1. Έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για το γεγονός ότι αν και δεν λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσο θα έπρεπε από την καθημερινή τους διατροφή, εν τούτοις το βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους παραμένει σταθερό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό αυξάνει. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη καύση θερμίδων. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη κάποιας αθλητικής δραστηριότητας είναι ο Νο 1 λόγος για τον οποίο μια γυναίκα δεν μπορεί να χάσει βάρος. Ένα άθλημα είναι απαραίτητο γιατί προσφέρει συνεχή απώλεια θερμίδων και λίπους και μάλιστα σε σταθερό ρυθμό. Αυτό που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι οι δουλειές του σπιτιού, το «τρέξιμο» στη δουλειά ή η φροντίδα των παιδιών μπορεί να είναι κουραστικές δραστηριότητες όμως δεν έχουν κάτι που έχει η άσκηση. Σταθερός ρυθμός. 30 λεπτά σε έναν ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής θα προσφέρει πολλά περισσότερα από αρκετές ώρες εργασίας στο σπίτι. Έτσι λειτουργεί το σώμα και δεν πρέπει να συγχέονται οι δυο έννοιες.
2. Σωματική κατάσταση: Δύο γυναίκες με το ίδιο βάρος είναι πολύ πιθανό να έχουν τελείως διαφορετική σωματική δομή, να έχουν διαφορετικό μεταβολισμό και ως εκ τούτου να ανταποκρίνονται τελείως διαφορετικά στην ίδια ακριβώς διατροφή. Η σωματική κατανομή παίζει τεράστιο ρόλο στις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου και κυρίως στο πως χρησιμοποιεί το σώμα αυτές τις θερμίδες. Με λίγα λόγια ασφαλώς και έχει σημασία ο αριθμός των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά, όμως μια διαφορετική σωματοδομή καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την μετέπειτα πορεία μας.
3. Γενετικές προδιαγραφές: Μερικές γυναίκες (και άνδρες) είναι τυχερές. Το DNA παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εικόνα μας αλλά και στο πως αυτή θα αλλάξει. Με λίγα λόγια οι γενετικές μας προδιαγραφές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολισμό μας, την λειτουργία του θυρεοειδούς, το ρυθμό θερμογένεσης που σημαίνει ότι καθορίζουν εν τέλει το πόσο εύκολα παίρνουμε ή χάνουμε βάρος. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές από τη γέννησή μας, ο σωματότυπός μας είναι καθορισμένος με ό,τι καλό ή κακό αυτό παρασύρει.
4. Τρόπος ζωής: Είμαστε αυτό που τρώμε λένε κάποιοι. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερά υψηλή θέση ανάμεσα στους παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης. Και είναι θλιβερό γιατί ο καιρός και το περιβάλλον ευνοούν για σωματική άθληση ενώ η Μεσογειακή διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή για τις ωφέλειές της στην υγεία και την ευεξία. Σίγουρα σε αυτό οφείλονται οι παλιότερες γενιές που μας μεγάλωσαν με το γνωστό κατοχικό σύνδρομο, όμως αυτό είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να αλλάξει. Αν μέχρι πρόσφατα το πρότυπο ήταν «τα πάχη μου τα κάλλη μου» από εδώ και εμπρός θα πρέπει να είναι το εντελώς αντίθετο.
5. Κακή ψυχολογία: Είναι γνωστό ότι η ψυχολογία επηρεάζει το σώμα και το αντίθετο. Πολλές φορές κάποιες ψυχολογικές μεταπτώσεις οδηγούν σε αντίστοιχες διατροφικές ακραίες μεταπτώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι τα κιλά που αυξάνουν για τέτοιου είδους λόγους χάνονται εξίσου εύκολα, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αλλάξει η πορεία μας.
6. Τηλεόραση: Είναι θετικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι κλείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την τηλεόραση, άλλωστε η ποιότητα των προγραμμάτων ευνοεί αυτή την απόφασή μας. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι καταστροφικό να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, αφού ο εγκέφαλος, ο οποίος θα έπρεπε κανονικά να ασχολείται με το φαγητό και να θέτει τα όρια στην λήψη αυτού, όταν βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλος ασχολείται με άλλα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε διαρκώς τεράστιες ποσότητες άχρηστου φαγητού χωρίς να το παίρνουμε είδηση. Η βασικότερη συμβουλή της ημέρας είναι ότι η αποτυχία δεν υφίσταται σαν έννοια, ούτε σαν λέξη. Αν δεχτούμε αυτό, τότε θα πετύχουμε το στόχο μας. Αυτό που οδηγεί στην αποτυχία είναι ότι μετά από ένα στραβοπάτημα, συχνά τα παρατάμε.