Nutrition

5 τροφές που δεν πρεπει να υπερκαταναλώνεις

Γεωργία Πιπεράρη 03 Νοεμβρίου 2015
5 τροφές που δεν πρεπει να υπερκαταναλώνεις

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την σημασία της υγιεινής διατροφής και τι πρέπει να περιέχει. Όμως σωστή διατροφή σημαίνει μέτρο. Έτσι είτε λόγω του ότι ένα τρόφιμο μας αρέσει πολύ, είτε ότι αυτό θεωρείτε μια πολύ υγιεινή επιλογή, επιλέγουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο να το τρώμε καθημερινά και να το προσθέτουμε στη διατροφή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το καταναλώνουμε πολύ συχνότερα ή σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες και να μας επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Καρότα

Ένα μέτριου μεγέθους καρότο μπορεί να προσφέρει περίπου 25 θερμίδες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης (προβιταμίνη Α), γνωστή για την προστασία από λοιμώξεις, ενισχύει την όραση, τα οστά και προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου. Παρόλαυτά η κατανάλωση καρότων σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρει τον χρωματισμό του δέρματος (καροταναιμία), χωρίς όμως να αποτελεί απειλή για την υγεία.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βελτιώνει την υγεία του αιμοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το χοιρινό, το αρνί ή το μοσχάρι επιδρά αρνητικά στα επίπεδα χοληστερόλης και συμβάλει στην εμφάνιση διάφορων χρόνιων παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην αύξηση  του ρυθμού γήρανσης.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, το λαβράκι, κ.α έχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων ή αλλιώς πολυακόρεστων λιπαρών. Όμως κυρίως τα μεγάλα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρο, ο οποίος επηρεάζει το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ, Β, Ε, C, κάλιο και  μονοκακόρεστα λιπαρά τα οποία θεωρούνται καρδιοπροστατευτκά και μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Εν τούτοις, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και πιο συγκεκριμένα μια φέτα αβοκάντο περιέχει 50 θερμίδες και 5γρ. λίπος, θα ήταν καλό να καταναλώνεται με μέτρο αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τις πολλές ιδιότητες που προσφέρουν, ανάμεσα σε αυτές ο κορεσμός, ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα και η αποφυγή δυσκοιλιότητας. Αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν από την υπερκατανάλωσή τους, με προβλήματα που επηρεάζουν το γαστρεντερολογικό σύστημα, για παράδειγμα κράμπες, φουσκώματα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Γεωργία Πιπεράρη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony