Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται ανάμεσα στη μεσοκονδύλια εντομή στην άρθρωση του γόνατος, αποτελείται από κολλαγόνο και καλύπτεται από αρθρικό υμένα. Εκφύεται από τον έξω μηριαίο κόνδυλο και καταφύεται στο πρόσθιο τμήμα της αρθρικής επιφάνειας της κνήμης. Η κύρια λειτουργία του συνδέσμου αυτού είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος και η παρεμπόδιση της μετατόπισης της κνήμης προς τα εμπρός.
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συμβαίνει κατά 90% σε αθλητικές δραστηριότητες. Τη στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής ακούει ένα θόρυβο, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζονται αμέσως είναι πόνος, οίδημα, αστάθεια και δυσχέρεια στη βάδιση.
Ο ασθενής για να επανέλθει πλήρως στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι α) από τον επιγονατιδικό τένοντα, β) συνθετικό μόσχευμα καθώς και γ) μόσχευμα από τους οπίσθιους μηριαίους (ημιτενοντώδης) που χρησιμοποιείται πιο συχνά απ’ όλα.
Μετά την εμφύτευσή τους, τα μοσχεύματα σταδιακά αγγειώνονται. Τα εμφυτευόμενα μοσχεύματα αρχίζουν να γίνονται ίδια με το φυσιολογικό πρόσθιο χιαστό στους 6 μήνες, αλλά η οριστική ωρίμανση γίνεται στους 9-12 μήνες.
Η φάση αποκατάστασης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και γι’ αυτό ο ασθενής χρειάζεται να κάνει υπομονή και να ακολουθήσει πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο πάντοτε στον ίδιο. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης η ψυχολογική στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι απαραίτητη.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση του χιαστού έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ-ΕΚΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΕΒΔΟΜΗ-ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ
*της Μαρίας Σαχά, Φυσικοθεραπεύτρια