Έως και 52% μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στο λυκοπένιο, τη χρωστική ουσία που προσδίδει στη ντομάτα το κόκκινο χρώμα της.
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν ντομάτα 2-6 φορές εβδομαδιαία έχουν 46% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη από αυτούς που τρώνε ντομάτα μία ή καμία φορά τη βδομάδα. Η καθημερινή πρόσληψη ντομάτας μειώνει τις πιθανότητες κατά 52% ενώ η απορρόφηση του λυκοπενίου μεγιστοποιείται όταν η ντομάτα έχει θερμανθεί (π.χ. στην πίτσα).
Η ντομάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Το λυκοπένιο μεταξύ άλλων παρέχει προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών δε συνδέεται με την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.