Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την προπόνηση και προάγουν την απώλεια λίπους, κάτι που είναι και ο απώτερος στόχος για τους περισσότερους αθλητές και αθλούμενους. Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικές από αυτές, απλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος στρατηγική. Ο κάθε αθλούμενος δοκιμάζει τι του ταιριάζει περισσότερο και τι όχι, γιατί καμιά στρατηγική δεν ταιριάζει σε όλους. Αφιερώστε χρόνο και οργανώστε σωστά τις προπονήσεις σας, ώστε να καταλήξετε στο τι είναι καλύτερο και αποδοτικότερο για εσάς.
Αύξηση της προπόνησης για την επίτευξη μεγαλύτερης απώλειας ενέργειας.
Αυτό ακούγεται τόσο απλό και αυτονόητο όσο μια απλή μαθηματική πράξη και όμως πολλές φορές οι περισσότεροι αθλητές ψάχνουν λάθη και λεπτομέρειες μέσα στην προπόνηση που μπορεί να τους στερούν το αποτέλεσμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αυξήσουν τις προπονητικές τους ώρες για να πετύχουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται. Η στρατηγική αυτή συμβάλει στην μείωση των αποθεμάτων ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για να προάγει την απώλεια λίπους στο σώμα, αλλά παρουσιάζει ένα σημαντικό μειονέκτημα, ότι αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και κόπωσης κατά την διάρκεια των προπονήσεων.
Διεξαγωγή πρωινής προπόνησης σε κατάσταση νηστείας.
Είναι μια μέθοδος πολύ αποδοτική για την γρήγορη και άμεση καύση λίπους, αλλά στα βασικά της μειονεκτήματα είναι ότι το άτομο μπορεί να νιώσει αυξημένο το αίσθημα της πείνας μετά την προπόνηση που μπορεί να το οδηγήσει σε υπερφαγία. Επιπλέον αναλόγως την άσκηση που εκτελείται, την διάρκεια και την ένταση αυτής μπορεί να επιτευχθεί αύξηση του πρωτεϊνικού καταβολισμού κατά την διάρκεια της άσκησης με επακόλουθη απώλεια μυϊκής μάζας κάτι που κανένας αθλούμενος δεν επιδιώκει.
Διεξαγωγή της προπόνησης με την μικρότερη ή και καθόλου πρόσληψη υδατανθράκων από ροφήματα ή σνακ κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Η σύσταση είναι βεβαίως να μείνει ο αθλούμενος πολύ καλά ενυδατωμένος, αλλά για την καλύτερη και μεγαλύτερη καύση λίπους στο σώμα του να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης να καταναλώνει μόνο νερό, όταν η προπόνηση είναι μικρής διάρκειας και μικρής έντασης, ενώ σε περιπτώσεις που η άσκηση είναι μεγαλύτερης διάρκειας, καλό είναι να περιμένει ο αθλούμενος 60-90 λεπτά κατά την διάρκεια του αγώνα πριν την κατανάλωση κάποιου σνακ που να περιέχει υδατάνθρακες, όπως είναι τα ενεργειακά ποτά, τα τζελ και οι μπάρες. Τα μειονεκτήματα ωστόσο και αυτής της στρατηγικής είναι τα ίδια με της προηγούμενης, δηλαδή η πιθανότητα κόπωσης, αυξημένης πείνας καθώς και πρωτεϊνικού καταβολισμού.
Περιμένοντας αρκετές ώρες μετά την άσκηση πριν την κατανάλωση υδατανθράκων ή κάποιου άλλου σνακ.
Με τον τρόπο αυτό, προάγεται μεγαλύτερη οξείδωση λίπους μετά την άσκηση, διατηρώντας τα αποθέματα υδατανθράκων άδεια στο σώμα, για όσους επιδιώκουν να χάσουν λιπώδη ιστό. Κρατείστε ωστόσο το σώμα σας πολύ καλά ενυδατωμένο καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες σας σε υγρά. Ωστόσο ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη για όσους επιδιώκουν αύξηση της πρωτεϊνικής τους μάζας, καθώς μειώνει την αποδοτική αποκατάσταση μετά την άσκηση, η οποία είναι απαραίτητη για την πρωτεϊνική σύνθεση, κάτι που μπορεί να μειώσει την απόδοση στον επόμενο αγώνα. Για όλους τους παραπάνω λόγους επειδή η προπόνηση σε συνδυασμό με την διατροφική υποστήριξη του αθλούμενου αποτελεί ένα κομμάτι που οφείλει να εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο, το ιστορικό του και τους προπονητικούς του στόχους, μιλήστε και απευθυνθείτε στους διαιτολόγους και στους γυμναστές σας οι οποίοι οφείλουν να σας κατευθύνουν κατάλληλα διατροφικά και προπονητικά αντίστοιχα ανάλογα με τις ανάγκες σας!
*της Ηλιάνας Ηλιοπούλου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSc