Nutrition

Ημικρανίες και η σχέση τους με τη διατροφή

Μαρία Κατσιάρη 03 Δεκεμβρίου 2013
Ημικρανίες και η σχέση τους με τη διατροφή

Κατ’ αρχή, η ημικρανία είναι μία οργανική πάθηση που οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που την εμφανίζουν έχουν κάτι διαφορετικό στη βιοχημεία και φυσιολογία του εγκεφάλου τους, κι όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή επειδή δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την ψυχολογική τους πίεση.
Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, συγκεκριμένα στις 3 γυναίκες : 1 άνδρας και μπορεί να εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή το μήνα. Σχετίζονται συχνά με το μηνιαίο κύκλο, σχετιζόμενες με τη διακύμανση των οιστρογόνων τους.

Παρόλο που δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς προκαλείται η ημικρανία, η ιατρική άποψη σήμερα αναφέρει ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων με ημικρανία είναι λίγο διαφορετικός από των υπόλοιπων ανθρώπων και συγκεκριμένα πιο ευαίσθητος σε κάποια εξωτερικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένα ερέθισμα που σε κάποιο άνθρωπο χωρίς ημικρανία δεν θα προκαλούσε καμία αντίδραση, σ’ ένα άνθρωπο με ημικρανία μπορεί να προκαλέσει μία έντονη αντίδραση (κρίση ημικρανίας με πόνο και όλα τα συμπτώματα). Αυτή η «υπεραντιδραστικότητα» του εγκεφάλου αυτών των ανθρώπων οφείλεται στα γονίδια τους, τα οποία δεν είναι τα πάντα στην ημικρανία, απλά δημιουργούν μία προδιάθεση.

Η κρίση ημικρανίας, δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται στη διατροφή μας, αλλά ότι μια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση για ημικρανία και πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ημικρανικών κρίσεων.

Επειδή καμιά συγκεκριμένη τροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ημικρανικούς, οι γιατροί πρέπει να προσέχουν πριν προβούν σε απαγορεύσεις τροφών αλλά και οι ασθενείς να μην κάνουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες απλά επειδή άκουσαν ή διάβασαν ότι κάποια τροφή βλάπτει. Για να συσχετιστεί ότι κάποια τροφή προκαλεί ημικρανική κρίση πρέπει να τεκμηριωθεί με ένα ημερολόγιο κεφαλαλγιών.

Η ημικρανία δεν συσχετίζεται ούτε με τροφική δυσανεξία, όπως υποστηρίζει η διεθνής επιστημονική νευρολογική κοινότητα και το τεστ δυσανεξίας δεν θα πρέπει γενικά να προτείνεται σε ημικρανικούς ασθενείς, εκτός κι αν ο νευρολόγος του έχει συγκεκριμένη υποψία.  

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό φάρμακο για τις ημικρανίες τους, αλλά πλέον αυτή η πεποίθηση ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, η φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας είναι πολύ επιτυχημένη, αφού μπορεί να γίνει με μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων: 1) θεραπεία των κρίσεων με τριπτάνες και 2) προληπτική θεραπεία για άτομα με συχνές ή πολύ έντονες κρίσεις.

Η ημικρανία δεν οφείλεται στη διατροφή αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπήρχαν αναφορές ότι συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση των κρίσεων αυτών σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - έμφαση στην διατροφική αντιμετώπιση των ημικρανιών

  1. Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, συγκεκριμένα 3 κύρια γεύματα (Πρωινό, Μεσημεριανό, Βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα γεύματα. Το Πρωινό είναι πολύ σημαντικό για να ξεκινήσετε μία δημιουργική μέρα γεμάτη ενέργεια και συγκέντρωση.
  2. Το κάθε γεύμα να συνοδεύεται από λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα. Τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορεί να είναι στον ατμό ή αν είναι βρασμένα στην κατσαρόλα θα πρέπει να μην έχει πολύ νερό γιατί αποβάλλονται τα θρεπτικά συστατικά τους.
  3. Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τροφές με φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ζυμαρικά, φρυγανιές κλπ), όσπρια, φρούτα, λαχανικά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη διαχείριση της χοληστερόλης στο αίμα.
  4. Τα φαγητά είναι προτιμότερο να μην είναι τηγανιτά γιατί απορροφούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Ένα κουταλάκι λάδι έχει 45 θερμίδες =  μισή φέτα ψωμί ή μία μικρή φρυγανιά ή μισό γιαούρτι ή μισό φλιτζάνι γάλα ή μία φέτα τυρί. Άρα μπορείτε στην κατσαρόλα να βάζετε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα που μαγειρεύετε.
  5. Να προτιμούνται τα προϊόντα που είναι σε light εκδοχή για αποφυγή του κορεσμένου λίπους. Τέτοια προϊόντα είναι τα γαλακτοκομικά, κρέμα γάλακτος, μπισκότα, τζέλλι, παγωτά, μαγιονέζα κλπ.
  6. Προσοχή στην κατανάλωση χυμών, ενώ να προτιμάται το νερό. Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού γιατί οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.
  7. Πλούσιες πηγές Β2: άπαχα κρέατα και σπλάχνα, γάλα και προϊόντα του, λάχανα, κρόκος, δημητριακά με το φλοιό τους, όσπρια, σκουμπρί, αμύγδαλα, πέστροφα.
  8. Πλούσιες πηγές μαγνησίου: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηροί καρποί, κρέας, γάλα.

!!! Προσοχή: στην κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, τσαγιού, αναψυκτικά τύπου cola, στις τυποποιημένες τροφές, κονσέρβες, αλλαντικά, στην ασπαρτάμη, στη σοκολάτα.

!!! Προσοχή: η υπογλυκαιμία είναι πρόδρομος των ημικρανιών, έτσι να μην υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα από το τελευταίο γεύμα.

Τροφές που σχετίστηκαν:

  • αλκοόλ (μπύρα, κόκκινο κρασί)
  • τυροκομικά, γάλα, σοκολάτα
  • τυποποιημένες τροφές, κονσέρβες, αλλαντικά
  • κινέζικα (λόγω χρήσης γλουταμινικού νατρίου)
  • αναψυκτικά τύπου cola και τσάι (λόγω καφεΐνης)
  • ασπαρτάμη
  • κιτρικά φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι κ.α)

Για καλυτέρευση των συμπτωμάτων και του πόνου, τα άτομα με ημικρανικές κρίσεις είναι προτιμότερο να προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα μαγνησίου καθημερινά, συγκεκριμένα γύρω στα 600 mg καθώς και Β2 (ριβοφλαβίνη) στα 400mg ημερησίως.

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Μαρία Κατσιάρη

  • Διαιτολόγος
  • Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αθήνα, στον κλάδο Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής
  • τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 729 229
Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony