Fitness

Τι συμβαίνει όταν "σπάζεις" τις αρθρώσεις σου

inShape Team 29 Ιανουαρίου 2016
Τι συμβαίνει όταν

Ένας αρθρικός θύλακος περιβάλλει κάθε άρθρωση και δημιουργεί ένα ʺκλειστόʺ σύστημα γεμάτο με υγρό, έτσι ώστε οποιαδήποτε παραμόρφωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλλαγή στην πίεση. Μέσα σε αυτό το κλειστό σύστημα δημιουργούνται θύλακες αέρα που σχηματίζουν μία φυσαλίδα η οποία καταρρέει όταν υποστεί μεταβολή της πίεσης του αρθρικού υγρού, προκαλώντας τον ήχο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να ακούσετε αυτόν τον ήχο από τις αρθρώσεις σας και πάλι αμέσως μετά, αφού τον ακούσετε η ήδη μία φορά. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να δημιουργηθεί ξανά μια φυσαλίδα αέρα.

Κάθε άρθρωση που περιβάλλεται από αρθρικό θύλακο μπορεί να κάνει κρακ, όπως οι αγκώνες, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και τα γόνατα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν κινούμε τις αρθρώσεις πέρα από ένα ορισμένο σημείο, ο αρθρικός θύλακος διαστέλλεται και μπορεί να ακούσετε ένα ʺκρακʺ. Αυτή η διαστολή (τέντωμα) στον αρθρικό θύλακο διεγείρει τους τύπου III αρθρικούς μηχανοϋποδοχείς που προκαλούν χαλάρωση των μυών που περιβάλουν την άρθρωση. Έτσι ενώ το άτομο έχει μια αίσθηση σκληρότητας και ακαμψίας, μετά από το ʺκρακʺ στην άρθρωση αισθάνεται ευχέρεια και χαλαρότητα που συμβαίνει πιθανώς λόγω της δράσης των μηχανοϋποδοχέων.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι απελευθερώνονται φυσικά παυσίπονα (ενδογενή οπιούχα), και σε αυτά οφείλεται η καλή αίσθηση όταν κάποιος κάνει ʺκρακʺ στις αρθρώσεις του. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετά εθιστικό και αυτός ίσως είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να κάνουν ʺκρακʺ στις αρθρώσεις τους.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι αν θα πρέπει να κάνει κάποιος ʺκρακʺ στις αρθρώσεις του ή να μην κάνει. Εάν κάνετε ʺκρακʺ στις αρθρώσεις οι συνήθεις προειδοποιήσεις καταδικάζουν τις αρθρώσεις σας σε αρθρίτιδα, αστάθεια, ή κάποια άλλη κάκωση. Αν αυτό το κάνετε αυθόρμητα και δεν είναι μια ʺαναγκαστικήʺ κίνηση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Επαναλαμβανόμενες αναγκαστικές προσπάθειες με δύναμη, δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τις αρθρώσεις σας.

Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν το επαναλαμβανόμενο κρακʺ σε φυσιολογικές αρθρώσεις οδηγεί σε βλάβες και δυσλειτουργίες, καθώς η επιστημονική έρευνα δεν είναι καθόλου πειστική. Αλλά είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η συνεχής υπερδιάταση στην άρθρωση μπορεί να βλάψει τον κινητικό έλεγχο, και είναι γνωστό ότι η επαναλαμβανόμενη υπερδιάταση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Τι είναι ο χαρακτηριστικός ήχος έξω από τις αρθρώσεις (κλικ)

Όσον αφορά ήχους έξω από την άρθρωση όπως το επαναλαμβανόμενο ʺκλικʺ θα μπορούσε να προκαλείται από ένα σύνδεσμο που κινείται έξω από τη σωστή ευθυγράμμιση. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα μεγάλο νεύρο έξω από τη σωστή ευθυγράμμιση, όπως το ωλένιο νεύρο (στο εσωτερικό του αγκώνα), το οποίο ʺγλιστράʺμέσα έξω από την αύλακα, όταν λυγίσει και τεντώνει ο αγκώνας.

Αυτό είναι αρκετά συχνό σε κάποιους ανθρώπους και δεν είναι λόγος ανησυχίας, ειδικά αν δεν υπάρχει πόνος.

Τι είναι ο χαρακτηριστικός ήχος μέσα τις αρθρώσεις (κλακ)

Ένας ήχος ʺκλακʺ συχνά γίνεται αισθητός σαν να υπάρχει αλλαγή της θέσης της άρθρωσης που συνοδεύεται από τον χαρακτηριστικό ήχο.

Θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό υπεξάρθρημα, στο οποίο η άρθρωση είναι εκτός άξονα, και με μια συγκεκριμένη κίνηση μετατοπίζεται πίσω στο άξονά της, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια ασταθή άρθρωση.

Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενες κακώσεις ή χρόνια προβλήματα σε μια άρθρωση.Αν η άρθρωση είναι ασταθής η πιθανότητα για αρθρίτιδα  είναι αυξημένη καθώς οι ασταθείς αρθρώσεις παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενδοαρθρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών κινήσεων.

Ένα άλλο φαινόμενο για αυτούς τους ήχους είναι ότι αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Μπορούν να γίνουν πιο δυνατοί, πιο συχνοί ή λιγότερο συχνοί, να συνοδεύονται από πόνο ή ξαφνικά να γίνονται χωρίς πόνο. Πιθανώς αυτό συμβαίνει επειδή οι γωνίες έλξης και οι άξονες κίνησης που εφαρμόζεται η δύναμη μπορεί να είναι διαφορετικοί ή να εφαρμόζεται αυξημένη ή μειωμένη δύναμη, καθώς και με άλλες φυσικές αλλαγές των ιστών του σώματος, όπως αλλαγές στη θερμοκρασία των ιστών. Είναι πολύ συχνό αυτοί η ήχοι να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος άσκησης, καθώς το σώμα σας αλλάζει και προσαρμόζεται στις δραστηριότητες.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά τους ήχους στις αρθρώσεις

  1. Οι περισσότεροι ήχοι από την κανονική κίνηση είναι φυσιολογικοί και επιθυμητοί, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό και επιθυμητό είναι να συνοδεύονται από πόνο.
  2. Μην πιέζετε με δύναμη, ακόμα κι αν πιθανότατα αυτοί οι ήχοι δεν θα προκαλέσουν αρθρίτιδα, θα πρέπει να είναι κοινή λογική ότι δεν πρέπει να πιέζουμε τις αρθρώσεις με μεγάλη δύναμη.
  3. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταγράψτε το τι συμβαίνει, εάν η κίνησή σας βελτιώνεται ή χειροτερεύει, πιθανόν κάποιος ειδικός να μπορεί να σας καθοδηγήσει κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμά σας για να επηρεαστεί προς το καλύτερο η λειτουργία των αρθρώσεων.

*του Γιώργου Σκόλια, Εργοφυσιολόγος MSc

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony