Nutrition

Συνδυασμοί που αδυνατίζουν [Μέρος Β']

inShape Team 03 Σεπτεμβρίου 2015
Συνδυασμοί που αδυνατίζουν [Μέρος Β']

Είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για τους συνδυασμούς διαφόρων τροφών όπου αδυνατίζουν, μπορείτε να δείτε εδώ κι' άλλους συνδυασμούς.

Κανέλα και ψωμί ολικής αλέσεως:

Ενεργοποιεί τον βασικό μεταβολισμό και σε βοηθά να χάσετε πόντους.
Δοκιμάστε για πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένο, με λίγη μαργαρίνη με ω-3 λιπαρά και λίγη κανέλα για το άρωμα και τη γεύση της. Η ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση της κανέλας συνοδεύεται και από τις ευεργετικές της δράσεις στο μεταβολισμό. Φαίνεται πως διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σε πιο ομαλά επίπεδα, αποτρέποντας την αύξηση της όρεξης. Βρέθηκε πως η κανέλα επιβραδύνει το άδειασμα του στομάχου μετά τα γεύματα και ομαλοποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης. Ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται πιο ομαλά και περιορίζεται η αποθήκευση του λίπους.

Σκόρδο και κρεμμύδι:

Προστατεύει την κυκλοφορία του αίματος από την κορυφή ως τα νύχια.
Αυτά τα αρωματικά λαχανικά περιέχουν αριθμό συστατικών που διατηρούν την ευελιξία των αρτηριών και τις προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Κάποια από τα συστατικά τους έχουν μελετηθεί για τη δράση τους να εξουδετερώνουν καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων, που τα καθιστά πολύτιμα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Στην ελληνική κουζίνα υπάρχει πληθώρα συνταγών που χρησιμοποιεί αυτά τα 2 υλικά, γι' αυτό μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε!

Αβοκάντο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Ένας συνδυασμός με ελάχιστες θερμίδες που αγαπά την επιδερμίδα.
Προσθέτοντας λίγο αβοκάντο στην πράσινη σαλάτα σας θα απορροφήσετε περισσότερα καροτενοειδή, θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία της επιδερμίδας. Τα καροτενοειδή περιορίζουν τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η UV ακτινοβολία στο δέρμα, ενισχύοντας την άμυνά του και καθυστερώντας τη γήρανση. Βρέθηκε πως άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο με την πράσινη σαλάτα τους (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, καρότο), απορροφούσαν 15 φορές περισσότερα καροτενοειδή σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωναν. Μελέτες φανερώνουν πως τα καροτενοειδή απαιτούν κάποια ποσότητα λίπους για να αυξηθεί η απορροφητικότητα τους. Πηγές καλών - μονοακόρεστων λιπαρών είναι το αβοκάντο αλλά και το ελαιόλαδο. Διαλέξτε ένα ώριμο αβοκάντο και πρόσθεσε το στην επόμενή σας σαλάτα μαζί με λίγο στυμμένο λεμόνι.

Πράσινο τσάι και μαύρο πιπέρι:

Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός που μπορεί να σου προσφέρει λεπτότερη μέση.
Ετοιμάστε μία κούπα πράσινο τσάι και πρόσθεσε λίγο φρέσκο μαύρο πιπέρι. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αυτός ο συνδυασμός ενισχύει την απορρόφηση ενός αντιοξειδωτικού - κλειδιού για την καύση του λίπους, κατά 130%. Και κάτι ακόμα; Άτομα που ήπιαν πράσινο τσάι μαζί με το γεύμα τους, ανέφεραν πιο έντονο αίσθημα κορεσμού και ζήτησαν δεύτερη μερίδα σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωσαν. Οι ερευνητές συμπέραναν πως συστατικά στο πράσινο τσάι επηρεάζουν τις ορμόνες της όρεξης και του κορεσμού.

Φακές και κόκκινες πιπεριές:

Τονώνουν το ανοσοποιητικό και δυναμώνουν τον οργανισμό.
Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων που δεν περιέχουν κρέας αποτελεί μία συνήθεια που προστατεύει έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βέβαια το κρέας είναι μία καλή πηγή σιδήρου, και μάλιστα της απορροφήσιμης μορφής του (αιμικός σίδηρος). Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως οι φακές και τα μαύρα φασόλια (μη αιμικός) δεν απορροφάται από το σώμα στον ίδιο βαθμό. Φαίνεται όμως πως ο συνδυασμός με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή, προάγει την μετατροπή του μη αιμικού σιδήρου στην απορροφήσιμή του μορφή. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες που πρόσθεσαν 63 mg βιταμίνης C στο γεύμα τους απορρόφησαν 3 φορές περισσότερο σίδηρο. Συνδυάστε, λοιπόν, τα όσπρια σου με μία πλούσια σαλάτα και τελειώστε το γεύμα σας με ένα πορτοκάλι ή 2 ακτινίδια και θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και την ενέργειά σας!

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony