Nutrition

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την καλοκαιρινή διατροφή

inShape Team 29 Μαΐου 2015
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την καλοκαιρινή διατροφή

Όλοι σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές με το που μπαίνει η άνοιξη. Γινόμαστε πιο θετικοί, αλλάζει η διάθεσή μας, και αρχίζουμε ν’ ανησυχούμε για τα επιπλέον κιλά που έχουν μαζευτεί τον χειμώνα και κυρίως την περίοδο των γιορτών. Αυτή ανησυχία πρέπει αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με έναν σωστό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Σε μια αρκετά ζεστή χώρα, όπως η Κύπρος, το πρώτο μέλημα για τον οργανισμό και το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον χρόνο, είναι το νερό. Όταν η θερμοκρασία ανέβει για τα καλά, η σωστή ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό μας. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη, συνεπώς χάνονται ηλεκτρολύτες που πρέπει ν’ αναπληρώνονται.

Τα φρέσκα φρούτα, και σίγουρα οι φυσικοί χυμοί, είναι σημαντικά για μια σωστή καλοκαιρινή διατροφή. Πρέπει να δίνουμε προσοχή στα πόσα καλοκαιρινά φρούτα καταναλώνουμε, καθώς  ναι μεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία-ιχνοστοιχεία)  περιέχουν και μεγάλο ποσοστό σακχάρων. Γενικά τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό, οπότε πεινάμε δυσκολότερα καταναλώνοντας περισσότερα. Ο συνδυασμός φρούτων, τουλάχιστον 2 με 3 στη διάρκεια της μέρας και η ποικιλία βοηθάει και στη διαφορετική πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Για παράδειγμα 1 ποτήρι με χυμό του εμπορίου ισούται περίπου με 2 φρούτα, τα οποία μπορείτε στύψετε φρέσκα.  Όσον αφορα τα λαχανικά, πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών σε κάθε γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό). Με αυτό πέρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, και φυσικά μαζί με τις φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό. Ερευνητές συστήνουν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Καλό είναι ν’ αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα τις πολύ ζεστές μέρες και να επιλέγουμε το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα ψητά θαλασσινά. Επίσης, το αβγό μπορεί να καταναλώνεται μαγειρεμένο σε νερό ή βραστό, ως μέρος της σαλάτας έως 2-3 φορές την εβδομάδα, προτείνεται στα άτομα χωρίς υψηλή χοληστερίνης. Πολλές φορές, λόγω της ζέστης ξεχνάμε τα όσπρια και τα αφαιρούμαι από τη διατροφή μας. Αντιθέτως, τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, βράζοντάς τα και προσθέτοντας λίγο κρεμμύδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Επίσης τα μακαρόνια, ρύζι και πατάτες μπορούν να αποτελούν ένα σωστά δομημένο κύριο γεύμα. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα ζυμαρικά/ρύζι ολικής άλεσης, που προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Την διάρκεια των διακοπών έχουμε την τάση να τρώμε φαγητά από εστιατόρια και ταβέρνες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ξεκινώντας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίζοντας με ένα καλό μεσημεριανό που θα βασίζεται σε όλες τις ομάδες τροφών και τέλος με ένα ελαφρύ βραδινό, θα έχουμε μια σωστή διατροφικά ημέρα των διακοπών μας. Επίσης, η άσκηση στην παραλία και ο καθημερινός περίπατος δίνουν σημαντική βοήθεια ώστε να σταθεροποιηθεί το βάρος μας. Εάν επισκέπτεστε την παραλία πολλές ώρες μην ξεχνάτε, έστω και αργοπορημένα, ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Τα φρούτα ή ένας χυμός καλό θα ήταν να συμπληρώνουν αυτό το γεύμα. Προσοχή όμως στο αλκοόλ και την καφεΐνη. Ωφέλημο θα ήταν να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Επίσης, η κατανάλωση παγωτών, γλυκών και λιπαρών τροφών με προσοχή.

Χρυσός κανόνας των διακοπών είναι ότι ποτέ δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι από φαγητό και αλκοόλ. Περιμένουμε τουλάχιστον 3-5 ώρες έως ότου ολοκληρωθεί η πέψη. Κυριώτερο είναι να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας, και ν’ ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και όλο τον χρόνο. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με τη άσκηση, βοηθάνε σε ένα πιο υγειή οργανισμό.

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony