Fitness

Πως σχετίζεται η κορτιζόλη με τα βάρη

inShape Team 08 Μαρτίου 2016
Πως σχετίζεται η κορτιζόλη με τα βάρη

Στον χώρο του fitness καμιά φορά υπάρχει η εντύπωση ότι όσο πιο πολύ επαναλαμβάνεται κάτι, τόσο πιο έγκυρο είναι. Έτσι, δημιουργούνται και οι διάφοροι παραπλανητικοί μύθοι στον χώρο μας που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη.

Εφόσον το είπε ο φουσκωτός ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου σου τότε είναι αδιαμφισβήτητα σωστό ή αφού το είπε η καλλίγραμμη γυμνάστρια στην πρωινή εκπομπή σίγουρα ισχύει. Ένας μύθος που ακούγεται τα τελευταία χρόνια στους γυμναστηριακούς χώρους (και όχι μόνο), που πολλές φορές παίρνει για κάποιο λόγο την μορφή μιας απόκρυφης εσωτερικής γνώσης του τάγματος των εκλεκτών φουσκωτών, είναι πως κάθε προπόνηση με βάρη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Και όπως πολλοί μύθοι, είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να κατευνάζει την συνείδηση των πολλών που ζητούν μια τέλεια δικαιολογία, γιατί δεν θέλουν να κάνουν σοβαρή δουλειά στο γυμναστήριο! Η θεωρία αυτή βασίζεται στην ''κακή'' αύξηση της κορτιζόλης.

Τι είναι η κορτιζόλη;

Η ενδογενής κορτιζόλη είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που παράγεται από τον οργανισμό μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες. Θεωρείται ορμόνη του στρες, εννοώντας πως αυξάνεται όταν επιβαρυνόμαστε είτε ψυχολογικά είτε σωματικά. Όταν υπάρχει αύξησή της σε μεγάλα επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. χρόνια κατάθλιψη), τότε έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό, όμως η αύξηση της σε φυσιολογικά πλαίσια είναι απαραίτητη για το σώμα μας.

Κορτιζόλη και βάρη: Το σώμα μας συνεχώς συνθέτει και διασπά μυϊκό ιστό. Η κορτιζόλη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες που επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την διάσπαση μυϊκού ιστού κατά την προπόνηση με βάρη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα μας να υπεραναπληρώνει χτίζοντας πυκνότερες μυϊκές ίνες και κατ'επέκταση μεγαλύτερους και δυνατότερους μύες, κάτι που χωρίς την κορτιζόλη δεν θα συνέβαινε!

Όντως μερικές μελέτες έχουν δείξει, πως το σώμα μας αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κορτιζόλης μετά τα 45 λεπτά έντονης προπόνησης με βάρη, αλλά θα πρέπει να κοιτάμε την μεγαλύτερη εικόνα και να μην εστιάζουμε μόνο στο τι γίνεται κατά την διάρκεια της προπόνησης, αλλά και τι γίνεται στην φάση της αναπλήρωσης. Εάν μετά την προπόνηση δεν καταναλώσετε τροφή και δεν κοιμηθείτε καθόλου το βράδυ, τότε ναι, όντως αυτή η αύξηση της κορτιζόλης θα αποβεί μοιραία για τους μύες σας. Αν όμως καταναλώσετε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μετά την προπόνηση και ξεκουραστείτε, το σώμα σας θα χτίσει μεγαλύτερους και δυνατότερους μύες.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ακριβές χρονικό όριο προπόνησης για όλους, γιατί απλούστατα το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ακόμα και σε μερικές από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Στο κάτω κάτω είναι ο λόγος που εξελιχθήκαμε ως ανθρώπινο είδος! Χωρίς την ικανότητα της προσαρμογής δεν θα υπήρχαν αθλητικά ρεκόρ, δρομείς υπεραποστάσεων και όλοι θα είχαμε την ίδια αθλητική ικανότητα. Σκεφτείτε το απλά, δεν είναι λογικό ένας πρωταθλητής άρσης βαρών και κάποιος τελείως απροπόνητος να έχουν την ίδια ορμονική ανταπόκριση σε μια προπόνηση με βάρη!

''Παν μέτρον άριστον''

Μπορεί τα 45 λεπτά να μην αποτελούν τον κατ'εξοχήν κανόνα για το πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεστε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Όταν η απόδοση σας από κάποιο σημείο και μετά πέσει κατακόρυφα και αρχίζετε να εκτελείτε τις ασκήσεις με λανθασμένη τεχνική, αυτό σημαίνει πως έχετε ξεπεράσει το ωφέλιμο χρονικό διάστημα προπόνησης, που μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, όπως τραυματισμούς και αν γίνεται σε καθημερινή βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση του νευρομυϊκού σας συστήματος.

*του Αντώνη Αρβανιτάκη, Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony