Σίγουρα το τελευταίο διάστημα έχετε ακούσει την λέξη γλουτένη, είτε γιατί διαβάσατε ένα άρθρο σε ένα περιοδικό, μια εφημερίδα ή στο διαδίκτυο, είτε γιατί απλά ακούσατε ότι οι διάσημοι ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών κατά πόσον το συστατικό που ονομάζεται γλουτένη επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην μείωση του σωματικού μας βάρους.
Πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Πριν όμως αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτή την διατροφή καλύτερα να ενημερωθείς σωστά. Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα σιτηρά όπως το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και κατ’ επέκταση στα προϊόντα που αποτελούνται από τα συγκεκριμένα σιτηρά. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη και θεωρείται πυκνωτική ύλη. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού της, χρησιμοποιείται σε σούπες, σάλτσες, μαρινάδες, φυτικά συμπληρώματα και φάρμακα.
Ποιοι επωφελούνται από την αποβολή της γλουτένης από την διατροφή τους;
Τα άτομα που νοσούν από την ασθένεια Κοιλιοκάκη (Celiac disease) ή αλλιώς άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, δεν έχουν την δυνατότητα να διασπάσουν την γλουτένη. Ως εκ τούτου, όταν καταναλώνουν προϊόντα με γλουτένη ο οργανισμός τους αντιδρά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα τοιχώματα του εντέρου. Αυτό έχει επίδραση στη μείωση της απορροφητικότητας κάποιων συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, προκαλώντας έτσι συμπτώματα διάρροιας, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, οστεοπόρωση, κ.α.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθά στην απώλεια βάρους;
Η επιθυμία της αποβολής της γλουτένης από την διατροφή ενός ατόμου συχνά συνδέεται με την επιθυμία της απώλειας βάρους. Συχνά γίνεται αναφορά στο ότι μετά την αφαίρεση της γλουτένης από το καθημερινό διαιτολόγιο ενός ατόμου, το άτομο έχασε κάποιο βάρος. Εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αντίθετα όμως έρευνες κάνουν λόγω για τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Η απώλεια βάρους ίσως σχετίζεται με το ότι το άτομο αφαιρεί από την διατροφή του τροφές που περιέχουν γλουτένη. Επίσης τα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη δεν σημαίνει ότι είναι και πιο υγιεινά. Αφού συχνά μπορεί να έχουν προστεθεί σε αυτά περισσότερη ζάχαρη ή λιπαρά ούτως ώστε να γίνουν πιο εύγευστα.
Έτσι αν πραγματικά έχετε ανησυχία για το βάρος σας καλό θα ήταν να μην εφαρμόζετε δίαιτες αρκετά στερητικές οι οποίες είναι δύσκολες στην εφαρμογή, είτε σας αναγκάζουν να αφαιρείτε από τον οργανισμό σας βασικά συστατικά που στο τέλος ίσως σας επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να έχουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, να ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας και να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες.
Και μην ξεχνάτε αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας!!!
Γεωργία Πιπεράρη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος