποχαιρετήστε τους μύθους!

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει από φίλους, συγγενείς ή τα ΜΜΕ ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα light προϊόντα με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, είτε γιατί τελικά αντί να βοηθούν στην απώλεια βάρους το αυξάνουν, είτε γιατί δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε;

Η κατανάλωση γλυκαντικών αυξάνει την όρεξη;

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι, η κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε γλυκαντικά, οδηγεί σε αύξηση της όρεξης. Έρευνες που ακολούθησαν ωστόσο, δεν απέδειξαν ότι η κατανάλωση γλυκαντικών προκαλεί μεταβολές στην όρεξη.

Η όρεξη επηρεάζεται, τόσο από τις θερμίδες, όσο και από τον όγκο τουκαταναλισκόμενου τροφίμου/ποτού. Ένα ποτό πλούσιο σε θερμίδες θα καταστείλει την όρεξη και μπορεί να μειώσει την ποσότητα της τροφής που θα καταναλωθεί στο επόμενο γεύμα. Ένα ποτό με μηδέν θερμίδες, αντίθετα, θα καταστείλει την όρεξη για περίπου μια ώρα, αλλά δεν θα επηρεάσει την ποσότητα της τροφής, που θα καταναλωθεί στο επόμενο γεύμα. Όσοι λένε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες προωθούν την όρεξη και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία είναι ανακριβείς.

Μελέτη των Mattes και Popkin, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, ανέλυσε τα συμπεράσματα από 224 μελέτες για τα αποτελέσματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στην όρεξη, την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος και διαπίστωσαν ότι, η χρήση των συστατικών αυτών συμβάλλει σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, διαπίστωσαν ότι, η χρήση αυτών των συστατικών στην υποκατάσταση άλλων συστατικών πλούσιων σε θερμίδες, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.

Τα γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο;

Απέναντι σε αυτή τη θεώρηση, ο διευθυντής του τμήματος Επιδημιο- λογίας του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών ≪Mario Negri≫ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο δρ Carlo LaVecchia απαντά με τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του. Η μελέτη, αναλύοντας περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις (σε βάθος χρόνου 13 ετών), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως σακχαχαρίνη και ασπαρτάμη, δεν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης κανενός είδους καρκίνου. Αλλά και στις ΗΠΑ, μελέτη που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο, σε δείγμα περίπου 450 ατόμων, δεν διαπίστωσε καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και της εμφάνισης λευχαιμίας, λεμφωμάτων ή όγκων στον εγκέφαλο.

Τα παιδιά και οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης δεν πρέπει να καταναλώνουν γλυκαντικά;

Επιστημονικοί οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν πραγματοποιήσει τοξικολογικές μελέτες, εστιάζοντας στις πιθανές επιπτώσεις των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στις εγκύους και στο έμβρυο. Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όλες οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, είναι ασφαλείς προς κατανάλωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να μην ξεπερνιέται η συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Όσο για τα παιδιά, μελέτες έρχονται να αποδείξουν ότι, η χρήση της ασπαρτάμης δεν έχει νευρολογικές ή συμπεριφοριστικές επιπτώσεις, ούτε στους υγιείς ενηλίκους ούτε στα παιδιά.

Η κατανάλωση γλυκαντικών προκαλεί νευρολογικά προβλήματα;

Διεθνείς Μη Κυβερνητικοί και άλλοι Οργανισμοί που εκπροσωπούν τα άτομα που πάσχουν από επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, έχουν εξετάσει αυτά τα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση η οποία θα συνηγορούσε υπέρ του να εξαιρεθεί η ασπαρτάμη και οι υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες από το διαιτολόγιο ενός ανθρώπου με αντίστοιχα προβλήματα υγείας.  Τη θέση αυτή υποστηρίζουν επίσης και ειδικές επιστημονικές επιτροπές ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η EFSA, καθώς και οι εθνικέςΥπηρεσίες Ελέγχου Τροφίμων.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony