Nutrition

Μερίδες και τσιμπήματα. Πόσο μας ξεγελούν;

inShape Team 09 Σεπτεμβρίου 2013
Μερίδες και τσιμπήματα. Πόσο μας ξεγελούν;

Πολλές φορές ακούμε άτομα να λένε πως δεν τρώνε τίποτα αλλά δεν τα καταφέρνουν να χάσουν κιλά και νοιώθουν πάντα πως ποτέ δεν θα τα καταφέρουν να χάσουν κιλά. Το τι συμβαίνει όμως, είναι πως πολλές φορές τείνουμε να μην υπολογίζουμε καλά την ποσότητα που τρώμε και να υπολογίζουμε περισσότερο την ώρα που γυμναζόμαστε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια έρευνα στο New England Journal of Medicine, τα άτομα που έκαναν δίαιτα υποτιμούσαν την ποσότητα που έτρωγαν κατά 47% και υπερτιμούσαν την γυμναστική που έκαναν κατά 51%. Επίσης, κάποιοι επιστήμονες από το USDA Human Nutrition research Center στο Maryland, ρώτησαν 98 άντρες και γυναίκες να δηλώσουν τι έφαγαν σε περίοδο 24 ωρών και βρήκαν πως έξι στις εφτά γυναίκες υποτίμησαν το τι έτρωγαν κατά 621 θερμίδες και έξι στους δέκα άντρες υποτίμησαν το τι έτρωγαν κατά 581 θερμίδες. Όταν επίσης, το American Cancer Institute έκανε μια μελέτη ρωτώντας άτομα να καθορίζουν τι είναι μια διατροφική μερίδα οκτώ διαφορετικών φαγητών, μόνο το 1% τα βρήκε όλα σωστά.

Το τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό είναι να γράψουμε το τι ακριβώς καταναλώνουμε σε μια μέρα και τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν. Προσπαθήστε να γράψετε ακόμα και μια μπουκιά φαγητού που φάγατε και θα ξαφνιαστείτε με τες ολικές θερμίδες που τελικά καταναλώνουμε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, καταναλώνουμε περίπου 1,000,000 θερμίδες το χρόνο. Μόνο με 25 θερμίδες περισσότερες από ότι σπαταλούμε την ημέρα όμως ισοδυναμεί με ένα κιλό αύξηση τον χρόνο και σε δέκα χρόνια δέκα κιλά!!

Θα πείτε τι είναι 25 θερμίδες. Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα φαγητών που δεν καταλαβαίνουμε πως έχουν θερμίδες.

Ας ξεκινήσουμε με τα τσιπς. Ένα πατατάκι τσιπς κανονικό, όχι διαίτης έχει περίπου 8-10 θερμίδες, δηλαδή αν τσιμπήσουμε από ένα κουτάκι 2-3 τσιπς έχουμε πάρει γύρω στις 30 θερμίδες χωρίς να το πάρουμε είδηση. Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες τηγανιτές. Περίπου 14 πατάτες είναι γύρω στις 200 θερμίδες, ποιος όμως θα φάει μόνο 14; 

Για το επόμενο παράδειγμα, να πάρουμε κάτι υγιεινό. Το σταφύλι για παράδειγμα. Περίπου 12 ρόγες σταφυλιού δίνει 80 θερμίδες που ισοδυναμεί με ένα φρούτο. Αν όμως πάρουμε την κούπα και ξεκινήσουμε να τρώμε σταφύλι το πιο πιθανόν είναι να φάμε πολύ περισσότερο από 12 ρόγες και έτσι σιγά σιγά οι θερμίδες θα μαζεύονται.

Ακόμα και η τσίχλα, αν δεν είναι sugar free μπορεί να δώσει μέχρι και 10 θερμίδες ανά τσίχλα. Σκεφτείτε κάποιον που καταναλώνει τρεις τσίχλες την ημέρα, αυτό του δίνει αυτόματα 30 θερμίδες.

Τι γίνεται με το αγαπημένο γλυκό όλων μας, την σοκολάτα; Ένα μικρό κομμάτι, μια μπουκιά σοκολάτας μπορεί να ισοδυναμεί μέχρι και 35-40 θερμίδες (εξαρτάται από το είδος σοκολάτας). Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις Μ&Μs, μια Μ&Μ δίνει 4,3 θερμίδες!

Το τυρί είναι ένα άλλο φαγητό που μας ξεγελά εύκολα. Μια μπουκιά τυρί κανονικό cheddar δίνει περίπου 55 θερμίδες ενώ το light δίνει περίπου 35 θερμίδες.

Αυτά είναι μόνο κάποια μικροπαραδείγματα, απλά για να αντιληφθούμε πόσο εύκολα μαζεύονται οι θερμίδες και γιατί ίσως να δυσκολευόμαστε να χάσουμε κιλά αφού νοιώθουμε πως δεν τρώμε.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, μην απογοητεύεστε. Εκείνο που πρέπει να καταλάβετε είναι πως για να χάσετε κιλά και να διατηρηθείτε στα κιλά σας πρέπει να αλλάξετε ολοκληρωτικά την στάση σας προς την διατροφή και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής. Γράψτε το τι τρώτε ακριβώς για 2-3 μέρες και δείτε που κάνετε το λάθος. Στην συνέχεια, είναι κάποιες ιδέες μικρές ή μεγάλες που μπορείτε να κάνετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα έτσι ώστε να μην μπαίνετε στο πειρασμό για διατροφικές αμαρτίες. Αυτές όμως, θα πρέπει να σας γίνουν βίωμα.

Πάντοτε να πηγαίνετε χορτάτοι στην υπεραγορά για ψώνια. Αν πάτε πεινασμένοι τότε θα μπείτε σε μεγάλο πειρασμό να αγοράσετε λιχουδιές ψηλές σε λιπαρά και θερμίδες ενώ άλλοτε δεν θα τα αγοράζατε. Επίσης, πάντοτε να πηγαίνετε με μια λίστα στην υπεραγορά και προσπαθήστε να μην αγοράσετε τίποτα εκτός λίστας.  

Αν θα πάτε έξω για φαγητό, μην μείνετε νηστικοί όλη μέρα για να φάτε καλά το βράδυ. Συνήθως, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας και τρώμε πολύ περισσότερα από ότι πρέπει. Καλύτερα είναι να φάτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό και 2-3 μικρά σνακ κατά την διάρκεια της μέρας πριν πάτε έξω.

Πάντα να έχετε μαζί σας, σνακ όπως ένα φρούτο ή λαχανικά ή ένα γιαουρτάκι άπαχο ή 2-3 κράκερ διαίτης ή κάποια μπάρα δημητριακών ή λίγα δημητριακά. Αυτά είναι καλά για περιπώσεις όπου δεν καταφέρατε να φάτε για πολύ χρόνο και αρχίσατε να πεινάτε. Έτσι δεν μπαίνετε σε πειρασμό να αγοράσετε ένα σνακ πιο λιπαρό και πιο ψηλό σε θερμίδες. Επίσης, να θυμάστε πάντα να τρώτε 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα παρά ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα την νύχτα.

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, μην ξεχνάτε και την άσκηση σας. Καθημερινή άσκηση 30-60 λεπτά θα σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα το στόχο σας.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony