Η οστεοπόρωση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και συγκεκριμένα επηρεάζει το 50% των γυναικών άνω των 45 ετών και το 90% άνω των 75 ετών. Ο σκελετός χάνει ασβέστιο, η οστική πυκνότητα μειώνεται, τα κόκκαλα γίνονται αδύναμα και λεπτά και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων στους καρπούς, τη σπονδυλική στήλη, τα ισχύα και τη λεκάνη.
Αν θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία:
Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο: Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσεις σε ασβέστιο όπως χυμό πορτοκαλιού, δημητριακά, ψωμί, γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί), φυλλώδη λαχανικά με χρώμα πράσινο σκούρο (σπανάκι, μπρόκολο), σαρδέλες, σολομό, αμύγδαλα κ.α.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφήσει το ασβέστιο και ενδυναμώνει τα οστά. Στα τρόφιμα που μας την προσφέρουν περιλαμβάνονται τα ψαρικά, το συκώτι, ο κρόκος αυγού και τα γαλακτοκομικά.
Υγιεινός τρόπος ζωής: Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και φροντίστε να ασκείστε καθημερινά και να περπατάτε.