Nutrition

Κατανοώντας τις διατροφικές ετικέτες

Νάταλυ Κυριακίδου 18 Ιουνίου 2014
Κατανοώντας τις διατροφικές ετικέτες

Οι ετικέτες των τροφίμων περιέχουν δύο ειδών πληροφορίες: μια λίστα με τα συστατικά του προϊόντος και την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες του προϊόντος. 

  • Χαμηλό σε θερμίδες ή διαίτης σημαίνει χαμηλό σε ζάχαρη και λίπος.
  • Χωρίς ζάχαρη σημαίνει πολύ χαμηλό σε ζάχαρη και είναι κατάλληλο για διαβητικούς π.χ. πορτοκαλάδα χωρίς ζάχαρη.
  • Χαμηλό σε θερμίδες δεν υπονοεί χωρίς θερμίδες. 
  • Χαμηλό σε λιπαρά δεν σημαίνει χαμηλό σε θερμίδες αφού μπορεί να περιέχει ζάχαρη π.χ. γιαούρτι διαίτης με φρούτα .

Είναι πάντοτε σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά διαφόρων προϊόντων. Η ζάχαρη έρχεται σε πολλές μορφές όπως γλυκόζη, λακτόζη και φρουκτόζη. Επίσης αν είστε αλλεργικοί σε ένα συστατικό, σιγουρευτείτε πως δεν περιέχεται στο προϊόν που αγοράσατε π.χ. λακτόζη, γλουτένη.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;

Πάντοτε να κοιτάτε το περιεχόμενο σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα. Για παράδειγμα, φαγητά με περισσότερο από 20 γραμμάρια λίπος ανά 100 γραμμάρια είναι ψηλά σε λιπαρά , ενώ φαγητά με λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπος ανά 100 γραμμάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά. Το φαγητό το οποίο περιέχει λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπος ανά 100 γραμμάρια είναι λοιπόν μία καλή επιλογή.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony