Nutrition

Χαρουπόμελο: ο άγνωστος θρεπτικός πλούτος

Γεωργία Πιπεράρη 04 Φεβρουαρίου 2016
Χαρουπόμελο: ο άγνωστος θρεπτικός  πλούτος

Το χαρούπι είναι ο καρπός ενός δέντρου, της χαρουπιάς, που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και κατάφερε να θρέψει και να κρατήσει στη ζωή τους προγόνους μας σε περιόδους πολέμου. Μετά από την επεξεργασία του χαρουπιού παρασκευάζεται το χαρουπόμελο. Το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των υπερ τροφών, αφού αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Το χαρουπόμελο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Παράλληλα περιέχει τανίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και άτομα που υποφέρουν με διάρροια.
Έχει καταπραϊντικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα χαρούπια και κατ’ επέκταση το χαρουπόμελο, έχουν την δυνατότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, η σκόνη χαρουπιού περιέχει περίπου 45% πρωτεΐνη, όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες αμινοξέων, λυσίνης και αργινίνης. Η κατανάλωση χαρουπόμελου ενδείκνυται για αθλητές που βρίσκονται κυρίως στην προπονητική περίοδο.

Το χαρουπόμελο περιέχει ποσότητες θιαμίνης (βιταμίνη Β), ριβοφλαμίνης (βιταμίνη Β2), νιασίνης (Βιταμίνη Α) και βιταμίνης D2, όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Ενώ δεν περιέχει γλουτένη και οξαλικό οξύ που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, το χαρουπόμελο περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, αφού περιέχει 350mg ασβεστίου/ 100γρ σε σχέση με το γάλα το οποίο περιέχει περίπου 130mg ασβεστίου/ 100γρ. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ως όπλο κατά της αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης.

Η σκόνη χαρουπιού έχει αρκετά γλυκιά γεύση λόγω των φυσικών σακχάρων, εξου και θεωρείται φυσικό γλυκαντικό,  ενώ θυμίζει έντονα γεύση σοκολάτας (κακάο). Εντούτοις, το χαρουπόμελο υπερτερεί σε θρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχει σχεδόν την μισή ποσότητα σε λίπος από τη σοκολάτα, ενώ δεν περιέχει καφεΐνη. Συγκριτικά, η σκόνη χαρουπιού περιέχει 180 θερμίδες ανα 100γρ σε αντίθεση με τη σκόνη κακάο που περιέχει 300 θερμίδες ανα 100γρ. Ενώ μια κουταλιά της σούπας χαρουπόμελου περιέχει περίπου 40 θερμίδες.

Το χαρούπια στην διατροφή μας:

  • Σκόνη χαρουπιού ως υποκατάστατο της σοκολάτας σε μπισκότα, κέικ, κτλ
  • Σάλτσες και διάφορα dressing
  • Χαρουπόμελο σε ροφήματα
  • Γιαούρτι με χαρουπόμελο
  • «Σοκολάτα» από χαρουπόμελο
  • Παστελάκι ή παστέλι με χαρουπόμελο

Γεωργία Πιπεράρη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Το in|shape προτείνει...
ρώτα τον ειδικό

Envisioned by Darkpony Darkpony