Nutrition

Τα μυστικά της υγιεινής διατροφής

Τα μυστικά της υγιεινής διατροφής

Πρωί πρωί στη δίαιτα

Συνήθως όταν θέλουμε να χάσουμε μερικά κιλά, πέφτουμε στην παγίδα να αποφεύγουμε το πρωινό με την ψευδαίσθηση ότι έτσι γλιτώνουμε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ισχύει το αντίθετο αλλά έχει σημασία και το πότε τρώμε. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πρωινό αμέσως μόλις ξυπνούσαν κατανάλωναν 91 θερμίδες λιγότερες την ημέρα σε σχέση με γυναίκες που έτρωγαν πρωινό μετά από δύο ώρες. Αυτό σημαίνει απώλεια μισού κιλού σ’ ένα μήνα.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια από τις παρακάτω επιλογές:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με αμύγδαλα και σταφίδες και γάλα με χαμηλά λιπαρά/
  • Ένα αυγό βραστό, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και ένα φρούτο.
  • Ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά, μούσλι και ξηρούς καρπούς.
  • Ένα σέικ με μπανάνα και γάλα με χαμηλά λιπαρά και λίγο μέλι.
  • Ένα μπολ με τυρί κότατζ και ένα παξιμαδάκι κριθαρένιο.
  • Ένα τοστ με τυρί με χαμηλά λιπαρά και γαλοπούλα.

Λίγο ψωμί, πολλή χοληστερόλη

Ποιο είναι το πρώτο που σκέφτεστε να στερηθείτε όταν ξεκινάτε μια δίαιτα; Το ψωμί και τα ζυμαρικά. Έρευνες σε 447 άτομα με στοιχεία βάρους, επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, έδειξαν ότι οι περιορισμένοι υδατάνθρακες στη διατροφή, ναι μεν βοηθούν στην απώλεια βάρους, ωστόσο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόνης στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί οι περιορισμένοι υδατάνθρακες περιέχουν υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών αλλά και κορεσμένου λίπους, τα οποία επηρεάζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και βλάπτουν την καρδιά. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές δε συνιστούν τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες σε άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Λαχανικά: Κατεψυγμένα είναι καλύτερα

Συνήθως δεν προτιμάτε τα κατεψυγμένα λαχανικά γιατί πιστεύετε ότι έχουν χάσει τα πολύτιμα συστατικά τους. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια ποσότητα διατροφικών στοιχείων και πολλές φορές περισσότερη από τα φρέσκα. Και αυτό γιατί τα λαχανικά χάνουν πολλές θρεπτικές ουσίες από τη στιγμή της συγκομιδής. Στα κατεψυγμένα, επειδή η διαδικασία κατάψυξηςγίνεται μέσα σε διάστημα 2-3 ωρών διατηρείται μεγάλο ποσοστό των διατροφικών τους στοιχείων. Τα φρέσκα χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών ουσιών τους αφού μέχρι να φτάσουν στα super market  έχουν περάσει 2-3 μέρες και άλλες 1-2 μέχρι να τα καταναλώσετε. Επιπλέον, η έκθεσηστο φως φθορίου και τον αέρα επηρεάζει την ποσότητα βιταμινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασολάκια χάνουν 40% βιταμίνη C τις δύο πρώτες μέρες μετά τη συγκομιδή και 58% την τρίτη μέρα, ενώ τα κατεψυγμένα μόνο 15-20% κατά τη διαδικασία της κατάψυξης.

Ο κατεψυγμένος αρακάς έχει  περισσότερη καροτίνη από τον φρέσκο ο οποίος έχει εκτεθεί στο φως. Το κατεψυγμένο σπανάκι έχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με το φρέσκο το οποίο παρέμεινε στο υείο για 2 μέρες.

Η πράσινη γειτονιά ...αδυνατίζει

Πρόσφατη έρευνα σε 8 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι οι κάτοικοι περιοχών με ελάχιστη βλάστηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σχέση με άτομα που μένουν σε πιο πράσινες περιοχές. Διεθνής ομάδα ερευνητών πήρε 6.919 συνεντεύξεις από κατοίκους πόλεων, για να εξετάσει το ρόλο που παίζει το πράσινο καθώς και τα σκουπίδια, τα γκράφιτι και οι ακαθαρσίες των σκύλων στην αύξηση του βάρους. Διαπίστωσαν πως όσοι μένουν σε περιοχές με πολύ πράσινο έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι δραστήριοι και 40% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, σε σύγκριση με εκείνους που μένουν σε γειτονιές χωρίς πολύ πράσινο.

Αντιοξειδωτικά ...με ρίγανη:

Μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σύγκρινε 39 αρωματικά βότανα και βρήκε ότι η ρίγανη έχει 42 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ένα μήλο, 30 φορές από μια πατάτα και 12 φορές από ένα πορτοκάλι. Με μια κουταλιά της σούπας ρίγανη λαμβάνετε την ίδια αντιοξειδωτική δράση με ένα μήλο. Άλλα αρωματικά όπως ο άνηθος, το θυμάρι και το δεντρολίβανο έχουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα φρέσκα αρωματικά βότανα έχουν υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικού από τα αποξηραμένα. Και το καλύτερο; Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα δεν έχουν θερμίδες.

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony