Nutrition

Η στρατηγική της απώλειας βάρους

Τίμης Καμπανέλλης 11 Ιουνίου 2013
Η στρατηγική της απώλειας βάρους

Το λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες όταν αποφασίζουν να χάσουν μερικά περιττά κιλά είναι να ακολουθούν μία αμυντική, σχεδόν ηττοπαθή στάση απέναντι στον «εχθρό», αφού το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν απότομα τις θερμίδες των καθημερινών γευμάτων. Αυτό εκτός του ότι δεν φτάνει πολύ συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα αφού με αυτό τον τρόπο υπνωτίζουμε τον μεταβολισμό και όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα όταν θέλει να χάσει βάρος είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Και αν γυμνάζεται ήδη να κάνει κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα αυτό.

Μια μέσης έντασης άσκηση 30 ή και περισσότερων λεπτών την ημέρα είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια βάρους αλλά και στη βελτίωση της υγείας και την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Διαλέξτε ένα οποιοδήποτε είδος άσκησης, ξεκινήστε ήρεμα για να συνηθίσει το σώμα και προοδευτικά αυξάνετε την ένταση και την διάρκεια. Μια φυσιολογική αύξηση στη διάρκεια μπορεί να είναι της τάξης των 5-10 λεπτών ανά προπόνηση.

Σύμφωνα με τις έρευνες, μια άσκηση 30΄ στον διάδρομο γυμναστικής σε συνδυασμό με μια λιποδιαλυτική κρέμα και μία ζώνη ή βερμούδα εφίδρωσης, θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο σε απώλεια βάρους όσο και σε απώλεια πόντων και σύσφιξη στα σημεία του σώματος που επιθυμούμε περισσότερο.

Ειδικά όσες γυναίκες ξεκινούν τώρα ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής θα δουν πολύ γρηγορότερα αποτελέσματα αφού το σώμα θα «ξαφνιαστεί» και θα ανταποκριθεί καλύτερα. Σύντομα θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και εδώ  θα σας πούμε ένα μικρό μυστικό. Μην κοιτάτε την ζυγαριά. Προτιμήστε τον καθρέφτη γιατί αυτός λέει την αλήθεια. Μετά από λίγο καιρό μπορεί να ζυγιστείτε και να έχετε χάσει ελάχιστο βάρος, όμως το σώμα σας να έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει δυναμώσει μυϊκά, έχετε χάσει λίπος αλλά οι μυς ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος.

Όσον αφορά στο θέμα της διατροφής, πολλές κάνουν το λάθος να μην κόβουν τις θερμίδες απλώς αλλά να κόβουν το φαγητό τελείως. Τίποτα πιο καταστροφικό από αυτό αφού αυτό θα γεννήσει πολλά προβλήματα υγείας, αλλά θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την απώλεια βάρους. Υπάρχουν «φυσιολογικές» δίαιτες, μελετημένες και εφαρμοσμένες στην πράξη με απίστευτα αποτελέσματα χωρίς ακρότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με κάποια απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής θα μας φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στον υψηλότερο στόχο μας. Μια διατροφή που θα περιλαμβάνει τα πάντα στις κατάλληλες ποσότητες και κυρίως τη σωστή στιγμή.  

Η άσκηση με βάρη ή λάστιχα για χρόνια ήταν ένα ταμπού για τις γυναίκες, αφού κάποιοι ίσως τις είχαν πείσει ότι κάνοντας γυμναστική με αντιστάσεις  θα φούσκωναν οι μυς και θα έχαναν την θηλυκότητά τους. Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Υπάρχει ένας βασικότατος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα δεν μπορεί να φουσκώσει και να μοιάσει με άντρα. Ο λόγος είναι ότι οι άντρες εκκρίνουν τεστοστερόνη ενώ οι γυναίκες όχι (εκκρίνουν δηλαδή αλλά σε ελάχιστες ποσότητες). Όσο υπάρχει αυτή η διαφορά (και αν δεν γίνει καμία μετάλλαξη στο ανθρώπινο είδος θα υπάρχει πάντα) οι γυναίκες δεν θα φουσκώσουν ποτέ. Αντίθετα όμως τα βάρη θα αυξήσουν δραστικά τον μεταβολισμό μας και ας μην ξεχνάμε ότι όσο αυξάνουμε τους μυς τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα.

Ο βασικός στόχος κάθε γυναίκας είναι να ρίξει το ποσοστό του σωματικού βάρους κατά 10%, ένα ποσοστό που σύμφωνα με τις μελέτες μειώνει δραστικά τους κινδύνους για την υγεία που έχει το αυξημένο βάρος.

Ο συγκεκριμένος στόχος του 10% μείωσης του βάρους είναι σωστό να επιτευχθεί σε ένα βάθος χρόνου 6 μηνών, χάνοντας περίπου μισό με 1 κιλό την εβδομάδα. Ξεχάστε τις δίαιτες εξπρές οι οποίες δημιουργούν προβλήματα σωματικά και ψυχολογικά. Εμείς προτείνουμε μια αλλαγή στην νοοτροπία της διατροφής και της άθλησης με σίγουρα, μόνιμα και ασφαλή αποτελέσματα. 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony