Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο αποτελεί μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών ουσιών, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Λυκοπένιο-Φυτοχημικό
Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία που προσδίδει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και τα παράγωγα της. Ακόμα, στο καρπούζι, στο ροζ γκρέϊπφρουτ, στα σαγκουίνια, στην παπάγια, στη γούαβα και στις φράουλες.
Προϊόν | Λυκοπένιο (mg/100g) | Μέγεθος μερίδας | Λυκοπένιο (mg /μερίδα) |
Χυμός τομάτας | 9.5 | 250 mL | 25.0 |
Κέτσαπ τομάτας | 15.9 | 15 mL | 2.7 |
Σάλτσα για σπαγγέτι | 21.9 | 125 mL | 28.1 |
Πάστα τομάτας | 42.2 | 30 mL | 13.8 |
Σούπα τομάτας (Συμπυκνωμένη) | 7.2 | 250 mL έτοιμη | 9.7 |
Σάλτσα τομάτας | 14.1 | 60 mL | 8.9 |
Σάλτσα τσίλι | 19.5 | 30 mL | 6.7 |
Σάλτσα θαλασσινών | 17.0 | 30 mL | 5.9 |
Καρπούζι | 4.0 |
368 g (1 φέτα 25x2 cm) |
14.7 |
Ροζ γκρεϊπ-φρουτ | 4.0 | 123 g (1/2) | 4.9 |
Ωμή τομάτα | 3.0 | 123 g (1μέτρια) | 3.7 |
Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο έχει σημαντική βιολογική αξία στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιτρέπει στο σώμα να αναπτύξει αντιοξειδωτική δραστηριότητα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων.
Δομή του λυκοπενίου
Στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το λυκοπένιο είναι εγκλωβισμένο στο φυτικό ιστό. Επομένως, μόνο ένα μέρος του λυκοπενίου που περιέχεται στα φρέσκα φρούτα απορροφάται. Η επεξεργασία των φρούτων καθιστά το λυκοπένιο περισσότερο βιολογικά διαθέσιμο αυξάνοντας την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για την πέψη.
Η χημική μορφή του λυκοπενίου μεταβάλλεται με τις αλλαγές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται κατά την επεξεργασία και έτσι απορροφάται ευκολότερα από το σώμα. Εξαιτίας της διαλυτότητάς του στο λίπος, η απορρόφηση του στους ιστούς αυξάνεται όταν προστίθεται στη διατροφή λάδι. Παρόλο που το λυκοπένιο είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρωμάτων, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει συνεργιστική δράση όταν καταναλώνεται από ολόκληρο το φρούτο, όπου άλλα συστατικά του φρούτου αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του.
Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικότερα από το σώμα αφού έχει επεξεργαστεί σε χυμό, σάλτσα, πάστα ή κέτσαπ.
Το λυκοπένιο - σημαντικές δράσεις
Μετά την απορρόφηση του από το έντερο εναποτίθεται στο συκώτι, στους πνεύμονες, στον προστάτη, στο παχύ έντερο και στο δέρμα.
Συμβολή στην καταπολέμηση διαφόρων σημαντικών παθήσεων
Το λυκοπένιο ασκεί θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα (τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες από 33% έως και42%) και βοηθά κατά των μηχανισμών γήρανσης προσφέροντας, πιθανόν, ευεξία και μακροβιότητα.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το λυκοπένιο μειώνει την οξείδωση του LDL (χαμηλής -έντασης λιποπρωτεϊνη) βοηθώντας έτσι στη μείωση του επιπέδου χοληστερίνης στο αίμα. Το λυκοπένιο παρουσιάζει και άλλες δράσεις. Έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινογόνος ουσία, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιων μορφών καρκίνου.
Σε μια εξάχρονη έρευνα 47.000 αντρών, καθηγητές ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής στο Χάρβαρντ βρήκαν ότι κατανάλωση προϊόντων τομάτας περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα συσχετίζοται με μείωση της πιθανότητας καρκίνου του προστάτη 21-34%.
Το 1995 η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προχώρησε την έρευνα αυτή και βρήκε ότι οι άντρες που κατανάλωναν περισσότερες από 10 μερίδες την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερη πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί με 4-7 μερίδες 20%.
Στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς συγκρίνοντας τις γυναίκες με τα μεγαλύτερα επίπεδα σε λυκοπένιο με αυτές με τα μικρότερα παρατηρείται πέντε φορές μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου σε αυτές με τα υψηλά ποσοστά.
Συνεπώς οι τομάτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και αν τα τεστ είναι συντελεστικά αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου.
Έρευνα στην οποία η μια ομάδα έπαιρνε 2mg λυκοπενίου πρωί και βράδυ /ημέρα ενώ η άλλη ομάδα όχι
Τα αποτελέσματα της κλινικής παρακολούθησης των ασθενών έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων των ασθενών:
Πόσο λυκοπενίο πρέπει να καταναλώνεται;
Συνιστώμενη ημερήσια δόση για το λυκοπενίο δεν έχει οριστεί, αλλά η μελέτη για τους άντρες στο Harvard εισηγήθηκε ότι για μεγαλύτερη προστασία εναντίον του καρκίνου πρέπει να γίνεται κατανάλωση τουλάχιστο 6.5 mg/ ημέρα.
Δρ. Ελένη Ανδρέου, RD, LD
Κλινική Διαιτολόγος