Nutrition

Σοκολάτα. Μαύρη ή λευκή και γιατί;

inShape Team 20 Μαρτίου 2014
Σοκολάτα. Μαύρη ή λευκή και γιατί;

Αν ρωτήσουμε γυναίκες και άντρες ανά το παγκόσμιο σε ποιο φαγητό νομίζουν πως είναι εθισμένοι, η σοκολάτα θα είναι σίγουρα από τις πρώτες επιλογές, αν όχι η πρώτη. Όταν μιλάμε για διατροφικό εθισμό, το μυαλό μας αυτόματα πάει στη σοκολάτα αφού ένα 40% των γυναικών και ένα 15% των αντρών δηλώνουν “chocoholics”.

Η ιστορία της σοκολάτας πάει πίσω αρκετά χρόνια και οι πρώτες αναφορές χρήσης της έγιναν 3000 χρόνια πριν, την εποχή των φυλών των Μάγια και Ατζέκων. Το 1502, ο Χριστόφορος Κολόμβος, έφερε τους καρπούς (από το δέντρο κακάο) στην Ευρώπη και μετά από πολλά χρόνια οι Ισπανοί προσθέσανε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της και από τότε είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα όλων των ανθρώπων.

Η σοκολάτα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, αντιξειδιωτικά καθώς και χημικές ουσίες. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στην σοκολάτα δίνουν μια πιθανή εξήγηση γιατί τόσος πολύς κόσμος δηλώνει εθισμένος στην σοκολάτα και γιατί καταναλώνεται όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως η σοκολάτα περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των καναβοειδών και πιο συγκεκριμένα της τετραυδροκαναβινόλης (THC). H THC επιδρά σε κάποιους υποδοχείς του εγκεφάλου, εκκρίνεται ντοπαμίνη και έτσι νοιώθουμε μια ευφορία ή ένα καλό αίσθημα. Επίσης περιέχει ανανδαμίνη και καφεΐνη, δυο ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εκτός από τις χημικές ουσίες, η ωραία γεύση της σοκολάτας μας ωθεί στην κατανάλωση της. Αυτή η ωραία γεύση, οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό λίπους που περιέχει μια σοκολάτα. Για παράδειγμα, το λίπος μιας σοκολάτας μπορεί να κυμαίνεται από 30-50% και οι θερμίδες στα 100 γρ. μαύρης σοκολάτας είναι 544 ενώ η σοκολάτα γάλακτος 588. Η διαφορά όμως, της μαύρης από την σοκολάτα γάλακτος ή την λευκή, είναι πως περιέχει αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοείδη, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς με το να δρουν έναντι των ελεύθερων ριζών και την οξείδωση και τη συσσώρευση της χοληστερόλης. Επίσης, μελέτες έδειξαν πως η μαύρη σοκολάτα έχει θετικά αποτελέσματα και στο καλύτερο έλεγχο της πίεσης. 

Αυτό, όμως που πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως ναι μεν η μαύρη σοκολάτα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά δεν παύει να είναι ένα φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Αν η κατανάλωση της είναι υπερβολική και οι ολικές μας θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από εκείνες που σπαταλούμε τότε οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας θα είναι περισσότερες από τις θετικές.

Βάλτε λοιπόν την σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα την μαύρη σοκολάτα μέσα στην διατροφή σας. Απλά να θυμάστε πάντοτε το μέτρο και μια μέτρια κατανάλωση μέσα σε μια ισοζυγισμένη και πλούσια σε ποικιλία διατροφή.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony