Nutrition

Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν δε τρώμε;

inShape Team 22 Νοεμβρίου 2013
Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν δε τρώμε;

Πολλές φορές πιστεύουμε πως όταν δε τρώμε και αφήνουμε πίσω γεύματα, μπορεί να χάσουμε πιο εύκολα τα κιλά μας και να αδυνατίσουμε με αυτό το τρόπο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως αυτός ο τρόπος, είναι ο χειρότερος τρόπος για να χάσουμε κιλά και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταστρέψουμε το μεταβολισμό μας και να τον κάνουμε πιο αργό. Ας δούμε όμως, τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν δε τρώμε.

Μεταξύ των γευμάτων, η γλυκόζη που βρίσκεται αποθηκευμένη στο συκώτι, είναι αρκετή για να μπορέσει να προμηθεύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τη γλυκόζη που χρειάζεται (σημειώστε εδώ, πως ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα χρειάζονται καθημερινώς 100 γραμμάρια ή περισσότερα γλυκόζη για να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά). Ταυτόχρονα, το συκώτι και οι μυς χρησιμοποιούν τα ελεύθερα λιπαρά οξέα για ενέργεια.  

Κατά τη διάρκεια μιας ολονύχτιας αποχής από φαγητό, τα αποθέματα γλυκόζης που βρίσκονται στο συκώτι αρχίζουν να λιγοστεύουν. Έτσι, ο οργανισμός μας για να μπορέσει να δημιουργήσει την επιπρόσθετη γλυκόζη που χρειάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, αρχίζει να σπάζει τη πρωτεΐνη από τους μυϊκούς ιστούς, έτσι ώστε τα αμινοξέα  να χρησιμοποιηθούν από το συκώτι για τη δημιουργία γλυκόζης. Επίσης, αρχίζουν να δημιουργούνται και κετονοσώματα στο συκώτι για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Σίγουρα αυτό είναι αποτελέσματα που δεν θέλουμε.

Όταν συνεχίζουμε να μην τρώμε για μεγαλύτερο διάστημα, ο οργανισμός συνεχίζει να σπάζει τη πρωτεΐνη για ενέργεια και ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί κετόνες για ενέργεια. Ο οργανισμός αρχίζει να συνηθίζει στη πείνα, γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές και δεν υπάρχει επιπλέον χάσιμο κιλών παρά μόνο αισθήματα εξουθένωσης και τρομερής κόπωσης. Χαρακτηριστική είναι η ερευνά που έγινε από τη Ancel Keyes κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας. Νεαροί εθελοντές έτρωγαν καθημερινώς 50% των ολικών θερμίδων που χρειαζόταν ο οργανισμός τους και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ναι μεν μειώθηκαν τα κιλά τους αρχικά, αλλά στη συνεχεία ο βασικός μεταβολισμός τους μειώθηκε κατά 40% και ένοιωθαν συνεχώς κόπωση και ατονία.

Άρα λοιπόν, μην αποφεύγετε γεύματα για να χάσετε κιλά. Αυτός ο τρόπος δεν είναι ο καλύτερος για το χάσιμο κιλών και μπορεί να φέρει πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Ο βασικός κανόνας για τη παραμονή στα ίδια κιλά είναι ένας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία κατανάλωσης ενέργειας (θερμίδες) με την ενέργεια που σπαταλούμε. Αν δηλαδή καταναλώνουμε όσες θερμίδες χρειαζόμαστε τότε θα μείνουμε σταθεροί στα ίδια κιλά. Αν τρώμε περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε τότε θα πάρουμε κάποια κιλά και αν τρώμε λιγότερο από ότι χρειαζόμαστε τότε θα χάσουμε κιλά. Ποικιλία, ισορροπία και κατανάλωση με μέτρο είναι οι αρχές μιας  σωστής διατροφής που πρέπει όλοι να ακολουθούμε. 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony