Όπως πολλά συμπληρώματα κατά καιρούς έτσι και το CLA έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο γυμναστηριακών τύπων όσο και ανθρώπων που θέλουν να χάσουν το πολυπόθητο λίπος και σωματικό βάρος με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο και σκεύασμα τους υποσχεθεί τα γνωστά σε όλους μας, γρήγορα και θαυματουργά αποτελέσματα. Οι αξιοπρόσεκτοι ισχυρισμοί του CLA ή αλλιώς συζευγμένου λινολεικού οξέος έχουν ‘’κινηθεί’’ στην απώλεια σωματικού λίπους, σωματικού βάρους αλλά και σε διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και πάει λέγοντας. Όσον αφορά τη δράση του στο σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος η βιβλιογραφία είναι αρκετά πλούσια και στα αγαπημένα μας πειραματόζωα, αλλά και στους ανθρώπους. Για να σας κόψω λίγο τα φτερά η δράση του CLA έχει φανεί να μειώνει το σωματικό λίπος στα ζώα αλλά τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε ανθρώπους είναι ακόμα συγκεχυμένα.
Επειδή κάποιοι θα νομίζουν ότι είναι κάτι εξεζητημένο και φερμένο από άλλες χώρες του κόσμου, με απλά λόγια, το CLA είναι μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία προέρχονται από μια μίξη ισομερών του λινολεικού οξέος και μπορούμε να τα βρούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας διαφόρων μηρυκαστικών. Πιο συγκεκριμένα είναι συστατικά του γάλακτος, του τυριού, του βουτύρου αλλά και του κρέατος όπως το βοδινό τα οποία ως μη χορτοφάγοι τα καταναλώνουμε αρκετά τακτικά σε εβδομαδιαίο πλάνο. Επιπλέον το CLA βρίσκεται και σε φυτικά έλαια.
Όσων αφορά τις έρευνες σε πειραματόζωα είναι αρκετά υποσχόμενες, ωστόσο σε αυτές που περιλαμβάνουν το ανθρώπινο είδος τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται εξαιτίας μεθοδολογικών και πειραματικών σχεδιασμών, της δοσολογίας του CLA και των ισομερών του αλλά και εξαιτίας της απουσίας μηχανισμών μέσω των οποίων μειώνει το σωματικό βάρος και το λίπος σε πειραματόζωα και ανθρώπους. Ελάχιστες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει μείωση του σωματικού βάρους μετά τη πρόσληψη συμπληρώματος CLA. Σε δύο από αυτές μετά από χορήγηση 3,4γρ/ημέρα υπήρξε μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,14 Kg/εβδομάδα, ενώ η λήψη συμπληρώματος με 6,8 γρ/ημέρα εμφάνισε μείωση 0,11 kg/ εβδομάδα στο σωματικό βάρος του πληθυσμού της μελέτης. Επίσης, μια μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το CLA, σε μία δόση των 3,2γρ/ημέρα, συμβάλλει σε μια μέτρια απώλεια σωματικού λίπους σε ανθρώπους περίπου 0,09 kg / εβδομάδα όπου η σχέση αυτή ήταν γραμμική για διάστημα 6 μηνών. Στον αντίποδα υπάρχουν αρκετές παραπάνω μελέτες σε ανθρώπους αλλά και μετα αναλύσεις με μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, οι οποίες καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία δεν υπογραμμίζουν την θετική σχέση μεταξύ CLA και της σύστασης του ανθρώπινου σώματος.
Συμπληρωματικά με την απουσία απώλειας βάρους και λίπους σε ορισμένες μελέτες οι εθελοντές παρουσίασαν προβλήματα μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων CLA, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνους στο στομάχι κ.α. τα οποία μας υποδηλώνουν μια επιφυλακτική στάση όσων αφορά τη λήψη συμπληρωμάτων με αρκετά μεγάλες δόσεις CLA.
Συμπερασματικά, το κάθε τι καινούριο και φανταχτερό που εμφανίζεται στον κόσμο της διατροφής ως συμπλήρωμα πρέπει να φιλτράρεται πρώτα από τον ανθρώπινο νου και να μην καταναλώνεται αλόγιστα για την εκπλήρωση ενός απατηλού, και μη επιστημονικά κατοχυρωμένου, σκοπού. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το CLA μπορούμε να το πάρουμε μέσα από τα γαλακτοκομικά και το κρέας αλλά σε χαμηλότερες ποσότητες από ότι θα μπορούσε να μας προσφέρει ένα συμπλήρωμα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη του CLA είναι περίπου 152mg έως 212mg για γυναίκες και άντρες, μη χορτοφάγους, αντίστοιχα ημερησίως. Οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι αρκετά χαμηλότερες από τις ποσότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί στις μελέτες ως συμπλήρωμα (2-7γρ/ ημέρα). Ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες σε συμπλήρωμα μπορεί να αποδειχθούν μελλοντικά ευεργετικές για την σύσταση σώματος των ανθρώπων. Ωστόσο με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα του CLA είναι το χάπι για την λύση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους αλλά και του σωματικού λίπους σε ασκούμενους και μη. Για αυτό καλό είναι να τρεφόμαστε μέσω της φυσικής λήψης τροφής και όχι οι έγνοιες μας να λύνονται με συμπληρώματα τα οποία αντικαθιστούν ελλείψεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πάντα πρέπει να χορηγούνται με τη γνώμη του ειδικού ανάλογα την περίπτωση και την περίσταση.
*του Αντωνίου Ιωάννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, P.T. Base Τraining, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο